Σενάρια, διαψεύσεις και ψίθυροι για την έξοδο στις αγορές
Φουντώνουν και πάλι τα σενάρια πιθανή προσπάθεια εξόδου στις αγορές. "Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για έκδοση εντός του επόμενου δεκαημέρου ομολόγου του ελληνικού δημοσίου" τονίζουν κυβερνητικές πηγές
- 06 Ιουλίου 2017 16:04
Παρότι μέχρι πρότινος φαίνεται ότι η είχε ατονήσει, το σενάριο μιας άμεσης εξόδου στις αγορές φαίνεται ότι είναι ενεργό με την Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να σταθμίζουν κέρδη και ζημιές της όποιας στάσης θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Δεδομένο είναι ότι ο σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου η Γαλλική Rothchild επιμένει σε μια επιθετική προσέγγιση του θέματος εισηγούμενη άμεση έξοδο στις αγορές τις επόμενες μέρες με στόχο η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία της πτώσης των επιτοκίων που παρατηρείται στα έντοκα ομόλογα που εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ.
Με βάση την πρόταση του Γαλλικού επενδυτικού κολοσσού η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει την ρευστότητα ή να και να αντικαταστήσει (ανάλογα με την ζήτηση που θα υπάρξει ) την έκδοση του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 με απόδοση 4,75%. Με τον τρόπο αυτό θεωρείται ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει σήμερα να πουλήσει ένα ομόλογο με επιτόκιο από 4,60% έως 4,80% δηλώνοντας παρόν στις αγορές χρήματος και παράλληλα προσελκύοντας το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών οι οποίοι θα υποχρεωθούν να κάνουν προσφορές για να μην μείνουν εκτός των εκδόσεων, των – υψηλής απόδοσης- ελληνικών ομολόγων.
Η επιθετική τακτική δικαιολογείται και από το γεγονός ότι η έξοδος στις αγορές από το φθινόπωρο έχει δύο σημαντικούς κινδύνους. Ο πρώτος είναι οι Ευρωπαίοι να μην ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους και το ταμείο να αποχωρήσει από το πρόγραμμα κάτι που θα κάνει εξαιρετικά δυσμενές το διεθνές περιβάλλον και θα αναστατώσει τις αγορές. Ο δεύτερος είναι μια σημαντική κίνηση περιορισμού ή ακόμη και διακοπής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ που θα οδηγούσε σε αλλαγή στρατηγικής όλα τα μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων με μεγάλο θύμα μιας δοκιμαστική έκδοση για την Ελλάδα.
Αν οι κίνδυνοι αυτοί δεν επαληθευτούν η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει με άνεση και καλύτερους όρους μια δεύτερη έξοδο στην αγορές. Αν κάτι δεν πάει καλά μπορεί η Ελλάδα να κάνει την δεύτερη έξοδο στις αρχές του 2018 όταν πλέον το κλίμα θα εξομαλυνθεί και τα μέτρα ελάφρυνση για το χρέος θα είναι πλέον θέμα χρόνου αφού υπάρχει η δέσμευση που δεν αμφισβητεί κανείς για μέτρα ελάφρυνση μετά το τέλος του προγράμματος.
Οι δανειστές
Απέναντι στην πρόταση της Rothchild βρίσκονται οι δανειστές και κυρίως ο ESM με τον κ. Ρέγκλινγκ να είναι οπαδός μια πιο προσεκτικής εξόδου στις αγορές με στόχο να υπάρξει συνέχεια στις εκδόσεις και όχι μια βιαστική έξοδος χωρίς επόμενη μέρα. Μάλιστα από την Ελλάδα όπου βρέθηκε για το συνέδριο του Economist μίλησε για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές πριν το τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης δίνοντας έτσι και ένα χρονικό περιορισμό. Με την άποψη αυτή φαίνεται να ταυτίζεται και το οικονομικό επιτελείο το οποίο θέλει να μην επαναληφθεί η κακή συνέχεια των δοκιμαστικών εκδόσεων του 2014. Ως γνωστό μετά την επιτυχία του πενταετούς ομολόγου του Απριλίου ακολούθησε η κατ’ άλλους μερική επιτυχία και κατ άλλους η αποτυχία της δεύτερης δοκιμαστικής έκδοσης του Ιουνίου του 2014 με το τριετές ομόλογο όταν το επιτόκιο ανέβηκε στο 4,95% και το δημόσιο αντί για τα 3 δις κεφαλαίων που σκόπευε να αντλήσει , πήρε από τις αγορές μόνο 1,5 δις ευρώ.
Πληροφορίες θέλουν ο ΟΔΔΗΧ να μην έχει κάνει μέχρι σήμερα εισήγηση για έξοδο στις αγορές ενώ και οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές κυρίως οι εμπορικές τράπεζες αν και είναι θετικές σε μια δοκιμαστική έξοδο φαίνεται να ανησυχούν για την συνέχεια του εγχειρήματος. Τούτο διότι ακόμη και αν γίνει σήμερα η απόπειρα για έξοδο στις αγορές η επόμενη έκδοση θα πρέπει μοιραία να περιμένει το φθινόπωρο καθώς τον Αύγουστο η αγορά ομολόγων ατονεί λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και πλέον θα περάσουμε σε ένα φθινόπωρο που έχει ευκαιρίες αλλά έχει και κινδύνους για την Ελλάδα καθώς υπάρχει και η εκκρεμότητα της ελάφρυνσης του χρέους η στάση του ΔΝΤ αλλά και το μέλλον του QE.
Κυβερνητικές πηγές: Δεν υπάρχει απόφαση για έκδοση ομολόγου εντός του επόμενου δεκαημέρου
Σε σχέση με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έκδοση ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου εντός του επόμενου δεκαημέρου, κυβερνητικές πηγές ενημερώνουν ότι δεν έχει ληφθεί καμιά τέτοια απόφαση.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι, όπως έχουν δηλώσει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για μια επιτυχή έξοδο στις αγορές με κύριο γνώμονα την προετοιμασία του εδάφους ώστε από τον Αύγουστο του 2018 το ελληνικό Δημόσιο να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί το χρέος του χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.
(πηγή φωτογραφίας: AP Photo/Shizuo Kambayashi)