Σεντένο: Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2019
Απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Μ. Σεντένο είπε ότι αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα είναι πολύ θετικές.
- 20 Νοεμβρίου 2018 15:26
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και το 2019 η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Μ. Σεντένο είπε ότι το Eurogroup εργάζεται πάντα στη βάση των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα είναι πολύ θετικές.
Απόδειξη, είπε, είναι ότι η Ελλάδα δεν έλαβε διευκρινιστική επιστολή από την Επιτροπή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε, έχει επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και το σημαντικό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και το 2019 θα τους επιτύχει.
Πρόσθεσε, ότι όλα τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής εξετάζονται από την Επιτροπή στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και αύριο θα δημοσιοποιηθεί η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση για την Ελλάδα. Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας που αυξήθηκε στο 182% του ΑΕΠ, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε ότι το σημαντικό είναι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να παραμένουν σε λογικά επίπεδα, συμβατά με την ανάπτυξη.
Γι’ αυτό, τόνισε, το Eurogroup αποφάσισε να επιμηκύνει περαιτέρω την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας και να δημιουργήσει ένα ταμειακό απόθεμα που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 22 μήνες, ακόμα και σε περιόδους διαταραχών στις αγορές, τις οποίες, σημείωσε, δεν αναμένουμε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η μόχλευση και η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι ένα πολύ δύσκολο αλλά αναγκαίο εγχείρημα και πως το σημαντικό είναι οι δείκτες των «κόκκινων» δανείων να μειώνονται για «να είμαστε βέβαιοι ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».