Συγκοινωνούντα δοχεία χρέος και προληπτικά μέτρα

Συγκοινωνούντα δοχεία χρέος και προληπτικά μέτρα
European finance ministers meeting in Brussels, Belgium, on Nov. 9, 2015 / , 9 , 2015 Aris Oikonomou / SOOC

Ο μηχανισμός αυτόματων διορθώσεων θα ενεργοποιείται με Προεδρικό Διάταγμα όταν εντοπίζεται απόκλιση από τους στόχους τους προγράμματος

Πράσινο φως για την ελάφρυνση του χρέους με συγκεκριμένες προτάσεις για την ελάφρυνση του άναψε το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα συνδέοντας την λύση που θα δοθεί με τον μηχανισμό αυτόματης εφαρμογής των προληπτικών μέτρων ο οποίος θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα για να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση του προγράμματος.

Σε ότι αφορά το πακέτο των προληπτικών μέτρων ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ τόνισε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει επεξεργασία για να ξεπεραστούν νομικά και άλλα προβλήματα της νέας ελληνικής πρότασης και να νομοθετηθεί άμεσα ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης οποίος θα ολοκληρώσει και την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Τόνισε επίσης ότι βάση για το μηχανισμό που θα νομοθετηθεί θα αποτελέσει η ελληνική πρόταση η οποία θα τροποποιηθεί ανάλογα.

Όπως είπε θα πρόκειται για ένα μηχανισμό αυτόματων διορθώσεων ο οποίος θα ενεργοποιείται με Προεδρικό Διάταγμα όταν εντοπίζεται απόκλιση από τους στόχους τους προγράμματος με διαφορετικό τρόπο σε κάθε φάση του προγράμματος. Σε πρώτη φάση αν αποκλίσεις εμφανιστούν   πριν  τον  Οκτώβριο τότε θα υπάρχουν κάποιοι κωδικοί δαπανών οι οποίες θα περικόπτονται αυτόματα χωρίς το υπουργείο οικονομιών να εκφράσει αντιρρήσεις ή να αντικαταστήσει μέτρα.

Μετά τον Οκτώβριο οπότε  θα  έχει  γίνει   και  η  αξιολόγηση  των  μέτρων  που  υιοθετούνται  αυτόν  τον  καιρό  θα μπορεί να προτείνονται και να συζητούνται από την ελληνική πλευρά εναλλακτικά μέτρα που μπορεί να α αφορούν την περικοπή μη ανελαστικών δαπανών και την αύξηση φόρων Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ελληνική πρόταση ως δεξαμενές ενδεχόμενων περικοπών προτείνονται γενικά το μισθολογικό κονδύλι και οι συντάξεις.

Σχετικά με την λύση για το χρέος στα πιθανά σενάρια που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο της αναχρηματοδότησης των δανείων του ΔΝΤ

Ο κ. Νταϊσλεμπλούμ είπε ότι συμφωνήθηκε να γίνει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν για την ελάφρυνση του χρέους σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους βραχυπρόθεσμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ ο κ.Κλάους Ρέγκλιγκ έκανε μια αναφορά στα ενδεχόμενα μέτρα που μπορεί να έχει το πακέτο των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως τόνισε στα μέτρα για το χρέος μπορεί να έχουμε πάγωμα των επιτοκίων που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με στόχο να εξομαλυνθεί η καμπύλη των πληρωμών παράταση της περιόδου χάριτος και της περιόδου αποπληρωμής των δανείων από το ΕΜΣ και του EFSM .

«Ξέρουμε ότι κάποιοι από τους δανειστές ( σ.σ . το ΔΝΤ ) δανείζουν με υψηλότερα επιτόκια από ότι ο ΕΜΣ» τόνισε ο κ Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι ένα από μέτρα μπορεί να είναι η αποπληρωμής των δανείων αυτών με δάνεια με τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ

 Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση του ΔΝΤ ( το οποίο δεν τοποθετήθηκε με εκπρόσωπο μετά το τέλος συνεδρίασης ) σχετικά με τις ευρωπαϊκές προτάσεις για το χρέος και ειδικά αν αυτές θεωρούνται επαρκείς ο κ. Νταϊσελμπλούμ τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν είναι κατ αρχήν αρνητικό αλλά αναμένει την τελική λύση που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι πριν πάρει θέση.

Τσακαλώτος

Αισιοδοξία  για  συμφωνία μέχρι  και τις 24 του  μήνα  εξέφρασε αμέσως μετά το Eurogrou  ο  υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας  την ανακούφιση της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης θα βασιστεί στην ελληνική πρόταση και κυρίως για το γεγονός ότι αρχίζει σε τεχνικό επίπεδο η επεξεργασία των λύσεων για το χρέος.

Μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός ανέφερε: “Για πρώτη φορά συζητήθηκε το χρέος και η διαδικασία θα κινηθεί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά τις άμεσες παρεμβάσεις, το δεύτερο τις δράσεις το 2018 και το τρίτο την πορεία σε βάθος χρόνου. Είναι μεγάλη ανακούφιση που μπορούμε να μιλάμε για συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος ώστε επιτέλους να γυρίσουμε σελίδα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα