Σήμα κινδύνου για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα – Εκτόξευση τιμών
Με υψηλό ρυθμό κινείται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα καθώς με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat τον Οκτώβριο κινήθηκε στο 3% σε ετήσια βάση. "Μαύρες" προβλέψεις για τους επόμενους μήνες.
- 29 Οκτωβρίου 2021 14:28
Με ρυθμό 4,1% τον Οκτώβριο, από 3,4% έναν μήνα πριν και έναντι πρόβλεψης για 3,7% κινήθηκε πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.
Παράλληλα, στην Ελλάδα, με βάση τα εν λόγω στοιχεία, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έφτασε στο 3% από 1,9% το Σεπτέμβριο. Ωστόσο καταγράφεται άνοδος κατά 1,7% σε μηνιαία βάση, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο για χώρα της Ευρωζώνης, πίσω μόνο από το 1,8% του Βελγίου.
Κύρια αιτία για την κίνηση αυτή των τιμών είναι το ράλι στις τιμές ενέργεια, στις πρώτες ύλες και τα προβλήματα τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιορίζουν την προσφορά της βιομηχανικής παραγωγής.
Πάντως ο πληθωρισμός Οκτωβρίου είναι στο πιο υψηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2008, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο κινούνται οι αυξητικές τάσεις στις τιμές είναι ο πιο γρήγορος από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή το 1997.
Σύμφωνα πάντως, με όσα δήλωσε μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, που άφησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα μειωθεί στη διάρκεια του επόμενου έτους.
Όπως μετέφερε το Reuters η επικεφαλής της ΕΚΤ απέρριψε τα στοιχήματα της αγοράς ότι ο πληθωρισμός θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, λέγοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές θα έχουν εκτονωθεί τότε.
Στα ύψη οι τιμές
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ανατιμήσεις υπήρξαν στη συντριπτική πλειονότητα προϊόντων και υπηρεσιών και ειδικά στο κρέας.
Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε: Φυσικό αέριο (12,8%), Ελαιόλαδο (11,8%), Αρνί και κατσίκι (7,3%), Λαχανικά νωπά (6,9%), Ψωμί (2,5%), Φρούτα νωπά (2,2%), Ψάρια νωπά (2,1%), Οικιακές υπηρεσίες (1,9%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (1,8%), Άλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,6%), Διαρκή αγαθά αναψυχής (1,3%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1,3%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,1%), Μοσχάρι (0,9%), Ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (0,5%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (0,5%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,4%) και Καύσιμα αυτοκινήτου- βενζίνη (0,3%). Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Αλλαντικά (2,9%), Τυριά (2,8%), Πουλερικά (2%) και Τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,2%).
Την ίδια στιγμή, το κόστος ενέργειας έχει πάρει φωτιά για καταστήματα και επιχειρήσεις. Μάλιστα γίνεται λόγος, στη βιομηχανία για αυξήσεις έως και 40%, σε σχέση με λίγους μήνες πριν, κάτι που φυσικά αναμένεται σταδιακά να περάσει σε όλη την αλυσίδα αξίας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις