Συμφωνία για άμεση επιστροφή της αποστολής του ΔΝΤ
Πίεση ΗΠΑ για μεταρρυθμίσεις και συμβιβασμό με τους θεσμούς. Μήνυμα Λου, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τι συζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
- 16 Απριλίου 2016 06:34
Με τη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ολοκληρώθηκε ο χθεσινός γύρος επαφών του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον, ενώ σήμερα αναμένεται η συνάντησή του και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ. Σε σχετική ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ συζήτησε με τον υπουργό Οικονομικών την πρόοδο της αξιολόγησης του ευρωπαϊκού προγράμματος και την ανάγκη αυτό να ολοκληρωθεί γρήγορα.
Η κυρία Λαγκάρντ διεμήνυσε στον κ. Τσακαλώτο ότι το ΔΝΤ παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα, ρεαλιστικά μέτρα με μεσο-μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, και θα συνοδεύεται από την απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ευχαριστημένος από τις συνομιλίες, και κυρίως από τη συμφωνία τους να επιστρέψει άμεσα η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά και για το ότι θα πρέπει να γίνει μία συμφωνία και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Νωρίτερα χθες, ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου, ο οποίος προέτρεψε την Ελλάδα «να επιταχύνει την πρόοδο για τη συμφωνία και την εφαρμογή στιβαρών μεταρρυθμίσεων». Ο κ. Λου τόνισε ότι η Ελλάδα, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση εγκαίρως. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία «η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της και να βάλει το χρέος της χώρας σε μία βιώσιμη τροχιά, μέσω της ελάφρυνσής του».
Αντίστοιχα, ενθάρρυνε στις συναντήσεις του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο του Eurogroup την Ευρώπη, το ΔΝΤ και την Ελλάδα να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την ουσιώδη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας εγκαίρως. Σύμφωνα ωστόσο με τις δηλώσεις του ιδίου αλλά και τις πληροφορίες για τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε αρνείται να συζητήσει τη μείωση του χρέους σε αυτή τη φάση, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν θεωρεί ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο.
Από την μία, οι ΗΠΑ πίεσαν την ελληνική κυβέρνηση να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Όπως δήλωσε ο κ. Λου, «υπάρχει ακόμη ένα κενό, και αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί με έναν τρόπο που όλοι οι θεσμοί να μπορούν να αποδεχθούν». Παράλληλα, όμως, προέτρεψαν όλες τις πλευρές να βρουν «μία λογική μέση λύση» σε πνεύμα επίλυσης των διαφορών τους.
Ερωτώμενος δε για το ρόλο του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, ο Αμερικανός υπουργός απάντησε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν. Όπως εξήγησε, «δεν θα ήταν καλό να υπάρξει είτε μια κατάσταση κρίσης όπως αυτή που έχουμε δει στο παρελθόν, αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν. Η λύση δεν είναι να πει οποιοδήποτε από τα μέρη ότι θα φύγει αλλά για όλα τα μέρη να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις για να λύσουν τα θέματα».
Αν και τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβοηθητικό και μη θεσμικό ρόλο στις συνομιλίες, εξέφρασε την ελπίδα όλα τα μέρη να επανατοποθετηθούν με αποφασιστικότητα για να επιλύσουν το ζήτημα σύντομα, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά αυτό «είναι προς το καίριο συμφέρον της Ελλάδος, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας. Σε μια συγκυρία, στην οποία νησίδες ασφάλειας ή ανασφάλειας κάνουν την διάφορά, θα είναι πολύ καλό να αποφύγουμε να υπάρξει ένα σημείο αστάθειας».
Αναφορικά τέλος με το αν η Ελλάδα θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ την επόμενη Κυριακή στη Γερμανία, ο κ. Λου περιορίσθηκε να πει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πόσο σημαντικό θεωρεί ότι είναι να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα με έναν λογικό τρόπο, όσο γίνεται πιο σύντομα». Σύμφωνα με ενημέρωση του Λευκού Οίκου, τόσο το προσφυγικό όσο και η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται στην ατζέντα του προέδρου Ομπάμα για αυτή τη συνάντηση.