Συμφωνία για τα ‘κόκκινα’ δάνεια
Με δικαστική 'βούλα' η αναδιάρθρωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Με ποιον τρόπο θα γίνεται η αξιολόγηση. Στο τραπέζι το ζήτημα εξασφάλισης ποινικής ασυλίας των τραπεζικών στελεχών για τις αποφάσεις τους
- 15 Σεπτεμβρίου 2016 18:47
Δικαστικό λειτουργός θα επικυρώνει τις αποφάσεις των ανεξάρτητων επιτροπών αξιολόγησης όπου θα συμμετέχει και το δημόσιο σχετικά με την βιωσιμότητα ή μη των επιχειρήσεων που έχουν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και οφειλές στο δημόσιο.
Σε αυτή την λύση κατέληξαν υπουργείο και δανειστές στην συνάντηση που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων με μη εξυπηρετούμενες οφειλές που αποτελεί κομβικό σημείο για την Θεσμοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού για μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων. Η αξιολόγηση θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια σταθερά γα όλες τις επιχειρήσεις που δεν θα λαμβάνουν υπόψιν μόνο χρηματοοικονομικά δεδομένα αλλά και κοινωνικούς δείκτες όπως οι θέσεις εργασίας το είδος και την περιοχή της επιχείρησης.
Με τον τρόπο αυτό λύνεται ένα από τρία μεγάλα προβλήματα που αφορούν την αναθεώρηση του νόμου Δένδια για την ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
Η λύση της συμμετοχής εκπροσώπων του δημοσίου ανοίγει την πίσω πόρτα και για την λύση του δεύτερους προβλήματος σε ό,τι αφορά την συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια αυτού που αφορά το κούρεμα ακόμη και του «κεφαλαίου» φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Παρόλα αυτά κανείς στο υπουργείο ανάπτυξης δεν προτρέχει να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο αφού είναι δεδομένο ότι αντιμετωπίσει ακόμη πολλά νομοθετικά κωλύματα.
Το τρίτο θέμα που βρίσκεται ακόμη προς συζήτηση είναι η οριζόντια [ποινική ασυλία που ζητούν τα τραπεζικά στελέχη για τις αποφάσεις αναδιάρθρωσης δανείων. Στο θέμα αυτό το υπουργείο ανάπτυξης έχει το προβληματισμό ότι κάτι τέτοιο – δηλαδή η οριζόντια ασυλία για όλα τα στελέχη της τράπεζας – ενέχει το κίνδυνο δημιουργίας θυλάκων διαφθοράς και συναλλαγής κάτω από το τραπέζι επιχειρήσεων και ταπεζικών στελεχών. Συζητά προς την κατεύθυνση αυτή συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία θα δίνεται μια τέτοια ασυλία.
Ανώτατο στέλεχος του ΥΠΑΝ ξεκαθάριζε μετά την συνάντηση με τους θεσμούς ότι η ρύθμιση των οφειλών δεν θα έχει εξαιρέσεις και θα αφορά το σύνολο των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
Οι διοικήσεις των Τραπεζών
Νωρίτερα στέλεχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξέφραζε την ελπίδα ότι και το θέμα των αξιολογήσεων των ΔΣ τω τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών θα τελειώσει εντός χρονοδιαγράμματος. ¨Όπως τόνιζε η Εθνικής έχει ήδη ξεκινήσει διεθνή διαδικασία ενώ η Πειραιώς έχει ξεκινήσει την αναζήτηση στελεχών με ταχύτερη διαδικασία .
Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση μέχρι και το τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Οκτωβρίου.
Το πτωχευτικό δίκαιο
Στην σύσκεψη για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια συμμετέχει εκτός από το ν υπουργό ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλδίδη Τσακαλώτο και στελέχη της ΤτΕ και τα ου ΤΧΣ και ο υπουργός δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος.
Τούτο διότι μετά την ολοκλήρωση του βασικού νόμου για τα επιχειρηματικά δάνεια θα πρέπει να ακολουθεί και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου. Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα κρίνεται ότι δεν πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας απ΄’ο τις ανεξάρτητες αρχές θα οδηγούνται σε αυτόματη πτώχευση. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το σημερινό νομικό πλαίσιο και θα πρέπει να συμπληρωθεί.
Παράλληλα θα πρέπει να διευκρινιστούν οι όροι για την συμμετοχή δικαστικών λειτουργών στην επικύρωση των αξιολογήσεων βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.