Συμφωνία συμβιβασμών

Συμφωνία συμβιβασμών

Πώς εξελίσσεται η διαπραγμάτευση σε εργασιακά, δημοσιονομικό, ενέργεια και τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα. Τα μηνύματα Μοσκοβισί και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να υπάρξει συμβιβασμός με ΕΕ και ΔΝΤ

Το πλαίσιο του αναγκαίου συμβιβασμού για εργασιακό, δημοσιονομικό, ενέργεια και τα άλλα εκκρεμή θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, επικοινώνησε τις δύο προηγούμενες μέρες στην Ελληνική Κυβέρνηση , ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί με στόχο να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία σε επίπεδο στελεχών ( Stuff level Agreement ) μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Στις συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τόνισε κυρίως την σημασία της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, μέσα στον επόμενο μήνα ώστε η Ελλάδα να έχει μια βάση για την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Στις αντίστοιχες συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανάπτυξης κ Δημήτρη Παπαδημητρίου και την υπουργό εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου, έδωσε τα περιθώρια ενός συμβιβασμού που θα μπορούσε να βρει σύμφωνους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και το ΔΝΤ .

Εργασιακά

Στο μεγάλο θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας χθες, ο κ. Μοσκοβισί στην συνέντευξη που παραχώρησε χθες και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ήταν φαινομενικά διφορούμενος.

“Χρειάζονται οι συλλογικός διάλογος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις” είπε για να συνεχίσει λέγοντας ότι “θέλουμε η αγορά εργασίας να λειτουργεί ελεύθερα, αλλά και ισχυρούς κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι μπορούν να διαπραγματεύονται”.

Η θέση αυτή επιχειρεί να συμβιβάσει το χάσμα μεταξύ του υπουργείου εργασίας και των θεσμών με έμφαση και στο ΔΝΤ. Στην εξήγησή του ο γρίφος σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποχωρήσει και να άρει την διοικητική έγκριση που σήμερα δίνεται από τον υπουργό εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις με αντάλλαγμα για έχει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για το καθορισμό των μισθών.

Μια τέτοια συμφωνία θεωρείται ότι θα έβρισκε σύμφωνο και το ΔΝΤ. Στην συμφωνία θα ακολουθηθεί η βέλτιστη ευρωπαϊκή για το συνδικαλιστικό νόμο την επαναφορά της ανταπεργίας αλλά και τον υποκατώτατο μισθό, ο οποίος θα μπορεί να δίνεται, αλλά όχι με κριτήριο την ηλικία, αλλά τα χρόνια υπηρεσίας και το γνωστικό αντικείμενο.

Το δημοσιονομικό

Στα δημοσιονομικά η διαφορά είναι μικρή (ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για περίπου 150 – 180 εκ ευρώ) και άρα θεωρείται όταν θα βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες μέρες για το κενό των 600 εκ ευρώ για το 2018 . Τα 400 – 420 εκ ευρώ κλείνουν με τις παρεμβάσεις από τα μέτρα τα οποία έχει προτείνει η ελληνική πλευρά και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει αποδεκτά:

*Την καλύτερη στοχοθέτηση του πετρελαίου θέρμανσης με παράλληλη μείωση του κονδυλίου που σήμερα είναι 105 εκ ευρώ .

*Την αλλαγή της φορολόγησης των ναυτιλιακών εταιριών την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των ναυτικών και την παράταση της συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας ως το 2018 .

*Την έκπτωση 1,5% που γίνεται κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθωτούς και συνταξιούχους και η οποία πληρώνεται με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος .

Η μικρή διαφορά θα κλείσει από τώρα με την παραδοχή των θεσμών για την συνέχιση της καλής πορείας των εσόδων Τούτο για να κλείσει το θέμα οριστικά με την ανασκόπηση των δαπανών που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2017.

Ενέργεια

Στο θέμα της ενέργειας η διαφορά βρίσκεται στο ποσοστό απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος που δεν επιτεύχθηκε λόγω της καθυστέρησης της πώλησης του 17% του ΔΕΗ και του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ .

Οι θεσμοί επιμένουν το κενό να καλυφθεί από την αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρέπει να εκπλειστηριάζει η ΔΕΗ σε ιδιώτες. ΟΙ δύο πλευρές θα συμφωνήσουν στις ποσότητες μετά από μελέτη που θα διενεργήσει ανεξάρτητη αρχή.

Συνεπώς το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία για την καθυστέρηση της τεχνικής συμφωνίας

Τα υπόλοιπα θέματα

Το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων που δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές αλλά και των αλλαγών στο δημόσιο θα εξαντληθούν ως προαπαιτούμενα με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει.

Η υλοποίηση τους θα ελέγχεται συνεχώς από τους θεσμούς όπως επίσης και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και του ΤΧΣ. Δεδομένο είναι ότι τα θέματα αυτά θα κλείνουν σταδιακά μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου του 2017.

Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων

Σε ότι αφορά τα πλεονάσματα, ο Γάλλος επίτροπος πρότεινε την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικού Σχεδιασμού 2017 -2020 με πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2019 και 2020, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις κυρίως από την Γερμανία στην επιμονή της ελληνικής πλευράς για μείωση των στόχων από τώρα.

Το θέμα θα ξανανοίξει από τις αρχές 2017 παράλληλα με την λύση για το χρέος. Με την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου στα τέλη του επόμενου χρόνου τα θα έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη και θα μπορούν να γίνουν πιο ουσιαστικές συζητήσεις για το θέμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα