Συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ: Λύση σε δυο στάδια για το χρέος
Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες η Καγκελάριος πρότεινε στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μια λύση που θα εξυπηρετεί και το Ταμείο και τη Γερμανία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πλέον "πολύ πιο αισιόδοξο", δήλωσε η Λαγκάρντ ζητώντας αναδιάρθρωση χρέους
- 22 Φεβρουαρίου 2017 20:59
Λύση που εξυπηρετεί το ΔΝΤ, αλλά όχι – τουλάχιστον άμεσα – το χρέος της Ελλάδας επεξεργάστηκαν κατά την συνάντηση τους στο Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ με την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η συζήτηση επικεντρώθηκε από την κ. Λαγκάρντ στην ολοκληρωμένη λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να μπορεί να εισηγηθεί στο ΔΣ της την ένταξη του Ταμείου στο ελληνική πρόγραμμα. Μάλιστα εξέφρασε, μετά το πέρας της συνάντησης την ικανοποίησή της σημειώνοντας ότι το Ταμείο είναι “πολύ πιο αισιόδοξο” για την εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος.
Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στο ARD, επανέλαβε την αισιοδοξία της, ζητώντας εκ νέου την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. “Δεν χρειαζόμαστε κούρεμα αλλά μείωση των επιτοκίων” είπε με νόημα προσθέτοντας ότι “πρέπει να εξεταστεί εκ νέου και ο χρονικός ορίζοντας ωρίμανσης των ομολόγων”.
Η κ. Μέρκελ με την σειρά της πρότεινε μια λύση δύο σταδίων. Στην πρώτη μπορεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο της αποπληρωμής του υπολοίπου της οφειλής της Ελλάδας προς το Ταμείου, με την χρήση των περίπου 11,5 δισ ευρώ, που είναι τα κέρδη της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών από διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, τα οποία δεν κουρεύτηκαν από το PSI. Η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνεται στα μεσοπρόθεσμα μέτρα της συνολικής πρότασης του ΕΜΣ για ελάφρυνση του χρέους που εγκρίθηκε στις 25 Μαΐου του 2016, αλλά είναι πολιτικά ανεκτή και από την Γερμανία και την Ολλανδία, που πιέζουν λόγω εκλογών να μην κάνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.
Μέχρι και τις γερμανικές εκλογές το ΔΝΤ θα διατηρήσει ένα αναβαθμισμένο ρόλο στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς όμως να προχωρήσει ακόμη στην πλήρη ένταξη, έχοντας ωστόσο δικαιοδοσία να ζητά και να επιβάλλει μέτρα συμβατά με το πρόγραμμα που θέλει να δημιουργήσει το Ταμείο με την Ελλάδα.
Μετά τις γερμανικές εκλογές, η Γερμανία μπορεί να συζητήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος νωρίτερα από το 2018 ώστε να γίνει η έκθεση βιωσιμότητας από το Ταμείο και να ενταχθεί πλήρως στο πρόγραμμα πριν από το τέλος του 2017.