Συνάντηση Ζαββού – Τραπεζιτών για την περαιτέρω θωράκιση της οικονομίας
Ο υφυπουργός Οικονομικών άσκησε πίεση χθες βράδυ στους τραπεζίτες για περαιτέρω κινήσεις στήριξης των επιχειρήσεων με τους τραπεζίτες να επαναλαμβάνουν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα να καλύψουν τις ανάγκες.
- 16 Απριλίου 2020 06:12
Συνάντηση με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είχε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός προκειμένου αφενός να αξιολογηθεί η μέχρι σήμερα συντονισμένη προσπάθεια στήριξης της πραγματικής οικονομίας από το πιστωτικό σύστημα και αφετέρου να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός ενόψει της δύσκολης συνέχειας.
Η ΕΚΤ έχει παραχωρήσει στις ελληνικές τράπεζες αρκετά και ισχυρά όπλα προκειμένου να ανοίξουν την ομπρέλα στήριξης των επιχειρήσεων και των ιδιωτών που πλήττονται από τον κορονοϊό, μέσω της αναγκαίας χορήγησης ρευστότητας και διευκολύνσεων για την εξυπηρέτηση του δανεισμού τους.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών παρουσίασαν χθες στο οικονομικό επιτελείο τις μέχρι σήμερα προσπάθειες τους για την θωράκιση της οικονομίας καταθέτοντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις του για την έκταση και το βάθος της κρίσης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αποτελούν τον κορμό της ελληνικής Οικονομίας και είναι κρίσιμες για τη διατήρηση της απασχόλησης.
Όπως εξηγεί στο news247.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος με γνώστη της χθεσινής συνάντησης, «ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής “μάχης” για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει συγκροτηθεί ειδική task force στο υπουργείο Οικονομικών και έχει αναλάβει δράση για όσο διάστημα απαιτήσουν οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία στις αγορές, προκειμένου να οχυρώσει την εγχώρια χρηματαγορά. Σε αυτή την κατεύθυνση οι συσκέψεις είναι συνεχής».
Ήδη το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει προχωρήσει σε αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) σε δάνεια επιχειρήσεων που ανήκουν σε κλάδους της Οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Το “πάγωμα” των χρεωλυσίων θα ισχύσει για ένα εξάμηνο, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, και αφορά δανειολήπτες που ήταν συνεπείς στην εξυπηρέτηση των δανείων τους μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Οικονομικών άσκησε πίεση χθες βράδυ στους τραπεζίτες και για περαιτέρω κινήσεις από την πλευρά τους για την στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας ιδιαίτερα για κλάδους που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της κρίσης, όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.
Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους επανέλαβαν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας που μπορεί να παρουσιάσουν τόσο υγιείς πελάτες τους, παρέχοντάς τους ενδιάμεση χρηματοδότηση ή αύξηση των γραμμών χρηματοδότησης, όσο και πελάτες που έχουν δάνεια σε ρύθμιση και πασχίζουν να τα κρατήσουν ενήμερα εν μέσω κορονοϊού. Στο σκέλος αυτό, οι τράπεζες αναμένεται να δημιουργήσουν και νέα προϊόντα για τη ρύθμιση των δανείων επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό.
Η στήριξη των επιχειρήσεων είναι προφανής αμφίδρομη ανάγκη και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, καθώς το πλήγμα που αναμένεται στην ανάπτυξη, απειλεί να εκτοξεύσει τα κόκκινα δάνεια.
Προχωράει ο νέος πτωχευτικός κώδικας
Την χθεσινή συνάντηση απασχόλησε επίσης και ο νέος πτωχευτικός νόμος που επεξεργάζεται το υπουργείο οικονομικών, άξονας του οποίου θα είναι οι ταχύτατες διαδικασίες πτώχευσης τόσο για επιχειρήσεις όσο και για ιδιώτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τα χρέη τους, αφού προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους.
Το προσχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα έχει ήδη δοθεί στις τράπεζες, οι οποίες χθες εξέφρασαν τις πρώτες παρατηρήσεις τους, προκειμένου στη συνέχεια το υπουργείο να διαμορφώσει την τελική του πρόταση.
Εκτός από την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο νέος Πτωχευτικός νόμος θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, αλλά και τις διατάξεις για την πτώχευση επιχειρήσεων και η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά τη διαπραγμάτευσή της με τους θεσμούς να πείσει ότι διαθέτει ένα νέο συνεκτικό πλαίσιο για την πτώχευση επιχειρήσεων και ιδιωτών, που βασίζεται στη νέα κοινοτική οδηγία περί αφερεγγυότητας.
Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, θέτει ενιαίους κανόνες και διαδικασίες για την πτώχευση των νομικών και των φυσικών προσώπων και με δεδομένο ότι θα είναι αυστηρότερος σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο, επιδίωξη είναι να οριστικοποιηθεί σύντομα έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος σε προσδοκίες ότι το νέο πλαίσιο θα είναι ευνοϊκότερο σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.