Συνεταιριστική Χανίων: Αύξηση κεφαλαίου και είσοδο στο ΧΑ το 2024

Διαβάζεται σε 5'
Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων
Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων SOOC Alexandros Michailidis

Παράλληλα η διοίκηση σχεδιάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο τομέα των ακινήτων. Η ανάπτυξη της ηθικής τραπεζικής στο επίκεντρο του Συνεδρίου της FEBEA, όπου διοργάνωσε ως μέλος της η Τράπεζα Χανίων στην Αθήνα.

Τον ουσιαστικό ρόλο που θα κληθεί να διαδραμματίσει τα επόμενα χρόνια στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, σχεδιάζει η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, με βασικούς άξονες την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, την είσοδο της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, μέχρι τέλος του χρόνου θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία, με στόχο να προσελκύσει μέσω Χρηματιστηρίου νέους μετόχους. Με την μετατροπή της σε ΑΕ, η Τράπεζα θα μπορέσει να διευρύνει την μετοχική της βάση μέσω αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου (εκτιμάται κατά ένα ποσό της τάξης των 50 έως 100 εκατ. ευρώ) που προγραμματίζει το 2024, με προοπτική και την είσοδό της στο χρηματιστήριο.

Παράλληλα η διοίκηση σχεδιάζει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της τράπεζας και δρομολογεί την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο τομέα των ακινήτων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συστήσει μέσα στον Οκτώβριο εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) μαζί με την θυγατρική της «Κρητικά Ακίνητα ΑΕ». Η συμμετοχή της Τράπεζας στη νέα εταιρεία θα ανέρχεται σε 60% με την «Κρητικά Ακίνητα» να ελέγχει το υπόλοιπο 40%. Η ΑΕΕΑΠ έχει λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ θα είναι ανοιχτή και στην εισφορά ακινήτων από τρίτους στην πορεία, με την προοπτική της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η «Κρητικά Ακίνητα ΑΕ» που ιδρύθηκε το 2000 ανήκει κατά 75% στην Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και το υπόλοιπο 25% κατέχουν 150 μέτοχοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Οι μέτοχοι της «Κρητικά Ακίνητα» θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με την ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να επιτευχθεί διασπορά και η εταιρεία να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ενδιαφέρον από εγχώριους «παίκτες» και ξένα funds για να εισφέρουν ακίνητα και κεφάλαια στην ΑΕΕΑΠ.

Εν τω μεταξύ, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων υλοποιεί στην παρούσα φάση και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 7,5 εκατ. ευρώ. Η αύξηση υλοποιείται στη λογιστική τιμή της μερίδας, ενώ παράλληλα, η Τράπεζα θα «τρέξει» μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έκδοση ομολογιακού δανείου Tier II, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Η ηθική τραπεζική ως απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις

Την ίδια στιγμή με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι τριήμερες εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης και του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών και Χρηματοδοτών FEBEA, όπου διοργάνωσε ως μέλος της η Τράπεζα Χανίων στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο του φετινού συνεδρίου, που διεξήχθη με τη συμμετοχή άνω των 200 συνέδρων από 17 χώρες, βρέθηκε η ανάπτυξη της ηθικής τραπεζικής σε μεταβαλλόμενους καιρούς.

Στο εναρκτήριο καλωσόρισμά του, ο Πρόεδρος της FEBEA, κ. Pedro M. Sasia Santos, τόνισε πως «η ηθική μπορεί να μαθαίνεται και να διδάσκεται», υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσεκτικής διάγνωσης της πολυπλοκότητας του διεθνούς περιβάλλοντος σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών. Αναφέρθηκε, δε, σε ορισμένες προτεραιότητες του FEBEA που θα τεθούν μετ’ επιτάσεως στον δημόσιο διάλογο, ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, για την ενσωμάτωση του κοινωνικού αντίκτυπου και της χρηστής διακυβέρνησης στα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Στη συμβολή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων στην τοπική ανάπτυξη και τη στήριξη της οικονομίας με αίσθημα ευθύνης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, κ. Μιχαήλ Μαρακάκης, καλωσορίζοντας στην Αθήνα τα μέλη του FEBEA. Δίνοντας έμφαση στον συνεταιριστικό χαρακτήρα, τόνισε πως «η βιωσιμότητα και η ηθική τραπεζική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αξίες που διέπουν κάθε επιχειρηματική και στρατηγική κίνησή μας, όπως συνέπεια, ακεραιότητα, διαφάνεια, εμπιστοσύνη». Σήμερα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων επεκτείνει το δίκτυό της και μετατρέπεται σταδιακά σε Ανώνυμη Εταιρεία. «Με τις ρίζες μας στα Χανιά, παραμένουμε πιστοί στον τόπο μας και στις παραδοσιακές αξίες της Τραπεζικής, κατέληξε.

Στο πλαίσιο της ενότητας «Ethnical Finance in Changing Times», ο κ. Γεώργιος Χριστόπουλος, Γ. Γ. Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, επισήμανε πως: «Η ανάπτυξη της ηθικής τραπεζικής μπορεί να δράσει ως βασικός καταλύτης στη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας». Αναφέρθηκε επιπλέον στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου του τραπεζικού συστήματος στη στήριξη του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

«Οι τράπεζες και ο ευρύτερος χρηματοπιστωτικός τομέας μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης», τόνισε η κα Θεοδώρα Αντωνακάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα αποτελούν πηγή αστάθειας και για το τραπεζικό σύστημα.

Ορμώμενος από τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία, ο κ. Ιωάννης Φίλης, Ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, απέδωσε την υπερθέρμανση του πλανήτη σε μη υπεύθυνες περιβαλλοντικά επενδύσεις, με την Παγκόσμια Τράπεζα, για παράδειγμα, να χρηματοδοτεί τα ορυκτά καύσιμα με 12 δισ. δολάρια την τελευταία πενταετία και με μόλις 5 δισ. τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η ηθική τραπεζική δεν αποτελεί πλέον απλή επιλογή αλλά αναγκαιότητα», τόνισε ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας. Όπως εξήγησε, «ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, όπου η διασταύρωση της τεχνολογίας, της παγκοσμιοποίησης, του ρυθμιστικού ελέγχου και ο ηθικός καταναλωτισμός παρουσιάζει προκλήσεις και ευκαιρίες για την υιοθέτηση ηθικών πρακτικών».

Η στροφή των τραπεζών προς τα κριτήρια αειφορίας για την αξιολόγηση δανείων και επενδύσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του κ. Φώτη Κουρμούση, εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα