Συνήγορος του Πολίτη: Υπέρ της παράτασης της προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις

Διαβάζεται σε 4'
Φορολογικές δηλώσεις
Φορολογικές δηλώσεις ISTOCK

Ο Συνήγορος του Πολίτη απεφάνθη ότι πιθανή παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων είναι μέτρο σύμφωνο με την αρχή της χρηστής διοίκησης.

Mέχρι το Συνήγορο του Πολίτη έφτασε το πρόβλημα με τον τεράστιο όγκο των φορολογικών δηλώσεων που δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν οι φοροτεχνικοί χωρίς όμως να δίνεται παράταση της σχετικής προθεσμίας από την κυβέρνηση.

Μετά από αναφορές συλλόγων λογιστών απ’ όλη την Ελλάδα ο Συνήγορος του Πολίτη μελέτησε το πρόβλημα και κατέληξε στο συμπέρασμα πως “η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων των φορολογουμένων, χωρίς την επιβολή προστίμου, για εύλογο χρονικό διάστημα, θα αποτελούσε μέτρο σύμφωνο με την αρχή της χρηστής διοίκησης και της επιείκειας, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων”.

Κοντολογίς, αποδοκιμάζει την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών για το γεγονός ότι επιμένουν να μην δοθεί παράταση πέρα της 31ης Ιουλίου απειλώντας μάλιστα με βαριά πρόστιμα.

Η αναφορά του Συνηγόρου

Στο Συνήγορο του Πολίτη περιήλθε πρόσφατα αναφορά του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μαγνησίας, του Συλλόγου Λογιστών Θήρας και Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων ΠΕΦΕ, σχετικά με οργανωτικές δυσλειτουργίες και ζητήματα ορθής λειτουργίας των μηχανογραφικών συστημάτων της φορολογικής διοίκησης.

Η ανωτέρω αναφορά επικεντρώνεται ειδικότερα στα ακόλουθα θέματα:

1. Τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση φόρτωσης και εμπλουτισμού οικονομικών δεδομένων των φορολογουμένων στο μηχανογραφικό σύστημα, τα οποία αφενός καθυστερούν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αφετέρου δημιουργούν την ανάγκη υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση που οι φορολογούμενοι ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, ότι κατόπιν νέων δεδομένων έχει μεταβληθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχουν υποβάλει για το φορολογικό έτος 2023, λόγω αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού αρχείου από τον εργοδότη τους ή τον αρμόδιο φορέα. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι το σύστημα των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος δεν φαίνεται να έχει διευκολύνει την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, λόγω της σωρείας ζητημάτων και λαθών που αυτές παρουσιάζουν.

2. Το μηχανογραφικό σύστημα της φορολογικής διοίκησης σε αρκετές περιπτώσεις υπολειτουργεί ή παύει εντελώς να λειτουργεί, ακόμα και σε περιόδους αιχμής, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στους ίδιους τους πολίτες φορολογουμένους όσο και στους επαγγελματίες, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

3. Οι συγχωνεύσεις του μεγαλύτερου μέρους των περιφερειακών υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.), κάποιες εκ των οποίων διενεργήθηκαν εντός του Ιουνίου και Ιουλίου δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα, καθώς η οργάνωση των νέων υπηρεσιών (βλ. ιδίως ΚΕΒΕΙΣ και πρόσφατα ΚΕΦΟΔΕ) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, στις υπηρεσίες αυτές οι υπάλληλοι εργάζονται ακόμη και χωρίς να διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές με αποτέλεσμα ακόμη και εργασίες οι οποίες θα ήταν δυνατό να διεκπεραιωθούν άμεσα από τους αρμόδιους υπαλλήλους κατά το παρελθόν να φτάνουν να χρονίζουν (βλ. ιδία συμψηφισμοί, επιστροφές).

Οι ανωτέρω ενδεικτικές παρατηρήσεις των επαγγελματιών λογιστών αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί με τις πρόσφατες παρεμβάσεις της φορολογικής αρχής. Το μηχανογραφικό σύστημα της φορολογικής διοίκησης συχνά αδυνατεί σε περιόδους αιχμής να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών, οι διαδικασίες συγχώνευσης των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης φαίνεται να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτημάτων των πολιτών καθυστερεί, χωρίς καν να υπολογίζει κανείς τη δυσκολία που συναντά πλέον ο φορολογούμενος πολίτης να ανεύρει τόσο την αρμόδια υπηρεσία για να υποβάλει το αίτημά του όσο και να επιλέξει με ορθό τρόπο το αρμόδιο τμήμα κ.λ.π.

Εν όψει των ανωτέρω, η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων των φορολογουμένων, χωρίς την επιβολή προστίμου, για εύλογο χρονικό διάστημα, θα αποτελούσε μέτρο σύμφωνο με την αρχή της χρηστής διοίκησης και της επιείκειας, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων (υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, πολιτών/φορολογούμενων και επαγγελματιών λογιστών).

Συγχρόνως, αναγκαία κρίνεται η αποτίμηση του αντικτύπου -και ενδεχομένως και η επανεξέταση- της συγχώνευσης των περιφερειακών υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης που, τουλάχιστον σε αυτή τη πρώτη, μεταβατική, φάση, σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να επιτείνουν αντί να επιλύουν ζητήματα αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και των εκπροσώπων τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να εξετάσετε με την δέουσα προσοχή όσα ανωτέρω αναπτύχθηκαν και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την διευθέτηση τους.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα