Σύνταξη 280 ευρώ για τους κάτω των 67 και καμία αλλαγή στα εργασιακά ζητούν οι δανειστές
Τι προβλέπει η νέα πρόταση των δανειστών για όσους βγουν στη σύνταξη. Τι ζητούν για το ΕΚΑΣ, τις εισφορές στα ταμεία και τις πρόωρες συντάξεις
- 25 Ιουνίου 2015 18:49
Η αντιπρόταση των δανειστών περισσότερο δυσκολεύει παρά διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως λόγω των απαιτήσεων σε ασφαλιστικά και εργασιακό.
Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr η χορήγηση μόνο της βασικής σύνταξης, που σήμερα βρίσκεται στα 280 ευρώ, για όλους όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 30η Ιουνίου και είναι κάτω των 67 ετών, χαρακτηρίζεται ως «αδιανόητη» από στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης, σκληρή είναι και η απαίτηση της ύπαρξης ποινής (πέναλτι) για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων που ισχύουν για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Για το ΕΚΑΣ, μπορεί να προτείνεται η κατάργησή του έως το τέλος του 2019, ενώ η αρχικά οι δανειστές ήθελαν να καταργηθεί έως το 2017, αλλά ταυτόχρονα απαιτούν να υπάρξει άμεση περικοπή του στο 20% των «προνομιούχων» που το λαμβάνουν. Αξίζει να επισημανθεί ότι, θεωρούν ως τέτοιους, χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις έως 850 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης παρατηρούν ότι θα πρέπει να κατατεθεί νέος νόμος που θα αλλάζει τα εισοδηματικά, αλλά και τα περιουσιακά κριτήρια που υπάρχουν τώρα, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη περικοπή. Υπολογίζεται ότι το ΕΚΑΣ χορηγείται σε πάνω από 300.000 δικαιούχους, από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Επίσης, δυσφορία στο υπουργείο Εργασίας, έχει προκαλέσει η απαίτηση να υπάρξει, από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, εναρμόνιση εισφορών για όλα τα ταμεία, με βάση τις εισφορές του ΙΚΑ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μεγάλοι θιγόμενοι θα είναι οι ασφαλισμένοι αγρότες του ΟΓΑ, αφού θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν. Σημειώνεται ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη του ΟΓΑ καλύπτεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό (κοντά στο 80%), από το κράτος. Ενδεχόμενη άμεση εναρμόνιση εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ, υποκρύπτει πιθανή αποχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει σημαντική αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Πιο αναλυτικά, η νέα δέσμη μέτρων για εργασιακά και ασφαλιστικό, κωδικοποιείται ως εξής:
-ΕΚΑΣ: Καταργείται έως τα τέλη του 2019. Άμεσα όμως, θα περικοπεί από το «προνομιούχο» 20% των δικαιούχων. Υπολογίζεται ότι φέτος οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ αναμένεται να υπερβούν τους 300.000 συνταξιούχους.
-Συνταξιοδοτική δαπάνη: Εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015, δηλαδή 450 εκατ. ευρώ έως 900 εκατ. ευρώ και 1% του ΑΕΠ για το 2016, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει περικοπές στις συντάξεις.
-Επικουρικές Συντάξεις: Ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση από την 1η Ιανουαρίου 2015.
-Πρόωρη συνταξιοδότηση: Πλήρη εξάλειψή τους από την 1η Ιουλίου 2015 μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας). Ισχύουν οι αυξημένες ποινές (πέναλτι) για όσους βγουν στη σύνταξη νωρίτερα, ακόμα και εάν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ και οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, με προβλήματα αναπηρίας. -Εισφορές: Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρική σύνταξη.
-Σύνταξη: Εφαρμογή της βασικής, αναλογικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. -Κοινωνικοί πόροι: Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
-ΣτΕ: Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των συντάξεων που σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας μπορεί να ξεπερνά και τα 2 δισ. ευρώ.
-Εργασιακά: Να μην γίνει καμία αλλαγή έως το τέλος του 2015 στις συλλογικές συμβάσεις. Οι όποιες παρεμβάσεις αποφασιστούν στο μέλλον, να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Να υπάρξει διαβούλευση με το ILO.
Από τον Ιανουάριο του 2016 και μετά προτείνονται οι εξής παρεμβάσεις: -ΟΑΕΕ: Υπολογισμός εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. -Ταμεία: Ενοποιήσεις Ασφαλιστικών Ταμείων έως το 2017. -ΟΓΑ: Αύξηση εισφορών ή ενσωμάτωση σε άλλο ταμείο.
Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:
Πληρωμή για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά μόνο για μία δόση
Όλο το χρονοδιάγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση. Στο anthropocrisis.gr τα αποτελέσματα