Σύνταξη, ακόμα και με ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές

Σύνταξη, ακόμα και με ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΑΘΗΝΩΝ. ( EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ ) EUROKINISSI

Δικαστική απόφαση δικαιώνει ασφαλισμένο με διαδοχική ασφάλιση στον οποίο δεν είχε απονεμηθεί σύνταξη λόγω οφειλών προς τον ΟΑΕΕ

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, δικαίωσε ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ, ο οποίος κινδύνευε με διακοπή της  σύνταξής του, επειδή οι υπηρεσίες του Οργανισμού εντόπισαν ότι είχε ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη 1997 – 1998. Ο ασφαλισμένος κλήθηκε να εξοφλήσει το ποσό που του αναλογεί, αλλά το δικαστήριο ζήτησε να μην επηρεαστεί η απόδοση της σύνταξης.Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική όπως δεν είχε αναδείξει το dikaiologitika.gr την προηγούμενη εβδομάδα

Η ερμηνεία που έδωσε το δικαστήριο, αντίθετα από τον ΟΑΕΕ, είναι ότι ο ασφαλισμένος ορθώς είχε εξοφλήσει τις εισφορές που όφειλε μέχρι του σημείου που θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Τις επιπλέον εισφορές δεν τις είχε εξοφλήσει, γιατί δεν χρειάζονταν για να λάβει τη σύνταξή του. Συνεπώς, η σύνταξη πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλεται και ταυτόχρονα να αναζητηθούν τυχόν ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν στο παρελθόν.

Θυμίζουμε ότι τα «δικαιολογητικά» είχαν αναδείξει μόλις την περασμένη εβδομάδα αντίστοιχο θέμα με ασφαλισμένο που ενώ λάμβανε προσωρινή σύνταξη, κινδύνευε για τον ίδιο λόγο να χάσει τη σύνταξή του και να μείνει χωρίς εισόδημα.

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ με ανακοίνωσή της «η απόφαση αυτή είναι σημαντική καθώς δείχνει ότι κάτι αλλάζει στον τρόπο που η δικαιοσύνη ερμηνεύει τους ασφαλιστικούς κανόνες. Πηγαίνει αντίθετα στην γραφειοκρατία και στην στενή ερμηνεία των διατάξεων του ασφαλιστικού πλαισίου και εφαρμόζει το νόμο, δικαιώνοντας και προστατεύοντας και τον ασφαλισμένο εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αποτελεί δε και επιτυχία της ΕΣΕΕ, καθώς η νομική υπηρεσία της Συνομοσπονδίας συνεργάστηκε και παρείχε σημαντική βοήθεια στην νομική εκπροσώπηση του συγκεκριμένου ασφαλισμένου διάδικου, προκειμένου να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα.»

Διαβάστε ακόμα στα Dikaiologitika:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα