ΣΥΡΙΖΑ: “Άβολο” το “μαξιλάρι” στη νέα ηγεσία
Διαβάζεται σε 9'Πέντε χρόνια μετά την έξοδο από το μνημόνιο και παρά το ότι η χώρα έχει μπροστά της μεγάλες προκλήσεις και στοιχήματα, σε κεντρικό θέμα εξελίσσεται το “μαξιλάρι” των 37 δισεκ.
- 16 Νοεμβρίου 2023 06:26
Σε “αυτοαναίρεση” του κυβερνητικού του DNA προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αναφορές του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη για το “μαξιλάρι” και τη χρησιμότητά του.
Έστω και αν από τις εκλογές του 2019 και εντεύθεν, σπάνια στην κεντρική του ατζέντα, ως “σημαία”, βρισκόταν το “book” (η ερανιστική καταγραφή) με τις κυβερνητικές του επιδόσεις, η αποδόμηση, εν όψει και της συζήτησης για το νέο Προϋπολογισμό, μιας βασικής πολιτικής επιλογής της διακυβέρνησής του, δημιουργεί εύλογες απορίες, αλλά και δίνει “λαβές” επίθεσης, ειδικά, στην πλευρά της Ν.Δ.
Είναι προφανές, ότι η αντίπαλη πλευρά θα χτυπήσει, προτάσσοντας έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, “κρύβοντας” δικές της αβελτηρίες, όπως η υποεκτέλεση του Ταμείου Ανάκαμψης, η ακρίβεια, τα “απόνερα” των επιτοκίων κτλ, η καθυστέρηση σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, “δείχνοντας” αλλού και “υπενθυμίζοντας” ποιος είναι ο ένοχος για την πίεση που ασκεί, διαχρονικά, η συγκυρία στην λεγόμενη και μεσαία τάξη, για την οποία όλοι ερίζουν, αλλά δύσκολα, όλοι προσδιορίζουν.
Ήδη, χθες, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο MEGA στην εκπομπή Livenews, ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε ότι το “έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και το βάρος των 100 δισεκ. από το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο” οδήγησαν στο “μαξιλάρι” των 37 δισεκ., που βέβαια, “ευλαβικά” έχει συντηρήσει και η Ν.Δ., που και αυτή προτάσσει μια υπεραναπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων ως επίδειξη της αλλαγής ρότας της χώρας σε τροχιά ολικής δημοσιονομικής συμμόρφωσης.
Έτσι, έστω κι αν βέβαια, τα “τέλια’ είχαν ηχήσει εδώ και χρόνια, δια χειρός Παύλου Πολάκη, η απαξιωτική αναφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ξενίζει. Άλλωστε, στο συνέδριο του Economist είχε “αποθεώσει” το μαξιλάρι των 37 δισεκ. ευρώ, αλλά “πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις”, το απαξίωσε σε έναν τηλεοπτικό περίπατο.
“Το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο κ. Τσακαλώτος ήταν η πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”, υποστήριξε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας οn camera, ενώ κατευθυνόταν στη Βουλή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο πρώην υπουργός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέρος του για να καλύψει λαϊκές ανάγκες.
Εξηγείται, βέβαια, το ότι “νιώθει” άβολα μιας και προσδοκά σε ένα “αδιαμεσολάβητο φλερτ”, σε άλλη τελείως βάση με νοικοκυραίους, που όμως, έχουν προνομιακά “νοικιάσει” στασίδι στη Ν.Δ. Ο Παύλος Πολάκης, βέβαια, από το 2019 έχει σταθερά την άποψη αυτή ενώ πριν λίγες μέρες σε ανάρτησή του είχε αναφέρει ότι: “Κάποιοι το λέγανε από χρόνια αλλά και στις προεκλογικές ομιλίες πως το “μαξιλάρι” θα μπορούσε και έπρεπε να είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ”.
Στο μεταξύ, για “υπερφορολόγηση” της μεσαίας τάξης και ότι αυτή “πληγώθηκε” από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο το καλοκαίρι και ο Νίκος Παππάς κατά την περίοδο των προεκλογικών διαδικασιών για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, ο κ. βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” του Open: “Αν εμείς δεν αναγνωρίσουμε ότι πληγώσαμε τη μεσαία τάξη και την πληγώσαμε σημαντικά και ότι τα 37 δισ. που μαζέψαμε ήταν η άλλη όψη μιας υπερφορολόγησης, νομίζω ότι θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο σφάλμα”.
Η αντίδραση
Η απάντηση ήταν άμεση, όπως αναμενόταν. Με ανάρτησή του άμεσα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Τώρα μαθαίνω ότι η πατριωτική Αριστερά, χωρίς αναλύσεις που μπερδεύουν το κόσμο, δεν χρειάζεται αναδιανεμητική φορολογία για την στήριξη του κοινωνικού κράτους” τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Μάλιστα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 24/7 πριν τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, (που αποχώρησε πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής όσον αφορά το «μαξιλάρι»), απάντησε ως εξής σε σχετική ερώτηση: «Αν το μαξιλάρι ήταν π.χ. 30 αντί για 37 δις, δε θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε τα επιπλέον χρήματα γιατί δε θα είχαμε πιάσει τον δημοσιονομικό στόχο του 3.5%». Προσθέτοντας μάλιστα ότι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούσε να το κάνει, να ξοδέψει δηλαδή αυτά τα χρήματα, μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας και την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας και των δημοσιονομικών στόχων λόγω της έκτακτης συνθήκης.
Αλλά και το ιστορικός στέλεχος και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης με ανάρτησή του στο facebook κατήγγειλε τον κ. Κασσελάκη, για “υπονόμευση του συλλογικού άθλου του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 υπό την καθοδήγηση και την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα” που “διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον”.
“Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το “μαξιλάρι” δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν “μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή” που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας και προϋπέθετε νέο μνημόνιο” ανέφερε ο αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Πυρά κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, σχετικά με δηλώσεις του περί του “μαξιλαριού” των 37 δισ. ευρώ, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, που πριν μέρες στο άρθρο αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδώσει στην νέα ηγεσία υιοθέτηση “των παραπλανητικών δοξασιών της Ν.Δ. περί “ξεζουμίσματος” της μεσαίας τάξης, αποσιώπηση και ενίοτε την επικριτική ενοχή επί των πεπραγμένων της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”, αλλά και υιοθέτηση της ρητορικής του “αντι – ΣΥΡΙΖΑ” μετώπου.
Μιλώντας, πάντως, στο Mega ο κ. Σταθάκης είπε πως “όπως ξέρετε είναι μια συζήτηση χωρίς νόημα διότι η χώρα το 2018 αντιμετώπιζε δύο επιλογές με το τέλος του μνημονίου να επιστρέψει στις αγορές. Η επιλογή Α ήταν το ανοίξει μία πιστοληπτική γραμμή με το ΔΝΤ. Αυτή η επιλογή ήταν αυτή που προωθούσε παλαιότερα ο κ. Σαμαράς, την υποστήριζε ο διοικητής της τράπεζας τη Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας και η ΝΔ της εποχής. Η επιλογή Β ήταν αυτή που είχαν ήδη κάνει Πορτογαλία και Ιρλανδία. Οι χώρες που είχαν βγει από το μνημόνιο, και ήταν να διαμορφωθεί ένα μαξιλάρι ακριβώς στο 20% του ΑΕΠ, 37 δισ. και το οποίο δημιουργεί τις συνθήκες καθαρής εξόδου, διότι δεν υπήρχε πλέον καμία εξάρτηση από το ΔΝΤ”, είπε, συμπληρώνοντας:
“Η λύση των 37 δισ. ήταν η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Τα 37 δισ. σε αντίθεση με ό,τι ακούγεται, δεν είναι φόροι. Τα 19 δισ. είναι τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου που είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος, άρα τα 19 δισ. ήταν τα διαθέσιμα από τα πανεπιστήμια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις εταιρείες, τους φορείς του δημοσίου. Και στη συνέχεια ένα μέρος του μαξιλαριού ήταν ένα μέρος των χρημάτων που επέστρεφαν από την Ευρώπη και την ΕΚΤ. Οπότε το μαξιλάρι ήταν από φορολογία κάτι της τάξης των 7 δισ. Και για κάθε ένα ευρώ από τα 7 δισ. που βάζαμε στο μαξιλάρι, η Ευρώπη έβαζε και ένα ευρώ στην «τσέπη». Δεν ήταν προϊόν εφορίας το μαξιλάρι ούτε τίποτα. Αυτή είναι η απάντηση μας σε κάθε έναν που ξέρει τι είναι το μαξιλάρι, τι λέει ανοησίες (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης)” τόνισε ο κ. Σταθάκης που προσέθεσε:.
“Οι δηλώσεις του κ. Κασσελάκη επαναφέρουν ένα θέμα το οποίο το φέρνουν κατά καιρούς στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης, ο Παππάς και διάφοροι, θέτοντας ένα θέμα κατά του Τσακαλώτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτή τη λύση και απέφυγε το ΔΝΤ. Απορώ γιατί επαναφέρει κάποιος αυτό το θέμα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για τα 37 δισ. και τι ρόλο έπαιξαν στην καθαρή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Προφανώς και αυτονόητα ήταν μία μομφή κατά του Τσακαλώτου, αλλά είναι και μία ανοησία επιπρόσθετη. Αυτή η ομάδα των “λαϊκιστών”, έλεγε για τα 37 δισ. και έλεγε να κρατήσουμε τα 30 δισ. και να δώσουμε τα 7 δισ. στον λαό για να κερδίσουμε τις εκλογές. Επίσης και αυτό ήταν μια ανοησία”.
“Ο Τσακαλώτος πήρε 5 δισ. από τις αγορές. Άρα και βγήκαμε από το μνημόνιο και δανείστηκε χρήματα για να τα κάνει η χώρα ό,τι ήθελε. Βέβαια αυτό ήταν απόφαση του Τσίπρα, δεν αποφάσισε μόνος του ο Τσακαλώτος. Είναι μία παραπλανητική συζήτηση που δεν έχει κανένα νόημα. Την έξοδο από τα μνημόνια την αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών και όχι ο πρωθυπουργός; Δεν είναι δυνατόν να τα συζητάμε αυτά”.
Μάζεμα και αναφορά … στο μέγεθος
Να μαζέψει, κάπως, τα πράγματα επιχείρησε ο Γιώργος Τσίπρας, την Τετάρτη, καθώς η όλη “ιστορία” οδηγεί σε μια τροχιά πλήρους αναθεωρητικής προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Έτσι, ο Γιώργος Τσίπρας, που είναι Διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά και σχολιάζοντας αν ήταν καλή ή κακή απόφαση για το «μαξιλάρι» τόνισε πως “το μαξιλάρι ήταν αναγκαίο και αν γίνει μια εξαιρετικά επιτυχής ρύθμιση του χρέους, που μας έδωσε ένα καθαρό διάδρομο μέχρι το 2032. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα. Το δεύτερο είναι ότι ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που για μια επόμενη κυβέρνηση, όχι εμάς, αφήσαμε γεμάτα ταμεία. Και το τρίτο ότι προφανώς προηγήθηκε μια χρηστή διαχείριση και αυτό ισχύει στο ακέραιο”.
“Προφανώς και χρειαζόταν ένα μαξιλάρι για να γίνει η ρύθμιση και για ορισμένους άλλους λόγους. Μετά δηλαδή, για να αντιμετωπιστούν κάποιες χρηματοοικονομικές ανάγκες, όπως λέγονται και όλες οι χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα, εξασφάλισαν ένα τέτοιο μαξιλάρι. Για το ύψος γίνεται συζήτηση, για το ύψος του μαξιλαριού και για το μεν 24,1 δισεκατομμύρια που απέχει 13 δις από το 37, η γνώμη τότε των οργανισμών που ασχολούνταν μαζί μας – την τότε Τρόικα – ήταν ότι είναι απολύτως επαρκές. Για το δε σημερινό μαξιλάρι, αυτό που ακολούθησε ήταν 37 δις. Ο όρος που χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι είναι όχι επαρκές, αλλά ευμέγεθες””, είπε ο κ. Τσίπρας.
Όσο για το αν η δήλωση Κασσελάκη στρέφεται κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Όχι σε καμία περίπτωση. Καταρχάς μην μπλέκουμε τον Αλέξη Τσίπρα σε καμία των περιπτώσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει ο ίδιος προσωπικά συγνώμη για ό,τι αφορά ορισμένες πολιτικές που αφορούσαν τη μεσαία τάξη. Και αν μιλάμε για πολιτικές που αφορούν τη μεσαία τάξη, μάλλον σχετίζεται και το μαξιλάρι. Ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας, υπερασπιζόμενος το μαξιλάρι, έχει αναφερθεί στο γεγονός ότι υπάρχει διχογνωμία γύρω από το ύψος” τόνισε ο Γ. Τσίπρας.