Σύσκεψη με την Επιτροπή για τη Διαδοχική Ασφάλιση

Σύσκεψη με την Επιτροπή για τη Διαδοχική Ασφάλιση

Σύσκεψη του υπουργού εργασίας με την Επιτροπή που αφορά τη Διαδοχική Ασφάλιση για τα θέματα των συντάξεων, το ύψος και το χρόνο καταβολής τους

“Ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κύριος Παπανδρέου, έχει δεσμευθεί ότι μέχρι το τέλος του 2010 η σύνταξη θα απονέμεται εντός τριών μηνών”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη σύσκεψη που είχε με την Επιτροπή που αφορούσε τη Διαδοχική Ασφάλιση.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι “μέσα σε δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η εργασία αυτής της Επιτροπής, η οποία σημειωτέον λειτουργεί χωρίς αμοιβή των μελών της. Θα δουλεύουμε κάθε Δευτέρα, θα συμμετέχουμε και ο υφυπουργός και εγώ στις εργασίες αυτής της Επιτροπής. Η διεκπεραίωση αυτής της πολύ κρίσιμης εργασίας θα γίνει με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2009 θα έχουμε ολοκληρώσει ένα σύνολο παρεμβάσεων σε δύο τομείς”.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι “ο πρώτος τομέας θα είναι ο διοικητικός, τι μπορεί να γίνει χωρίς νομοθετική παρέμβαση, ενώ ο δεύτερος τομέας θα είναι νομοθετικός και για να γίνει χρειάζεται νόμους. Ο νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή, θα ψηφιστεί, με χρονοδιάγραμμα Ιανουαρίου 2010, για να μένει από κει και πέρα η πρακτική εφαρμογή”.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση αναδρομικής ισχύος του νόμου γι’ αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη νωρίτερα, ο κος Λοβέρδος αναφέρθηκε “στο χρόνο, στη ταχύτητα με την οποία δίνονται οι συντάξεις, ενώ επεσήμανε ότι η δεύτερη όψη του προβλήματος αφορά τη Διαδοχική Ασφάλιση και έχει να κάνει με τα χρήματα, δηλαδή με τη σύνταξη, με το ύψος της σύνταξης του ασφαλισμένου. Ως προς αυτό βασιζόμενοι και σε μια υπάρχουσα οικονομική μελέτη, για το τι απαιτείται να δώσεις για να επιτύχεις κοινωνική Δικαιοσύνη έχουμε την απόφαση να προχωρήσουμε. Επίσης, χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση επ΄ αυτού, η οποία θα καλύψει και όλους αυτούς οι οποίοι θα βγαίνουν σε σύνταξη, τον καιρό που η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση θα διαμορφώνεται και θα ψηφίζεται”.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας κος Κουτρουμάνης τόνισε ότι “πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις, την ταλαιπωρία που υφίστανται οι υποψήφιοι συνταξιούχοι και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων”.

“Σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση των προτάσεων πρέπει να πούμε ότι θα υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια. Εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό με κοινωνικοασφαλιστική λογική καθαρά και να μην δημιουργήσουμε νέες αδικίες. Επομένως, θα υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις από την Επιτροπή, θα κοστολογηθούν και στη συνέχεια θα δούμε ποια θα είναι η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων”, πρόσθεσε ο κος Κουτρουμάνης.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι “δεν είμαστε έτοιμοι αυτήν την στιγμή, η συζήτηση ξεκίνησε σήμερα, δεν μπορούμε να κοστολογήσουμε κάτι, γιατί ακριβώς δεν έχει εξειδικευθεί. Δεν έχουν εξειδικευθεί οι προτάσεις και δεν θα πάμε σε μια λογική, προκρούστια θα έλεγα, δηλαδή, να αντιμετωπίσουμε κάποιους ευνοϊκότερα και κάποιοι να χάσουν. Θέλουμε να είμαστε δίκαιοι σε σχέση με την απονομή της Διαδοχικής Σύνταξης, της Διαδοχικής Ασφάλισης”.

   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα