Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές
pixabay.com

Το RASFF είναι ένα βασικό εργαλείο για τη διασφάλιση της ροής πληροφοριών που επιτρέπει την ταχεία αντίδραση όταν εντοπίζονται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στην τροφική αλυσίδα.

Η ΕΕ έχει ένα από τα υψηλότερα πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων παγκοσμίως – σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, η οποία διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή για τους καταναλωτές.

Ένα βασικό εργαλείο για τη διασφάλιση της ροής πληροφοριών που επιτρέπει την ταχεία αντίδραση όταν εντοπίζονται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στην τροφική αλυσίδα είναι το RASFF – το σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Η τελευταία έκθεση σχετικά με τη χρήση του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, δείχνει ότι το 2017 κοινοποιήθηκαν συνολικά 3832 κοινοποιήσεις κινδύνων για τρόφιμα ή ζωοτροφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

942 από αυτά κατατάχθηκαν ως “συναγερμούς”, γεγονός που υποδηλώνει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία για τον οποίο απαιτείται ταχεία δράση.

Ο τύπος των κινδύνων αφορά κυρίως τη σαλμονέλα στο κρέας πουλερικών ως το πιο συχνά αναφερόμενο θέμα στα τρόφιμα που ελέγχονται στα σύνορα της ΕΕ και ο υδράργυρος σε ξιφία στα τρόφιμα που ελέγχονται στην αγορά της ΕΕ.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των κοινοποιήσεων το 2017 αφορούσε ζωοτροφές (6%) και υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (3,1%).

Επίσης, το 2017, ένας μεγάλος αριθμός κοινοποιήσεων αφορούσε υπολείμματα φιπρονίλης στα αυγά λόγω της παράνομης χρήσης αυτής της ουσίας ως βιοκτόνου.

Ήταν η πιο εντατική ανταλλαγή πληροφοριών στην ιστορία του RASFF και συνέβαλε στην ανίχνευση και απομάκρυνση των αυγών που επηρεάζονται από την αγορά.

pixabay.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ AGROPOST.GR

Αναρτήθηκαν οι πίνακες δικαιούχων για αναδιάρθρωση αμπελώνων

Έως τέλος Οκτωβρίου το 70% των αγροτικών επιδοτήσεων

Η Αγροτική Εκπαίδευση στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα