Σκάει η φούσκα του “οικονομικού θαύματος” Ερντογάν;
Αύξηση 3% στα επιτόκια -από το 13,5% στο 16,5%- ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μετά την "κατρακύλα" της τουρκικής λίρας. Με κομμένη την ανάσα αναμένεται το αυριανό άνοιγμα των αγορών όπου θα φανεί εάν οι επενδυτές και οι πολυεθνικές άρουν την εμπιστοσύνη τους στην τουρκική οικονομία και αυτό φέρει νέα προβλήματα για τον Ταγίπ Ερντογάν
- 23 Μαΐου 2018 20:58
Ακριβώς τριάντα μέρες πριν τις εκλογές στην Τουρκία, η αγωνία των γειτόνων είναι τεράστια σχετικά με το άνοιγμα των αγορών, όπου θα φανεί εάν οι ξένοι επενδυτές και οι πολυεθνικές δείξουν εμπιστοσύνη ή θα την αποσύρουν από την τουρκική οικονομία. Ήδη καταγράφεται μεγάλη ανησυχία για capital control κάποιοι μιλούν για νέα είσοδο του IMF και όλοι καταλαβαίνουν τι μπορεί να σημαίνει για το Ερντογάν και το μέλλον της Τουρκίας.
Ήδη, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε έκτακτη συνεδρίαση της την Τετάρτη ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, μετά το ιστορικό χαμηλό της τουρκικής λίρας.
Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσεις – από το 13,5% στο 16,5%, υποκύπτοντας στις πιέσεις των διεθνών αγορών και κάνοντας μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τους.
Το τουρκικό νόμισμα έφτασε να σημειώνει απώλειες έως και 20% μέσα στο έτος και καταρρίπτοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ σήμερα ξεκίνησε με «βουτιά» 5,2% (αλλά ανέκαμψε μόλις η Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο δανεισμού).
Η ισοτιμία της διαμορφώθηκε, έτσι, στις 4,6704 λίρες έναντι του δολαρίου ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει στις 4,9290 λίρες έναντι ενός δολαρίου και είχε καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες της τελευταίας δεκαετίας.
«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία με στόχο τη σταθερότητα των τιμών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι η σφιχτή στάση στη νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει αξιοσημείωτη βελτίωση στο μέτωπο του πληθωρισμού.
«Είναι ώρα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών» δήλωσε από πλευράς του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μehmet Simsek, ο οποίος τόνισε ότι ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας έχει «την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης» στις απαραίτητες ενέργειες για να περιοριστεί η πτώση της λίρας και να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητας στις τιμές.
Η λίρα υποχωρεί όλες τις ημέρες του μήνα, εκτός από τρεις, ένα sell off που επιταχύνθηκε από τη στιγμή που ο Ερντογάν δήλωσε ότι σκοπεύει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη νομισματική πολιτική, αν κερδίσει τις εκλογές. Οι επενδυτές τιμωρούν επίσης τη χώρα γιατί απέτυχε να πράξει αρκετά για να περιορίσει τον πληθωρισμό, που κινείται σε διψήφια ποσοστά, αλλά και να περιορίσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Η Τουρκία κινείται προς τα όρια μιας πλήρους νομισματικής κρίσης, έγραφε νωρίτερα το Bloomberg, στη σκιά της πτώσης της λίρας, η οποία οδεύει προς τον χειρότερο μήνα της από το 2008. Η μέχρι πρότινος άρνηση της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει, άφηνε ανοικτό δρόμο στους traders να στοιχηματίσουν κατά του νομίσματος.
Η συνάντηση της επιτροπής ήταν προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου, ωστόσο η επείγουσα κατάσταση έφερε την συνάντηση νωρίτερα σήμερα, 23 Μαΐου.
Π.Πετράκης: Το πρόβλημα του Ερντογάν και η πίεση των τραπεζιτών
Την απόλυτη προσοχή της Ελλάδας για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία εφιστά ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Ε. Πετράκης.
Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή “Διαδρομιστές” σημείωσε ότι “ο Eρντογάν πιέζει την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και ακολουθεί μη συμβατικές πολιτικές, με την χώρα του να μην έχει μια παραγωγική δομή για να καλύψει τις ανάγκες της”. Κατά τον κ. Πετράκη θα είναι εντυπωσιακό αν το IMF μπει στην Τουρκία και πρέπει όλοι στην χώρα μας “να παρακολουθήσουμε όσα συμβαίνουν στην Τουρκία”.