Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης – δανειστών για το αφορολόγητο. Γερό ‘ψαλίδισμα’ ζητά το κουαρτέτο

Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης – δανειστών για το αφορολόγητο. Γερό ‘ψαλίδισμα’ ζητά το κουαρτέτο
Snapshots from Acropolis Museum in Athens, Greece on February 28, 2016. SOOC

Συμφώνησαν οι δυο πλευρές για εισφορά αλληλεγγύης και φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια - Χωρίς πρόοδο στο δημοσιονομικό ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις της Κυριακής - Την Τρίτη συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Σκληρό παζάρι για το αφορολόγητο όριο έλαβε χώρα στις διαβουλεύσεις της Κυριακής, με την κυβέρνηση και τους δανειστές να κινούνται σε εντελώς διαφορετικά μήκη κύματος. Η διαπραγμάτευση αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη, με τους εκπροσώπους των θεσμών να παραμένουν αμετακίνητοι στην αρχική τους πρόταση για μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου κάτω των 9.550 ευρώ και την ελληνική πλευρά να δίνει μάχη για να μην περάσει η πρόταση των δανειστών.

Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν πρέπει να “ψαλιδιστεί” το αφορολόγητο όριο, καθώς και οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Όπως ανέφερε κορυφαία κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων της Κυριακής “εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100-200 ευρώ θα είναι επιτυχία”.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά παρουσίασε τη δική της πρόταση για το φορολογικό, η οποία όμως δεν φάνηκε να συγκινεί τους θεσμούς. Η ελληνική πρόταση προέβλεπε διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 9.550 ευρώ, σε συνδυασμό με κάποιες “χειρουργικής φύσεως” αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές.  

Υπενθυμίζεται εδώ πως η πρόταση – σοκ του κουαρτέτου περιλαμβάνει μείωση του αφορολόγητου ορίου, άρα μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ (που χορηγείται μέσω του αφορολόγητου των 9.550 ευρώ) στη ζώνη των 1.700 – 1.800 ευρώ. Κατά τους δανειστές, την έκπτωση θα τη δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος, καθώς το αφορολόγητο θα είναι σταθερό για όλους.

Συμφωνία σε τρία μέτωπα

Παρά το χάσμα κυβέρνησης και δανειστών για το αφορολόγητο όριο, οι δύο πλευρές φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία στα άλλα “καυτά” ζητήματα του φορολογικού, όπως η ενιαία κλίμακα εισοδήματος μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, η φορολόγηση των ενοικίων, και οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης.

Η επιβάρυνση στα εισοδήματα από ενοίκια δεν μπορεί να αποφευχθεί. “Η φορολόγησή τους θα αυξηθεί, ίσως όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο”, δήλωσε η ίδια κυβερνητική πηγή. Αυτό πρακτικά σημαίνει φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια με συντελεστές 15% και 35% αντί για 11% και 33% που ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ πιθανότατα θα επιβληθεί και ένας ακόμη συντελεστής – της τάξης του 45% – για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Συμφωνία φαίνεται πως υπήρξε και σε ό,τι αφορά τη νέα κλίμακα επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης, που πλέον από 8% θα φτάνει μέχρι το 10%, με τους θεσμούς να κάνουν δεκτή την πρόταση της κυβέρνησης.

Χωρίς πρόοδο η συζήτηση για τα δημοσιονομικά

Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν υπήρξε στην κατεύθυνση του προσδιορισμού του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016 – 2018.

Μέτρα ίσα με 1% του ΑΕΠ, ή ύψους 1,8 δισ. ευρώ παραμένουν ακόμη απροσδιόριστα, με την ίδια κυβερνητική πηγή να δηλώνει πως “αυτά τα μέτρα κάποια στιγμή πρέπει να τα προσδιορίσουμε”.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών θα συνεχιστούν την Τρίτη.

Παρά το γεγονός πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, ανώτατες κυβερνητικές πηγές δήλωναν το βράδυ της Παρασκευής πως “είναι εφικτό η αξιολόγηση να κλείσει ως τις 25 Μαρτίου, ίσως όμως και νωρίτερα”.

Φωτό: Sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα