Σκληρό παζάρι κυβέρνησης – θεσμών

Σκληρό παζάρι κυβέρνησης – θεσμών
Joint Press conference of the US Treasury Secretary Jack Lew offered and the Greek Minister of Finance Eucleid Tsakalotos, in Athens, on July 21, 2016 / , , , 21 , 2016 SOOC

"Στον αέρα" το θέμα για τα πρόσωπα που θα διοικήσουν τις ΔΕΚΟ και που θα ενταχθούν στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων αφού και η συνάντηση της Δευτέρας του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών δεν κατέληξε σε συμφωνία

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της στελέχωσης του πενταμελούς εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων που αποτελεί ένα από τα 15 βασικά «διαρθρωτικά ορόσημα» της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ αφού ακόμη υπουργείο Οικονομικών και οι θεσμοί δεν συμφωνούν στα πρόσωπα.

Η διαδικασία σε ότι αφορά την στελέχωση του συμβουλίου το οποίο θα εκλέξει και το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου είναι ότι οι θεσμοί θα πρέπει να αποδεχθούν την ελληνική πρόταση για τα τρία από τα πέντε μέλη του συμβουλίου και αντίστοιχα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών για τα υπόλοιπα δύο μέλη ένα από τα οποία θα διοριστεί πρόεδρος. Διαφορετικά δεν μπορεί να συσταθεί το Εποπτικό Συμβούλιο.

Πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Οικονομικών να έχει προτείνει τρεις στενούς του συνεργάτες για το συμβούλιο, οι οποίοι δεν έχουν γίνει δεκτοί από τους θεσμούς. Με αυτήν την εκκρεμότητα, το υπουργείο Οικονομικών δεν βάζει την υπογραφή του και για τα δύο μέλη που προτείνουν οι θεσμοί έναν Ισπανό  που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το όνομά του και τον κ. Ζακ Λε Παπ πρώην συνεργάτη της κ. Λαγκάρντ όταν η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας τον οποίον προτείνουν μάλιστα και για την θέση του προέδρου. Παρόλα αυτά, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζαν μετά την σημερινή συνάντηση την αισιοδοξία τους ότι το θέμα θα κλείσει ίσως και μέσα στην εβδομάδα που οι θεσμοί θα βρίσκονται στην Αθήνα.

Το δεύτερο – ίσως μεγαλύτερο – θέμα είναι η σύσταση και λειτουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών ( ΕΔΗΣ ΑΕ ) που θα είναι το τέταρτο «πόδι» του υπερταμείου μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ την ΕΤΑΔ και το ΤΧΣ. Το πρόβλημα εδώ εκτός από την καθυστέρηση της σύσταση της εταιρίας βρίσκεται και στις δημόσιες επιχειρήσεις που θα περάσουν υπό τον έλεγχο της νέας αυτής εταιρίας.

Με βάση την συμφωνία που είχε γίνει τον Μάιο για την ένταξη στην νέα εταιρία ήταν κατ’ αρχήν οι συγκοινωνιακές εταιρίες στην Αθήνα (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ), ο Οργανισμός Διαχείρισης του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ), και τα ΕΛΤΑ και σε δεύτερη φάση η ΕΥΑΘ, η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, η εταιρία Κτιριακές Υποδομές και η ΔΕΗ σε ποσοστό 34% αφού το 17% πρόκειται να διατεθεί για αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αναθεωρημένου μνημονίου.

Ο ρόλος της νέας αυτής εταιρίας δεν έχει ακριβώς διευκρινιστεί. Αυτό που έχει ειπωθεί είναι ότι πρόκειται για έναν οργανισμό ο οποίος θα έχει στόχο να βελτιώσει τις οικονομικές επιδόσεις των εταιριών που θα αναλάβει αλλά όχι να προχωρήσει στην αξιοποίηση τους.

Τούτο όμως δεν αποκλείεται μελλοντικά για ένα αριθμό εταιριών (όπως πχ την ΔΕΗ και εταιρίες ύδρευσης) οι οποίες είναι ήδη εισηγμένες στο ΧΑΑ.

Το παζάρι έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο τόσο για τον αριθμό όσο και για το μέλλον των εταιριών που θα ενταχθούν στην ΕΔΗΣ ΑΕ.

Καταπολέμηση διαφθοράς

Νωρίτερα, σήμερα έγινε συνάντηση του ΓΓ υπεύθυνου για θέματα διαφθοράς κ. Γιώργο Βασιλειάδη για νομοθετήματα όπως η αλλαγή του πόθεν έσχες και της χρηματοδότησης των κομμάτων που εκκρεμούν εδώ και μήνες

Ειδικότερα με βάση το νέο καθεστώς για το Πόθεν έσχες προβλέπεται για πρώτη φορά η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης η οποία θα ανοίξει την 1η Οκτωβρίου και έχει προθεσμία μέχρι και το τέλος του χρόνου. Η διαφορά για φέτος θα είναι υπάρχον ποινές για τους απείθαρχους . Εκτός δηλαδή από τις ποινικές ευθύνες θα υπάρχουν και πρόστιμα γα την εκπρόθεσμη υποβολή πόθεν έσχες που θα ξεκινούν από 150 έως και 400 ευρώ τα οποία θα διπλασιάζονται σε περίπτωση μη υποβολής της δήλωσης .

 Το αντικείμενο της συζήτησης με τους θεσμούς ήταν η λειτουργία του όλου πλαισίου καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν από τους περιορισμούς που θέτει η Αρχή προστασίας Προσωπικών Δεδομένων . Με δεδομένο ότι τα στοιχεία όσων υποβάλλουν δήλωση θα είναι διαθέσιμα διαδικτυακά για τρία χρόνια μετά το χρόνο υποβολής του πόθεν έσχες υπάρχουν ερωτήματα γα την σκοπιμότητα αναλυτικής καταγραφής του τόπου κατοικίας των υπόχρεων της δήλωσης με δεδομένο ότι σε αυτούς περιλαμβάνοντα οι αιρετοί αλλά κα οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ . Κατά την συνάντηση συμφωνήθηκε να υπάρχει μια πιο γενική καταγραφή των στοιχείων του δηλούντων από τα οποία θα αφαιρούνται κατά περίπτωση η οδός ή ο όροφος της οικίας για λόγους ασφαλείας .

Χρηματοδότηση κομμάτων

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν και οι αλλαγές που έρχονται στην χρηματοδότηση των κομμάτων ένα θέμα που ήταν μέρος της πρώτης αξιολόγησης το οποίο ουδέποτε ολοκληρώθηκε διαφωνία ων θεσμών που καθυστερεί και το θέμα είναι οι ανώνυμες προσφορές προς τα κόμματα . Με τον γενικό αυτό όρο περιλαμβάνονται και τα κομματικά κουπόνια που κατά τους δανειστές είναι δείγμα διαφάνειας αλλά η κατάργηση του θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην χρηματοδότηση κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες μέχρι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση και σε αυτό το θέμα.

Ένα ακόμη θέμα της συνάντησης ήταν ο διορισμός εισαγγελέα για το καλύτερο συντονισμό των καταγγελιών που γίνονται προς την ΓΓ καταπολέμησης της διαφθοράς .

Αύριο θα γίνει νωρίς το πρωί παρόντος και του υπουργού ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκελίδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν νέα συνάντηση με τους θεσμούς για μια ανασκόπηση παλιών και νένω προαπαιτούμενων

Στις 11,30 οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Πάνο Σκουρλέτη για θέματα ενέργειας .

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα