SKY Express: Κερδοφορία, αύξηση της κίνησης και νέα αεροσκάφη

Διαβάζεται σε 5'
Ονοματοδοσία Sky Express.
Ονοματοδοσία Sky Express.

Στην Κύπρο έγινε η ονοματοδοσία, με το όνομα της χώρας, του πρώτου αεροσκάφους AIRBUS A321neo της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας. Τροχιά ανόδου το 2023 σε όλους τους τομείς.

Παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη πραγματοποιήθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας η τελετή ονοματοδοσίας του πρώτου της αεροσκάφους τύπου AIRBUS A321neo, που πήρε το όνομα «ΚΥΠΡΟΣ». Το NEWS 24/7 βρέθηκε στην Κύπρο και παρακολούθησε την τελετή.

Κατά την ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη δυναμική ανάπτυξη της SKY express τα τελευταία χρόνια και εξήρε την προσφορά της, τονίζοντας ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια της Κύπρου και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συνεργασία Κύπρου και SKY express θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

«Στην Κύπρο ήρθαμε για να μείνουμε», δήλωσε κατά την ομιλία του ο κ. Ιωάννης Γρύλος, ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου IOGR, μέλος του οποίου είναι και η SKY express. «Πριν από τρία περίπου χρόνια, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, επιλέξαμε την Κύπρο ως τον πρώτο διεθνή προορισμό μας. Η απόφασή μας αυτή έχει δικαιωθεί απόλυτα. Με την παρουσία μας δημιουργήσαμε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ναύλων, τη βελτίωση των υπηρεσιών και την προσφορά ενός σύγχρονου αεροπορικού προϊόντος, με τελικό ωφελούμενο το επιβατικό κοινό».

Αύξηση μεριδίου αγοράς πέτυχε η εταιρεία

Κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες αύξησε το μερίδιο της στην αγορά των επιβατών στην Ελλάδα το 2023 η SKY Express, το οποίο πλέον ανέρχεται σε πάνω από 30%. Η αεροπορική εταιρεία καταγράφει άνοδο των πληροτήτων της, ειδικά στα δρομολόγια της του εξωτερικού. Ο κ. Γρύλος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε ότι η εταιρεία θα περάσει φέτος στην κερδοφορία, καταφέρνοντας να πετύχει τα νούμερα που είχε προγραμματίσει για την τριετία. Με κύκλο εργασιών περίπου 360 εκατ. ευρώ, η εταιρεία κλείνει φέτος ακολουθώντας διεθνή λογιστικά πρότυπα, ενώ έχει μηδενικό δανεισμό. Το σύνολο της επιβατικής κίνησης για το 2023 αναμένεται να ανέλθει σε 4,5 εκατομμύρια, με τις διαθέσιμες θέσεις να είναι 5,7 εκατ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εμπορικού διευθυντή της εταιρείας κ. Γεράσιμου Σκαλτσά, οι προκρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για το 2024 καταγράφουν αύξηση κατά 75% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. «Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινώσουμε νέες συνεργασίες με μια μεγάλη βρετανική αεροπορική εταιρεία και με μια εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Έξι νέα αεροσκάφη για το 2024

«Η εταιρεία πρόκειται να παραλάβει νέα αεροσκάφη, αρχής γενομένης από αύριο όπου θα παραλάβει ένα νέο ATR 72-600», ανακοίνωσε ο κ. Γρύλος, εξηγώντας ότι θα ακολουθούν τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Απρίλιο και Ιούνιο άλλα 3 ίδιου τύπου καθώς και δύο Airbus A320neo με κινητήρες CFM, όλα καινούρια. «Ο καταναλωτής θα ψάχνει πλέον με ποιον κινητήρα θα πετάει», τόνισε ο κ. Γρύλος, εξηγώντας ότι επέλεξαν κινητήρες CFM, ενώ ήταν ακριβότεροι. Μάλιστα καταναλώνουν κατά 20% λιγότερα καύσιμα, ενώ έχουν και μειωμένους ρίπους, με αποτέλεσμα το κόστος των εισιτηρίων να είναι χαμηλότερο για τους επιβάτες. Μιλώντας γενικότερα για το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, ο κ. Γρύλος είπε ότι είναι το μόνο καταναλωτικό προϊόν που δεν αναβαίνει.

Συνολικά η εταιρεία σήμερα έχει 24 αεροσκάφη, ενώ με την προσθήκη άλλων 6, θα φτάσει τα 30 μέχρι το τέλος του 2024, τα μισά από τα οποία είναι ιδιόκτητα. Μέσω Αθήνας σε όλο το δίκτυο προορισμών της SKY express εξυπηρετούνται 33 προορισμοί, από τους οποίους από 11 εξωτερικού το χειμώνα, που το καλοκαίρι αυξάνονται σε 15 με την προσθήκη του Παρισιού, της Λιλ, της Λυών και της Νάντης από το Ηράκλειο, Κρήτης.

Επεκτείνει την παρουσία της στην Κύπρο

Η παρουσία της SKY Express στην Κύπρο έχει ήδη ξεκινήσει να ενισχύεται, καθώς ήδη υπάρχουν τρία καθημερινά δρομολόγια από Αθήνα για Λάρνακα, στα οποία θα προστεθεί και το νέο αεροσκάφος A321neo, που θα αυξήσει τη χωρητικότητα. Από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης υπάρχουν σήμερα τέσσερα εβδομαδιαία δρομολόγια προς Λάρνακα. Οι επιβάτες που διακινούνται από και προς Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Κύπρο ανέρχονται ετησίως σε 300.000, σε ένα σύνολο 450.000 θέσεων. Το 2023 ήταν κατά 31% περισσότεροι επιβάτες από το 2022.

Η SKY Express εγκαινίασε πριν από 3 περίπου χρόνια τα δρομολόγια του εξωτερικού επιλέγοντας την Κύπρο ως τον πρώτο της προορισμό. Μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια, από το Φεβρουάριο του 2021, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, οπότε η SKY express εγκαινίασε τα δρομολόγια εξωτερικού επιλέγοντας την Κύπρο ως τον πρώτο διεθνή προορισμό της, έχει πραγματοποιήσει 6.047 πτήσεις μέχρι σήμερα με 655.000 επιβάτες. Οι πτήσεις που έχουν γίνει από Θεσσαλονίκη είναι 516 πτήσεις, οι οποίες μετέφεραν 56.000 επιβάτες.

Όπως δήλωσαν στελέχη της εταιρείας, μετά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το 2021 η γραμμή, το 2022 έγινε breakeven και σήμερα είναι πλέον κερδοφόρα. Η πληρότητα αυξάνεται σταθερά, ενώ παρατηρείται αύξηση των επαναλαμβανόμενων επιβατών.

Η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης SkyServ, που ανήκει επίσης στον όμιλο, ξεκίνησε τη δραστηριότητα της στη χώρα τον Ιούλιο του 2022, καταφέρνοντας μέχρι σήμερα να ξεπεράσει τα νούμερα του 2019, παρά τις απώλειες που υπήρξαν από τη Ρώσικη αγορά.

«Πιστεύουμε ότι και η Skyserve συνεισέφερε σε αυτό καθώς μείωσε τις τιμές του Handling και ενίσχυσε την παρουσία αεροπορικών εταιρειών όπως η Wizz Air, η οποία διπλασίασε τα αεροπλάνα που είχε βάση στην Κύπρο λόγω της χαμηλότερης τιμής του handling που καταφέραμε να τους προσφέρουμε», δήλωσε ο Νίκος Γρύλος επικεφαλής της Skyserv στην Κύπρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα