Σούπερ μάρκετ: Στο e-katanalotis και τα φυλλάδια προσφορών – Καμπανάκι για το “χάσμα από το χωράφι στο ράφι”

Σούπερ μάρκετ: Στο e-katanalotis και τα φυλλάδια προσφορών – Καμπανάκι για το “χάσμα από το χωράφι στο ράφι”
Σούπερ μάρκετ eurokinissi

Οι καταναλωτές θα μπορούν από την ερχόμενη εβδομάδα να συγκρίνουν τόσο τις εβδομαδιαίες προσφορές των σούπερ μάρκετ, όσο και το “καλάθι του νοικοκυριού”.

Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ενταχθούν στο e katanalotis| και οι προσφορές των αλυσίδων με βάση όσα ανέφερε στην εκπομπή “Ανοιχτή Επικοινωνία” του Open ο υπεύθυνος της πλατφόρμας ekatanalotis, Γιάννης Δοξαράς. Όπως είπε οι καταναλωτές θα μπορούν από την ερχόμενη εβδομάδα να συγκρίνουν τόσο τις προσφορές των σούπερ μάρκετ, όσο και το “καλάθι” ώστε έτσι αν κάνουν τις πιο σωστές γιαυτούς επιλογές. Επίσης υπάρχει μια στροφή των καταναλωτών στο να βλέπουν την τιμή ανά κιλό, ώς “ανάχωμα” στην προσπάθεια παρπαλάνησης.

Σημειώνεται ότι με βάση το Υπουργείο Ανάπτυξης”στο 91% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Kαλάθι του Nοικοκυριού», οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές την 15η εβδομάδα εφαρμογής του (08/02/2023 -14/02/2023), με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων την, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ”.

Ειδικότερα, από το σύνολο 882 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα:

-στα 70, ποσοστό 8%, η τιμή μειώθηκε,

-στα 734, ποσοστό 83%, η τιμή παρέμεινε σταθερή

-και σε 78, ποσοστό 9%, η τιμή αυξήθηκε.

“Χάσμα” από το χωράφι στο ράφι

Για εκτόξευση τιμών, πάντως, σε βασικά είδη, λόγω των “βαρών” που συσσωρεύει η εφοδιαστική αλυσίδα σε προϊόντα, όπως το αγελαδινό γάλα που από τα 0,6 ευρώ, που ήταν η τιμή παραγωγού φτάνει στο 1,36 στη λιανική, αύξηση 126% έκανε λόγο σε ομιλία του ο Βαγγέλη; Αποστόλου, Βουλευτή; ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργό;, κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 «σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ», ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

“Είχα τονίσει στον Υπουργό, στις πρώτες του φιέστες για το καλάθι του νοικοκυριού ότι πρέπει να περιμένει λίγο καιρό για να δει τα αποτελέσματα της πρώτης εφαρμογής του. Δεν καταφέρατε κ. Υπουργέ να φρενάρετε τις ανατιμήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης και ειδικά των τροφίμων” ανέφερε και προσέθεσε:

“Η συνεχώς αυξανόμενη, πολλαπλάσια του πληθωρισμού, λιανική τιμή των τροφίμων σε συνδυασμό με τις τιμές κόστους των εισροών των παραγωγών δε μπορεί παρά να οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα.

Αν και η ανοδική πορεία των τιμών των τροφίμων είναι παγκόσμιο φαινόμενο, οι αυξήσεις που καταγράφονται στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερες από τον μέσο όρο του εξωτερικού. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (που παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων παγκοσμίως ειδών διατροφής) σημείωσε αύξηση 14,3% σε σχέση με το 2021, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022 με βάση τα στοιχεία του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσιεύει η Eurostat ήταν 15,5%.

Η χώρα μας όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έχει ένα ακόμη αρνητικό προβάδισμα στην ΕΕ: Έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών από την τιμή που παίρνει ο παραγωγός στο χωράφι μέχρι την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής στο ράφι των καταστημάτων λιανικής πώλησης. Αυτή η απόκλιση κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 300%.

Ενδεικτικά, μερικά στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2022 που αποδεικνύουν το εύρος της εκμετάλλευσης του αγρότη αλλά και του καταναλωτή καθώς και της κερδοσκοπίας στα βασικά είδη διατροφής από τους μεσάζοντες και εμπόρους:

  • Γάλα αγελαδινό: 0,6 ευρώ τιμή παραγωγού –> 1,36 στη λιανική, αύξηση 126%.

  • Μήλα: 0,3 ευρώ τιμή παραγωγού –> 1,4 ευρώ στη λιανική, διαφορά 366%.

  • Πατάτες: 0,5 ευρώ τιμή παραγωγού –> 0,98 στη λιανική, αύξηση 96%.

Μετά από 14 εβδομάδες που έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο, το «καλάθι του νοικοκυριού» και συνολικά οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ προβληματίζουν τους καταναλωτές” τόνισε ο κ. Αποστόλου που έθεσε επί τάπητος μια σειρά από προτάσεις, όπως:

  • υποχρεωτική πληρωμή των 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα

  • και κατοχύρωση με νόμο, μετά από έντονη και επίπονη διαβούλευση στο πλαίσιο της Ε.Ε., την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος στα ζωϊκά προϊόντα, με σκοπό τη διαφάνεια της αγοράς και την αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή.

Να σημειωθεί ότι με βάση αναφορές παραγωγών η τιμή π.χ. στο αγελαδινό γάλα έχει μειωθεί κατά 7 λεπτά, στα 53 λεπτά ανά λίτρο, το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα