Στα 780 ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου – Ο ρόλος της συγκυρίας και το “ταβάνι” έκπληξη

Στα 780 ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου – Ο ρόλος της συγκυρίας και το “ταβάνι” έκπληξη
Κόσμος περπατά στο κέντρο της Αθήνας eurokinissi

Αύξηση του κατώτατου μισθού στο 9,4%, πολύ παραπάνω από τις εισηγήσεις που είχαν ήδη κατατεθεί, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ο ρόλος των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η πολιτική πίεση λόγω Τεμπών.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο κατώτατο μισθό είχε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης την Παρασκευή (17/03).

Πλέον ο νέος μισθός που διαμορφώνεται στα 780 ευρώ με βάση τις ανακοινώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου στο φόντο πάντα και των εξελίξεων που οδήγησαν σε “γενναία” αύξηση. Με άλλα λόγια η αύξηση κατά 9,4%, οδηγεί τον καθαρό μισθό περίπου στα 665-667 ευρώ καθαρά.

Ουσιαστικά, με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να προτείνει αυξήσεις που θα οδηγούσαν σε μισθούς πάνω από τα 800 ευρώ, στα 880 αλλά και την πολιτική πίεση που δέχεται λόγω Τεμπών η κυβέρνηση έφερε εισήγηση για ποσοστό “ταβάνι”, που εξέπληξε πολλούς.

Η νέα αύξηση προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Ξέρω και ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια ειδικά από νέες και νέους, οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Αυτή η αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα σίγουρα όμως προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεση μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι ωστόσο μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων. Θέλω να θυμίσω πόσο πολύ στηρίχτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται και τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία και νέα αύξηση του βασικού μισθού…Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι…”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αύξηση είναι στο 9,4% πολύ παραπάνω από τις εισηγήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί. Βέβαια, και πάλι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα που είναι στο 14,8% “κουρεύει” τις όποιες αυξήσεις.

Σημειώνεται πως έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν επιστημονικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι και η Τράπεζα της Ελλάδος, και το ΚΕΠΕ μαζί με επιτροπή εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας είχαν υποβάλλει στον υπουργό Εργασίας, κ. Χατζηδάκη, πόρισμα με τις τελικές προτάσεις τους. Το ΚΕΠΕ είχε προτείνει μία αύξηση μεταξύ 4,5% και 7,5%, αν και για “λόγους κοινωνικής ισότητας” είχε συστήσει, “να μην ξεπεράσει την αύξηση που δόθηκε στους περισσότερους συνταξιούχους (7,75%)”.

Με την αύξηση 9,4% αα αυξηθούν οι μισθοί 600 χιλ μισθωτών, ενώ θα συμπαρασυρθούν και μια σειρά από επιδόματα, μεταξύ αυτών και το επίδομα ανεργίας.

Η ιστορία

Υπενθυμίζεται ότι με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ο κατώτατος μισθός ανερχόταν στα 751,36 ευρώ το 2011. Έναν χρόνο αργότερα το 2012 καταγράφηκε μια σημαντική πτώση της τάξεως του 22% οδηγώντας τον κατώτατο στα 586,08 ευρώ.

Από το 2019 μέχρι σήμερα ο κατώτατος μισθός έχει ανοδική πορεία, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει – ακόμα – το προμνημονιακό επίπεδο. Συγκεκριμένα, το 2019 σημείωσε αύξηση 10,91% στα 650 ευρώ, ενώ καταργήθηκε και ο λεγόμενος “υποκατώτατος” από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2022, είδαμε δύο μικρότερες αυξήσεις. Τον Ιανουάριο κέρδισε 2%, στα 663 ευρώ και τον Μάιο ενισχύθηκε κατά 7,5% στα 713 ευρώ.

https://www.news247.gr/download/4869/https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2023/03/misthosb.pdf/072000/misthosb.pdf

Η αύξηση του κατώτατου μισθού πάντως με βάση εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ αφορά μόλις σε 1 στους 5 εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Βέβαια, δημιουργεί “κλίμα” για συλλογικές κλαδικές συμβάσεις αλλά και επιχειρησιακές, κι όχι μόνο. De jure πάντως δεν παρασύρει την πλειονότητα των εργαζομένων. Πάντως, με δεδομένο ότι οι μισθοί στη χώρα μας λόγω του πληθωρισμού έχουν χάσει μεσοσταθμικά το 19% της αγοραστικής τους δύναμης, με βάση αναλύσεις φορέων όπως η ΓΣΕΒΕΕ και η ΓΣΕΕ ο νέος κατώτατος μισθός έχει χάσει “ενα μεγάλο ποσό” από τα “αποδυτήρια” με τις καθαρές πραγματικά αποδοχές είναι κάτω από τα 600 ευρώ.

Με άλλα λόγια, σε κάθε σενάριο αύξησης ο κατώτατος μισθός σε πραγματικά επίπεδα θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο όριο της φτώχειας και βέβαια κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης που καθορίζεται στο 60% του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης και το οποίο αντιστοιχεί στα 850 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ φτάνει έως και το 40%, με βάση πρόσφατο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ

Για να διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στο ίδιο επίπεδο λόγω του πληθωρισμού, θα έπρεπε το επίπεδό του το 2022 να ήταν 952 ευρώ (μεικτά) (σε δωδεκάμηνη βάση, 815 ευρώ για 14 μεικτούς μισθούς από 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα), ανέφεραν, επίσης, σε πρόσφατη μελέτη τους οι πανεπιστημιακοί Σάββας Ρομπόλης και Βασίλης Μπέτσης.

Εξετάζοντας τα διαφορετικά «σενάρια» αύξησης του κατώτατου μισθού οι κύριοι Ρομπόλης και Μπέτσης έχουν αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων που αμείβονται με τα κατώτατα όρια είναι δύσκολο να καλύψουν τις απώλειες της τελευταίας διετίας.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωναν σε περίπτωση που ο κατώτατος μισθός αυξανόταν κατά 9,6%, δηλαδή όσο ήταν ο πληθωρισμός το έτος 2022, (όσο τελικά περίπου αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός), τότε ο συνολικός μέσος μισθός θα έπρεπε να αυξηθεί κατά περίπου 4%. Σε αυτή την περίπτωση ο κατώτατος μισθός, που διαμορφώνεται πλέον στα 780 ευρώ (μεικτά) οδηγεί σε απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού στο 7% και του συνολικού μέσου μηνιαίου μισθού στο 12%.

Όπως ανέφεραν επίσης οι δυο επιστήμονες στο σενάριο που ο κατώτατος μισθός διαμορφωνόταν στα 800 ευρώ (μεικτά), τότε, λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση του ΟΟΣΑ για τον πληθωρισμό του 2023, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού θα διαμορφωνόταν στο 4% – και του συνολικού μέσου μηνιαίου μισθού των μισθωτών η απώλεια της αγοραστικής δύναμης θα ήταν 9,7%.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ (Ιανουάριος 2023) προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη χώρα για το 2023 θα διαμορφωθεί στο 1,1% από 1,8% (1,6% για το 2024) που προβλέπει ο Κρατικός Προϋπολογισμός και ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,7% (2,3% για το 2024) κάτι που ωστόσο τελεί υπό αναθεώρηση.

Τι λέει ο Κωστής Χατζηδάκης

“Η αύξηση αυτή επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και στηρίζεται στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας”, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μετά την ανακοίνωση (εκ μέρους του πρωθυπουργού, κου Κυριάκου Μητσοτάκη) αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023. Λαμβάνει υπόψην το χρέος στήριξης των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξημένου εισαγόμενου πληθωρισμού, αλλά λαμβάνει υπόψην τις αντοχές των επιχειρήσεων, σημείωσε ο κος. Χατζηδάκης. Οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό ανέρχονται σε 585.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων. Είναι μειωμένοι σε σχέση με το 2021. Αυτό δείχνει την δυναμική της οικονομίας, τόνισε.

“Δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός, αλλά και ο μέσος”, σημείωσε. Οι μέσες αμοιβές έχουν αυξηθεί κατά 12,4% σε σχέση με το 2019. Οι παράγοντες που επηρεάσαν την κυβερνητική απόφαση είναι οι εξής:

  • Η ανεργία έπεσε στο 10,8% τον Ιανουάριο του 2023.

  • Η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί.

  • Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχισθεί και το 2023( 2%). 

  • Ο πληθωρισμός αν και θα αποκλιμακωθεί, θα παραμείνει υψηλός (5%). 

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό μετά το 2019 ανέρχεται στο 20%. Σε 12μηνη βάση ο νέος κατώτατος μισθός ανέρχεται 910 ευρώ (μικτά). Σε σχέση με το 2019, ο κατώτατος μισθός θα είναι 152 ευρώ ανά εργαζόμενο. Ο καθαρός κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 667 ευρώ καθαρά. Σε 12 μηνη βάση το 2019 ο καθαρός μισθός ήταν 639 ευρώ, ενώ πλέον (από 1/4/2023) θα γίνει 778 ευρώ.

 Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βλέπουν 3 επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια (12 μηνη) βάση.  

Το 2019 έβαζαν στην τσέπη τους 7.667 ευρώ, ενώ από τον Απρίλιο του 2023 θα βάζουν στην τσέπη τους 9.336 ευρώ σε ετήσια βάση. Δηλαδή, το κέρδος ανέρχεται σε 1.669 ευρώ (21,8%).

Το όφελος από τη μείωση από των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 205 ευρώ/έτος και 275 ευρώ/έτος από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους”, τόνισε.

Οι “τριετίες”

“Το καθεστώς για τις τριετίες θα αλλάξει όταν η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%. Αυτό εξαρτάται από την πορεία της χώρας, δηλαδή την πολιτική σταθερότητα”, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας

“Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με κατώτατο μισθό και είχαν συμπληρώσει τριετία το 2012, θα έχουν επιπλέον αυξήσεις” σημείωσε και προσέθεσε:

“Η Ελλάδα ήταν έως τώρα στην 13η θέση στις 22 χώρες -μέλη της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό και θα πάει -από τον άλλο μήνα- στην 10η θέση. Λαμβάνοντας υπόψην την αγοραστική δύναμη, η Ελλάδα ήταν στη 18η θέση βρισκόταν η Ελλάδα πριν την αύξηση, ενώ θα πάει στην 13η θέση. Ο γενικός δείκτης τιμών το 2019 – 2023 αυξήθηκε κατά 15,1%. Η μεταβολή του κατώτατου μισθού στο ίδιο διάστημα είναι 20%. Δηλαδή η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι 5 μονάδες πάνω από την αύξηση του γενικού δείκτη τιμών. Προεκλογικά, η ΝΔ είχε πει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι διπλάσια του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ. Η μεταβολή του ΑΕΠ ήταν 6,5% το 2019 – 2023. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι τριπλάσια, όχι μόνο διπλάσια” σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα