Στα σκαριά νέο βιοκλιματικό κολυμβητήριο στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Διαβάζεται σε 4'Με το έργο αυτό η ΕΚΤΕΡ ανεβάζει το ανεκτέλεστο της σε 160 εκατ. ευρώ (με ιδιωτικά και δημόσια έργα) και αναμένεται σημαντική περαιτέρω ενίσχυση του καθώς συμμετέχει σε πολλούς διαγωνισμούς.
- 27 Νοεμβρίου 2024 06:31
Στο μεγάλο έργο για την μελέτη και κατασκευή βιοκλιματικού κολυμβητηρίου στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης μειοδότησε η ΕΚΤΕΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com στην διαδικασία υποβολής προσφορών συμμετείχαν δύο σχήματα, η ΕΚΤΕΡ και η ένωση ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ-ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣΗ. Η ΕΚΤΕΡ επικράτησε με προσφορά 24,43 εκατ. ευρώ.
Το έργο είναι προϋπολογισμού με ΦΠΑ 32 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 25,8 εκατ. ευρώ). Η κατασκευή αυτού του υπερτοπικής σημασίας κολυμβητικού συγκροτήματος θα εξυπηρετεί, για τα αθλήματα του υγρού στίβου, όχι μόνο τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας. Θα είναι το μοναδικό πλήρες και λειτουργικό κολυμβητικό συγκρότημα της πόλης στο οποίο θα μπορούν να διεξαχθούν διεθνείς αγώνες.
Με το έργο αυτό η ΕΚΤΕΡ ανεβάζει το ανεκτέλεστο της σε 160 εκατ. ευρώ (με ιδιωτικά και δημόσια έργα) και αναμένεται σημαντική περαιτέρω ενίσχυση του καθώς συμμετέχει σε πολλούς διαγωνισμούς όπως για παράδειγμα τα Αστυνομικά Μέγαρα της ΚΤΥΠ όπου έχει ανακηρυχθεί με τις ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕΝΑ σε προσωρινό ανάδοχο.
Ποιο είναι το έργο
Το νέο βιοκλιματικό-ενεργειακά αυτόνομο κολυμβητήριο θα ανεγερθεί στο πρώην στρατόπεδο “Μέγας Αλέξανδρος”. Η συνολική του επιφάνεια είναι 16.100 τ.μ, και περιλαμβάνει κλειστό κολυμβητήριο – πλατεία – ανοικτά γήπεδα. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτηριολογικό πρόγραμμα, θα εξυπηρετεί αθλήματα του υγρού στίβου και να φιλοξενεί μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.
Αποτελείται από κλειστούς και ανοικτούς χώρους κολύμβησης και συγκεκριμένα από:
–κλειστή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (25,00 x 50,00 μ.) με κερκίδες για 1.250 περίπου θεατές για τα αθλήματα της κολύμβησης, της συγχρονισμένης κολύμβησης, της υδατοσφαίρισης και των καταδύσεων,
-κλειστή πισίνα εκμάθησης για παιδιά (10,00 x 12,50 μ.),
–ανοικτή πισίνα (25,00 x 33,00 μ.) με κερκίδες για περίπου 450 θεατές για τα αθλήματα της κολύμβησης, της συγχρονισμένης κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης.
Επίσης, θα είναι το μοναδικό κλειστό κολυμβητήριο της Βόρειας Ελλάδος με βατήρα καταδύσεων 10 μ..
Σε όλους τους χώρους προβλέπεται η δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης για ΑΜΕΑ. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους χώρους για την εξυπηρέτηση των αθλούμενων, των θεατών και των δημοσιογράφων.
Ενεργειακός – βιοκλιματικός σχεδιασμός
Η μελέτη του «Κλειστού Κολυμβητηρίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης» βασίζεται σε αρχές ενεργειακού σχεδιασμού για το κτηριακό κέλυφος και τις Η/Μ εγκαταστάσεις, στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου ενώ η αρχιτεκτονική επίλυση του κτηρίου βασίζεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Συγκεκριμένα, μελετήθηκε το κλίμα της περιοχής, ώστε το κτήριο να αξιοποιεί τα κλιματικά δεδομένα, βελτιστοποιήθηκε το σύστημα των ανοιγμάτων, η ποιότητα των υαλοπινάκων, το σύστημα της ηλιοπροστασίας και το μέγεθος και η κλίση των περσίδων με βάση ειδικές μελέτες ηλιασμού – σκιασμού, μελέτες για την ένταση του φυσικού φωτισμού και για την αποτροπή της θάμβωσης. Για την οριστικοποίηση των αποφάσεων σχεδιασμού και της διαστασιολόγησης των δομικών στοιχείων έγιναν θερμικές προσομοιώσεις και παραμετρική ανάλυση. Εξετάσθηκε η ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου με συνθήκες πραγματικής λειτουργίας τόσο ως προπονητήριο όσο και όταν λειτουργεί με πλήθος θεατών στη διάρκεια των κολυμβητικών αγώνων.
Προβλέπεται να έχει 21,32% μείωση στην ενέργεια που καταναλώνεται για την κάλυψη των συνολικών θερμαντικών αναγκών του κτηρίων και 22,13% μείωση στην ενέργεια που καταναλώνεται για την κάλυψη των συνολικών ψυκτικών αναγκών του.
Χώροι στάθμευσης
Στον υπόγειο χώρο του συγκροτήματος, εκτός από τους χώρους που απαιτούνται για τις Η/Μ εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κτιρίου, χωροθετούνται επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι και χώρος για τη στάθμευση 30 αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση κυρίως του προσωπικού. Πέραν των θέσεων αυτών στον ειδικό χώρο που προβλέπεται για τη στάθμευση και την εξυπηρέτηση των αθλητικών δραστηριοτήτων του συγκροτήματος, μπορούν να αναπτυχθούν 122 θέσεις στάθμευσης.