Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα τα στοιχεία όλων των ‘κόκκινων επιχειρηματικών δανείων’
Τα στοιχεία όλων των "κόκκινων επιχειρηματικών δανείων" της τελευταίας 15ετίας ζητά από τις τράπεζες ο οικονομικός εισαγγελέας, προκειμένου να εντοπίσει χρήματα που έγιναν προσωπικοί ή άλλοι λογαριασμοί στο εξωτερικό
- 15 Ιουνίου 2016 20:07
Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνουν οι επιχειρηματίες που έλαβαν δάνεια στο πλαίσιο των εταιρικών τους δραστηριοτήτων, αλλά τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν για άλλους σκοπούς, με αποτέλεσμα τα δάνεια αυτά μα χαρακτηριστούν κόκκινα.
Ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιω. Δραγάτσης, ζήτησε από τις επτά ελληνικές τράπεζες να του χορηγήσουν όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια άνω των 30 εκατομμυρίων, που δόθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της προκαταρκτικής εξέτασης είναι ο εντοπισμός των επιχειρηματιών που αντί τα χρήματα των δανείων να επενδυθούν στην εταιρία τους, ως όφειλαν, εκείνοι τα χρησιμοποίησαν για προσωπικό όφελος.
Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλες τις λίστες από το εξωτερικό που έχει στη διάθεσή της η οικονομική εισαγγελία, όπως οι λίστες Λαγκαρντ και Μπόργιανς, προκειμένου να ελέγξει ποια από αυτά τα δάνεια, κατέληξαν τελικά σε εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών οι οποίοι -ενώ διαθέτουν τα χρήματα- δεν αποπληρώνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε το 2015, ύστερα από τη σχετική παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη προς τους οικονομικούς εισαγγελείς, Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρή, με την οποία ζητούσε τον έλεγχο των ανείσπρακτων επιχειρηματικών δανείων, ύψους 42 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 23 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονταν “ανεπίδεκτα είσπραξης”.
Αφορμή για την παραγγελία της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού στάθηκε δελτίο Τύπου του τότε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναναγιώτη Κουρουμπλή, για τα κόκκινα δάνεια, ζητώντας την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Ανάμεσα σε άλλα, ζητούσε και την “άμεση παρέμβαση των εντεταλμένων δικαστικών και διοικητικών αρχών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προκειμένου άμεσα να διερευνηθούν και να δημοσιοποιηθούν ποιοι επιχειρηματίες δανειολήπτες των δανείων που κρίνονται ανείσπρακτα, έχουν καταθέσεις στις παραπάνω λίστες, εάν έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό και εσωτερικό και εάν έχουν καταβάλει τους οφειλόμενους φόρους.