Σταϊκούρας για “Κόκκινα δάνεια”: Στα 437 εκατ. ευρώ οι επιτυχείς διακανονισμοί μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών

Σταϊκούρας για “Κόκκινα δάνεια”: Στα 437 εκατ. ευρώ οι επιτυχείς διακανονισμοί μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών
Χρήστος Σταϊκούρας EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με βάση την αρχή της κατανομής των βαρών θα πρέπει να γίνει η διαχείρισή των κόκκινων δανείων σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι επιτυχείς διακανονισμοί μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, με βάση τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ξεπερνούν – πλέον – τον αριθμό 2.350, εκ των οποίων οι 150 μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Το. δε, συνολικό ποσό ανέρχεται σε 437 εκατομμύρια ευρώ σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο 24ο Ετήσιο Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη «Invest in Greece Forum».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση προώθησε ένα νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο είναι τελευταίας τεχνολογίας. υπογραμμίζοντας ωστόσο την ευθύνη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. “Αυτή θα πρέπει να αναληφθεί, με βάση την αρχή της κατανομής των βαρών” τόνισε.

“Σε αυτή την ταραχώδη περίοδο παρατεταμένης υψηλής αβεβαιότητας και αστάθειας, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας αποτελεί μείζονα πρόκληση. Οι Κυβερνήσεις καλούνται να συνεργαστούν και να αναπτύξουν έγκαιρες, αποτελεσματικές και διορατικές πολιτικές” ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας περιγράφοντας τους 7 πυλώνες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και προσέθεσε:

“Στην περίπτωση της Ελλάδας, την τελευταία τριετία η Κυβέρνηση σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές που αντανακλούν τις παραπάνω αρχές και οδηγούν σε σημαντικά επιτεύγματα, όπως επιβεβαιώνουν όλα τα “ενδιαφερόμενα μέρη (“stakeholders”)”

  1. Συνεχίζουμε να υπερβαίνουμε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.
  2. Η σύνθεση του ΑΕΠ αλλάζει προς θετική κατεύθυνση.
  3. Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι θετικές.
  4. Ο τραπεζικός τομέας έχει σημειώσει, και εξακολουθεί να σημειώνει, αξιοσημείωτη πρόοδο.
  5. Τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν να κινούνται σε πορεία βελτίωσης.
  6. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε τροχιά μείωσης που αποτελεί ρεκόρ.
  7. Η αξιοπιστία της χώρας ενισχύεται.

Συνοψίζοντας, η ελληνική οικονομία, παρά τις δύσκολες περιστάσεις, έχει επιτύχει ισχυρή ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη, η ανεργία έχει μειωθεί, τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί και έχουν υλοποιηθεί συγκεκριμένες, ευρείας κλίμακας μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.

Συνεπώς, είναι καθοριστικής σημασίας να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια φιλο-αναπτυξιακή, δημοσιονομικά συνετή και μεταρρυθμιστική οικονομική στρατηγική, βασισμένη σε 7 πυλώνες:

1ος πυλώνας: Εφαρμογή στοχευμένων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις των πολυεπίπεδων κρίσεων, ιδίως για το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας.

Αποτελούνται από μέτρα αύξησης των εφάπαξ δαπανών, όπως οι επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας, οι επιδοτήσεις καυσίμων και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς και μέτρα μείωσης -μόνιμα- των φόρων, όπως η κατάργηση της προσαύξησης αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το κόστος αυτών των μέτρων αντισταθμίζεται εν μέρει από τους νέους φόρους στα έκτακτα κέρδη των παραγωγών ενέργειας: ένα ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταφέρουν τα έσοδά τους που υπερβαίνουν το καθορισμένο ανώτατο όριο στη Γενική Κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2022, και η επιβολή έκτακτης εισφοράς 90% στα έκτακτα έσοδα των παραγωγών ενέργειας για την περίοδο έως τον Ιούνιο του 2022.

2ος πυλώνας: Εφαρμογή αξιόπιστης και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό, σε συνδυασμό με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αποτελεί την “κεντρική κατεύθυνση” στον οδικό χάρτη μας για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

3ος πυλώνας: Ενίσχυση της ρευστότητας για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην πραγματική οικονομία, μέσω της υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πράγματι, οι δαπάνες του ΠΔΕ θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, ενώ το ποσό που λαμβάνει σήμερα η χώρα μας από το ΤΑΙΠΕΔ ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ.

4ος πυλώνας: Εφαρμογή φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

5ος πυλώνας: Εφαρμογή του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο είναι τελευταίας τεχνολογίας. Έχουμε επιτύχει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό επιτυχημένων διακανονισμών οφειλών μέσω της πλατφόρμας εξωδικαστικής εκκαθάρισης, καθώς και αυξανόμενες αποδοχές από τους οφειλέτες. Πράγματι, οι επιτυχείς διακανονισμοί ξεπερνούν – πλέον – τον αριθμό 2.350, εκ των οποίων οι 150 μόνο την τελευταία εβδομάδα. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 437 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, νομοθετήσαμε τη δημιουργία ενός Δημόσιου Γραφείου Πιστώσεων και ενός Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, καθώς και την εφαρμογή μιας Εθνικής Στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, προκειμένου να αποτρέψουμε τη μελλοντική συσσώρευση ιδιωτικού χρέους και να ενισχύσουμε τη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ευθύνη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στον τομέα αυτό, είναι σημαντική. Αυτή θα πρέπει να αναληφθεί, με βάση την αρχή της κατανομής των βαρών.

6ος πυλώνας: Διατήρηση του σήματος των τιμών για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και παροχή κινήτρων για επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, σε ενεργειακές υποδομές με προοπτική για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων, της αποθήκευσης και των καινοτόμων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μεταξύ άλλων:

  • Δημιουργήσαμε ένα δυναμικό 10 Gigawatt για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια και άλλα 2,5 Gigawatt για την υδροηλεκτρική ενέργεια.
  • Έχουμε μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, από τον πρόσφατα λειτουργικό Διαδριατικό Αγωγό μέχρι τον πρόσφατα εγκαινιασμένο IGB.
  • Πρόσφατα επεκτείναμε κατά 65% τη χωρητικότητα του τερματικού σταθμού TLNG στο νησάκι της Ρεβυθούσας, δυτικά της Αθήνας.
  • Η πρώτη μας μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται υπό ανάπτυξη και θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του 2024.
  • Προωθούμε ένα καλώδιο 3 Gigawatt για τη μεταφορά στην Ελλάδα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Αίγυπτο και την Αφρική.

Επιπλέον, ως Υπουργείο Οικονομικών, ενσωματώνουμε συστηματικά την κλιματική πτυχή στις οικονομικές μας πολιτικές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι:

  • Περισσότερο από το 37% του προϋπολογισμού μας για την ανάκαμψη έχει αφιερωθεί σε πράσινες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις και πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω στο πλαίσιο του προγράμματος RePower της ΕΕ.
  • Σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική βιώσιμης χρηματοδότησης. Εφαρμόζουμε σταδιακά, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, το σύστημα πράσινου προϋπολογισμού. Ως αποτέλεσμα, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 περιλαμβάνει ρητές αναφορές πράσινης σήμανσης σχετικά με το κλιματικό αποτύπωμα των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Τέλος, υιοθετούμε φορολογικά εργαλεία για την προώθηση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πράγματι, πρόσφατα εισαγάγαμε μια πρόσθετη υπερέκπτωση 100% για φορολογικούς σκοπούς των επιλέξιμων δαπανών των ΜμΕ για επενδύσεις πράσινης μετάβασης και ψηφιοποίησης.

7ος πυλώνας: Ενεργός συμμετοχή στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική. Υποστηρίζουμε την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και την αναθεώρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης. Όσον αφορά το τελευταίο, δεδομένης της αύξησης των λόγων του δημόσιου χρέους τα τελευταία δύο χρόνια, η επαναφορά των σημερινών δημοσιονομικών κανόνων δεν έχει ιδιαίτερο οικονομικό νόημα και δεν θα ήταν αξιόπιστη στις αγορές.

Το αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, ότι: οι πορείες μείωσης του χρέους δεν θα είναι εμπροσθοβαρείς στον απόηχο της πανδημικής κρίσης, η δημοσιονομική πολιτική θα είναι αντικυκλική, και προστατεύονται οι παραγωγικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων και οι αμυντικές δαπάνες.

Όπως ανέφερα την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του ECOFIN, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί κατάλληλη βάση για περαιτέρω συζήτηση. Συμμεριζόμαστε την εκτίμηση της ανακοίνωσης ότι η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Κατανοούμε επίσης την υπόθεση της ενίσχυσης της σύνδεσης μεταξύ δημοσιονομικής και εξωτερικής βιωσιμότητας. Και συμφωνούμε με τη διανοητική βάση για την προσέγγιση “τύπου σύμβασης”, η οποία αυξάνει την εθνική ιδιοκτησία και, ως εκ τούτου, το πεδίο συμμόρφωσης.»

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για την

  • Εφαρμογή μιας έξυπνης εκδοτικής στρατηγικής, βασισμένης στις χαμηλές μέσες ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και στην ενεργητική διαχείριση υφιστάμενων υποχρεώσεων (liability management), που επιτρέπει τη διατήρηση σημαντικού ύψους ταμειακών διαθεσίμων.
  • Εφαρμογή μέτρων δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, παράλληλα με την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής για τους πιο ευάλωτους πολίτες.
  • Ενίσχυση της Άμυνας της χώρας, με αυξημένες δαπάνες αγοράς οπλικών συστημάτων.

“Είναι σαφές πως, παρά τις δυσκολίες και τη διεθνή αστάθεια, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, έχει εισέλθει σε ένα νέο κεφάλαιο.

Όμως, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μακροχρόνια αβεβαιότητα, σημαντικές προκλήσεις και καθοδικούς κινδύνους που συνδέονται με τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που εγείρονται, αλλά έχουμε επίσης την ικανότητα, την εμπειρία και τη γνώση, ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά, διαφυλάσσοντας όλα όσα επιτύχαμε και κεφαλαιοποιώντας την πρόοδό μας, προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω την ελληνική οικονομία και να βελτιώσουμε τις προοπτικές της χώρας» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα