Σταϊκούρας: Ο οδικός χάρτης για την έκδοση “πράσινου ομολόγου” – Πάνω από 3 δισ. για την κλιματική κρίση
Υπό εξέταση από την κυβέρνηση η δυνατότητα έκδοσης κρατικού "πράσινου ομολόγου", όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.
- 18 Νοεμβρίου 2021 18:55
Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή σημείωσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα έκδοσης κρατικού «πράσινου» ομολόγου. «Σκοπός μας είναι να διαμορφώσουμε έναν συνεκτικό φάκελο επιλέξιμων έργων, επιπλέον εκείνων που ήδη χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω «πράσινων» ή βιώσιμων ομολόγων μέσα στα προσεχή χρόνια» ανέφερε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η Ελλάδα, με την ομιλία και τις εθνικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έθεσε εξαρχής ψηλά τον πήχη για τη χώρα» ανέφερε κατά την ομιλία του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για Διεθνής Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών για το Κλίμα.
Όπως σημείωσε «η χώρα ανέλαβε εμβληματικές πρωτοβουλίες για την πράσινη μετάβαση σε 6 τομείς:
- Την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, ιδίως μέσω της ενίσχυσης της καινοτομίας.
- Την προώθηση της αειφορίας σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς.
- Την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στην υπεράκτια αιολική και στην υδροηλεκτρική ενέργεια.
- Τη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα της ηλεκτροδότησης, ιδίως μέσα από την επίτευξη του εθνικού προγράμματος απολιγνιτοποίησης.
- Την προστασία της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος των θαλασσών και των βουνών της χώρας.
- Την έμφαση στις διασυνδέσεις, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο μέσα από στρατηγικές διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας.»
Το πράσινο ομόλογο
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό μας για το επόμενο διάστημα, επεσήμανα ότι, στο πλαίσιο της φιλόδοξης εθνικής στρατηγικής της Ελλάδας για το κλίμα, στο Υπουργείο Οικονομικών προωθούμε δράσεις σε τρία επίπεδα:
1ον. Εξετάζουμε τη δυνατότητα έκδοσης κρατικού «πράσινου» ομολόγου.
Σκοπός μας είναι να διαμορφώσουμε έναν συνεκτικό φάκελο επιλέξιμων έργων, επιπλέον εκείνων που ήδη χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω «πράσινων» ή βιώσιμων ομολόγων μέσα στα προσεχή χρόνια.
Το επόμενο βήμα θα είναι να προετοιμάσουμε το σχετικό πλαίσιο έκδοσης, πριν από την πιθανή πρώτη έξοδο στις αγορές, το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
2ον. Συνεχίζουμε και επιταχύνουμε την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στον σχεδιασμό και την αποτύπωση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, ήδη από τον Μάρτιο του 2020, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνεργάζεται με τον ΟΟΣΑ για τη σταδιακή υιοθέτηση του «πράσινου» προϋπολογισμού.
Το επόμενο βήμα είναι η ενσωμάτωση των κλιματικών παραμέτρων στη μεθοδολογία του Προϋπολογισμού Επιδόσεων.
3ον. Στο πλαίσιο καλών πρακτικών των άλλων χωρών-μελών της Συμμαχίας, αλλά και των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, προωθούμε την κατάρτιση μιας συνεκτικής Στρατηγικής Βιώσιμης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε ο Υπ. Οικονομικών.
Χρηματοδότηση δράσεων για την κλιματική κρίση
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε και στις χρηματοδοτήσεις, που ξεπερνούν τα 3 δισεκ. για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης «Λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αειφόρο χρηματοδότηση, το Υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς και εταίρους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για την έγκαιρη, ομαλή και αποτελεσματική μετάβαση στο νέο πλαίσιο αειφόρου οικονομικής και εταιρικής διακυβέρνησης.
Στόχος είναι η διαδικασία ενσωμάτωσης προτύπων αειφορίας και δημοσιοποίησης μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών, να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και εξωστρέφειας, χωρίς αποκλεισμούς, για τις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Επίσης αναφερόμενος στην ανάγκη αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών που έχουν πλήξει τη χώρα το τελευταίο διάστημα σημείωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης και αποκατάστασης ύψους άνω των 1,6 δισ. ευρώ την τελευταία διετία.
«Περαιτέρω, μέσα από τη στενή συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έχουν διασφαλιστεί, την τελευταία διετία, πάνω από 1,37 δισ. ευρώ για την κλιματική δράση, τις υποδομές και την καινοτομία. Επισημαίνεται ότι το 45% της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ το προηγούμενο έτος σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της.
Επιπλέον, ήδη από τις αρχές του 2021, το Ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε σύμβαση χρηματοδότησης με την ΕΤΕπ, ύψους 595 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας της χώρας από φυσικές καταστροφές» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις