Στασιμότητα της οικονομίας το 2016
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μηδενική ανάπτυξη για το σύνολο του έτους, μετά την ανακοίνωση για την ύφεση 1,1% στο τέταρτο τρίμηνο. "Παγωμένο" το ΑΕΠ
- 08 Μαρτίου 2017 13:56
Μηδενική ανάπτυξη για το 2016 ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ με το ΑΕΠ σε όρους όγκους να μένει “παγωμένο” στα 184,9 δις ευρώ και το 2015 και το 2019 λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων του τέταρτου τριμήνου του 2016.
Η στασιμότητα της οικονομίας για το σύνολο του προηγούμενου χρόνου είναι αποτέλεσμα οριακά αρνητικών μεταβολών στους επιμέρους παράγοντες που συντελούν το ΑΕΠ.
Η τελική καταναλωτική δαπάνη καταγράφεται αυξημένη κατά 0,6% αλλά αφορά κυρίως την κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα αφού και για τον περασμένο χρόνο η δημόσια δαπάνη καταγράφεται μειωμένη.
Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν για το 2016 αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,4% του ιδιωτικού τομέα η οποία αντισταθμίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος από την μείωση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 2,1% του ΑΕΠ.
Με βάση τα στοιχεία της στατιστικής αρχής το 2016 η παραγωγή προϊόντων επιβαρύνθηκε με νέους φόρους ύψους 2 δις ευρώ με τους συνολικούς φόρους σε προϊόντα να φτάνουν το 2016 τα 24,2 δις ευρώ από 22,2 δις ευρώ το 2015.
Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας αυξήθηκαν κατά 2,9% ως αποτέλεσμα της μείωσης της ανεργίας μέσα στον προηγούμενο χρόνο από το 24,3 στο 23%.
Οι επενδύσεις για το σύνολο του έτους μειώθηκαν κατά 0,8% ενώ οι συνολικές εξαγωγές (προϊόντα και υπηρεσίες) καταγράφουν μείωση κατά 2% δείγμα ότι χωρίς την πορεία του τουρισμού η μείωση των εξαγωγών προϊόντων θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Δείγμα της στασιμότητας μιας οικονομίας με πολύ χαμηλή παραγωγική ικανότητα είναι και η μείωση ατά 0,4% και των εισαγωγών αφού σε χώρες σαν την Ελλάδα οι εισαγωγές προϊόντων (κυρίως πρώτες ύλες και μηχανήματα) ακολουθούν την πορεία των επενδύσεων.
Το ΑΕΠ του 2016 ακόμη και με την οικονομία σε στασιμότητα είναι και πάλι καλύτερη από την πρόβλεψη του μνημονίου για το προηγούμενο χρόνο σύμφωνα με την οποία αναμέναμε ύφεση 0,3% του ΑΕΠ.
Ωστόσο η αναστροφή της θετικής τάσης για οικονομική μεγέθυνση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα η οποία προσπαθεί να πείσει τους δανειστές για την επαναφορά της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Το πρόβλημα μεγεθύνεται από το γεγονός ότι η μεγάλη ύφεσης κατά 1,1% του ΑΕΠ που καταγράφηκε για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 έχει αρνητική επίδραση και στο πρώτο τρίμηνο του 2017 το οποίο επιβαρύνεται και από την καθυστέρηση της αξιολόγησης και της συντήρησης του κλίματος αβεβαιότητας που διατηρείται πλήττοντας και τις επενδύσεις αλλά και την ιδιωτική κατανάλωση.
(πηγή φωτογραφίας: sooc)