Σταθάκης: Ευέλικτος ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης

Σταθάκης: Ευέλικτος ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης
ΑΘΗΝΑ-Ημερίδα που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με θέμα «Η Εταιρική Ευθύνη στο Διεθνές Νομικό Περιβάλλον-Σκέψεις και Προβληματισμοί»// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ο “κόφτης”

Σε διευκρινίσεις για τη συμφωνία στο πλαίσιο του  Eurogroup προχώρησε σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Η συμφωνία της Δευτέρας σηματοδοτεί θετική μεταστροφή και δείχνει το δρόμο ότι μπορεί να κερδίσουμε το στοίχημα για να «τρέξει» η ανάπτυξη της οικονομίας, σημείωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης ο Γιώργος Σταθάκης τον χαρακτήρισε κοινό τόπο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που είναι στο σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί το 2017 καθώς το πλεόνασμα δίνει αισιοδοξία για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ από το 2018 στόχος είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης να εκτονώσουν τη δημοσιονομική πίεση.

Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως ο μηχανισμός είναι αποτέλεσμα της ελληνικής προσέγγισης και διαθέτει ευελιξία, εξηγώντας πως στην περίπτωση που υπάρξει απόκλιση ο υπουργός Οικονομικών θα πάρει τις αποφάσεις για το πώς και σε ποιους τομείς θα γίνει η εφαρμογή μέτρων, ανάλογα με την οικονομική συγκυρία.

«Η ευελιξία υπάρχει, είναι στη διακριτική μας ευχέρεια τις δυο χρονιές που μας ενδιαφέρουν πολύ να έχουμε τα αποτέλεσμα που θέλουμε, χωρίς να έχουμε μια δέσμευση προκαταβολικά, κι αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία του μηχανισμού» είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

Σχολιάζοντας τις αναφορές της αντιπολίτευσης περί σύναψης 4ου μνημονίου, απάντησε πως η χρήση του όρου στη συμφωνία αφορά τον μηχανισμό αμοιβαίας κατανόησης ότι η Ελλάδα προτίθεται να κινητοποιήσει τον μηχανισμό διόρθωσης και δεν ενέχει νομοθετική ισχύ.

Για το περιεχόμενο του επερχόμενου νομοσχεδίου σημείωσε ότι αφορά ένα ευρύ φάσμα έμμεσων φόρων που περιλαμβάνει το 1% στο ΦΠΑ για διάφορους τομείς, όπως ορισμένες κατηγορίες καυσίμων, στα τυχερά παιχνίδια, στα τσιγάρα και τα ποτά, στα τέλη των συνδρομητικών καναλιών και σε κατηγορίες του τουρισμού πολυτελείας.

Για το ΔΝΤ ανέφερε ότι στο χθεσινό Eurogroup προέκρινε τη σύγκλιση κρατώντας τη θέση του στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, προκειμένου να μπει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα