Στη διακριτική ευχέρεια του Τόμσεν το ποσό και ο αριθμός των επόμενων δόσεων
Τι δήλωσε πηγή του ΔΝΤ για την επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος και την εκταμίευση της επόμενης δόσης
- 13 Μαρτίου 2014 21:04
Εκπρόσωπος του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου διευκρίνισε στο “Εθνος”, ότι “υπό συζήτηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πέμπτη επιθεώρηση” του ελληνικού προγράμματος, άρα όταν ολοκληρωθεί και υποβληθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου η έκθεση του επικεφαλής της Αποστολής, Πολ Τόμσεν, θα εκταμιευθεί δόση ύψους 1,8 δις ευρώ.
Όμως, άλλη πηγή εξήγησε στο «Ε» ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του κ. Τόμσεν να εισηγηθεί την εκταμίευση μεγαλύτερου ποσού, με την αναφορά ότι στη διάρκεια της πέμπτης επιθεώρησης έκανε συζητήσεις, που αφορούν την έκτη και την έβδομη.
Η δόση της πέμπτης επιθεώρησης έπρεπε να δοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, η δόση της έκτης δόσης στις 30 Νοεμβρίου και η δόση της έβδομης δόσης στις 28 Φεβρουαρίου.
Λόγω των καθυστερήσεων, για τις οποίες το ΔΝΤ επιρρίπτει την ευθύνη στην ελληνική πλευρά, η Ελλάδα δεν έχει λάβει δανεικά από τον περασμένο Ιούλιο, κάτι το οποίο οι αναλυτές χαρακτηρίζουν «θαύμα».
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, απάντησε σε ερώτημα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, αν οι επιθεωρήσεις έχουν συγχωνευθεί, λέγοντας ότι βρίσκεται υπό συζήτηση η πέμπτη αναθεώρηση.
Ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε η ερώτηση και οι τρόπος με τον οποίο απαντήθηκε, φάνηκε ότι το Ταμείο έπρεπε να δώσει τις τρεις δόσεις και αντ’ αυτού θα εκταμίευε μόνο τη μία.
Ο κ. Τόμσεν δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το θέμα, αλλά επειδή θεωρείται δεδομένο πως δεν επιθυμεί να προκαλέσει ζημία στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, «θα δώσει κάτι παραπάνω», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στο «Ε».
Ο κ. Ράις που ρωτήθηκε επανηλειμμένα για την παρούσα επιθεώρηση, αρνήθηκε να αναφερθεί στις συνομιλίες, με τη δικαιολογία ότι οι επικεφαλής της Τρόικα και οι ελληνικές αρχές διαπραγματεύονται.
«Ελπίζουμε», είπε, «ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα» και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαδικασία, η οποία είναι η ίδια όπως και τις προηγούμενες φορές.
Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε από το «Ε» αν πολιτικές καταστάσεις σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα και η Ουκρανία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «ευκολότερη καταβολή» των δόσεων από μέρους του ΔΝΤ, και απάντησε ότι το Ταμείο «ενδιαφέρεται για τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της κάθε κυβέρνησης να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και για τη δυνατότητά της να εφαρμόζει τις αλλαγές».