Στη στήριξη των Αμερικανών επενδύει ο Τσακαλώτος

Στη στήριξη των Αμερικανών επενδύει ο Τσακαλώτος
Alexandros Michailidis / SOOC

Μήνυμα στους Ευρωπαίους μέσω... ΗΠΑ. Να επιδείξουν ευελιξία οι θεσμοί σε ζητήματα με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις. Συνάντηση με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ είχε ο ΥΠΟΙΚ. Για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων δεσμεύεται η Αθήνα. Να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση ζητούν οι ΗΠΑ

Έμμεσο, αλλά σαφές μήνυμα, πως οι θεσμοί πρέπει να επιδείξουν ευελιξία σε εκκρεμή ζητήματα του ελληνικού προγράμματος, ενόψει μάλιστα της έναρξης, στα τέλη του μήνα, της πρώτης αξιολόγησης, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.

Έχοντας επενδύσει στη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα, ως μοχλού πίεσης προς τους Ευρωπαίους και με απώτερο στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Ευ. Τσακαλώτος είχε σήμερα συνάντηση με τον Βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Daleep Singh, τον οποίο συνόδευε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα David D. Pearce.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε τον κ. Singh ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, διαμηνύοντας ότι θα πρέπει και οι θεσμοί από την πλευρά τους να επιδείξουν ευελιξία σε εκκρεμή θέματα με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε για την πρόοδο του προγράμματος, την προσπάθεια την οποία καταβάλλει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, την πορεία προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και για το επίμαχο θέμα του χρέους.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ύπαρξη απόλυτης ομοφωνίας για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να διαγράφεται πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.  

Η συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου με τον Αμερικανό αξιωματούχο έρχεται μόλις μερικά 24ωρα μετά την κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Αμερικανό ομόλογό του J. Lew – στο μακρινό Περού και στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας – γεγονός που επιβεβαιώνει περίτρανα το αμερικανικό ενδιαφέρον για το ελληνικό ζήτημα και τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων.

Οι πιέσεις για την Αθήνα κορυφώνονται, καθώς με το ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα προαπαιτούμενα, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, αλλά και να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα