Στην Ατζέντα του Eurogroup και η ελάφρυνση του χρέους

Στην Ατζέντα του Eurogroup και η ελάφρυνση του χρέους
Συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Στις 9 Μαΐου το Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα και το "προληπτικό" πακέτο μέτρων. Τα θέματα που θα συζητηθούν, οι θεσμοί και οι πρώτες εκτιμήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Η ελάφρυνση του χρέους μπαίνει επισήμως στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup που θα γίνει την Δευτέρα 9 του μήνα για την συζήτηση του θέματος της Ελλάδας μαζί βέβαια με το θέμα του προληπτικού πακέτου μέτρων.

Με βάση το πρόγραμμα της έκτακτης συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που ανακοινώθηκε πριν λίγη ώρα τονίζεται ότι Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της συνάντησης αναφέρονται τα εξής : «Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Με την διατύπωση αφήνεται να εννοηθεί ότι εφεξής το Eurogroup θα εξετάσει την πρόοδο του πακέτου μέτρων των 5,4 δις ευρώ το μηχανισμό των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ αλλά και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους το οποίο φαίνεται ότι προωθείται και από τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά την άτυπη σύνοδο του Άμστερνταμ ο Πρόεδρος του Eurogroup είχε πει ότι οι θεσμοί και το συμβούλιο υπουργών θα εκμεταλλευτούν το διάστημα μέχρι και την επόμενη σύνοδο κορυφής των υπουργών οικονομικών για να κάνουμε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις και υπολογισμούς για το ποια ακριβώς θα είναι η λύση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα