Στην τελική ευθεία για συμφωνία

Στην τελική ευθεία για συμφωνία
ΒΟΥΛΗ - Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών», Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Κλείνουν ένα ένα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Που συγκλίνουν κυβέρνηση και δανειστές. Νέα συνάντηση το απόγευμα Τσακαλώτου, Σταθάκη με τους θεσμούς. Ορόσημο για συμφωνία το Σάββατο και Κυριακή Euro Working Group. Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 12 δισ. Σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων. Τι θα περιλαμβάνει

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, καθώς το Σάββατο λήγει η άτυπη προθεσμία που έχουν θέσει οι δύο πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Η Αθήνα έχει ήδη προεξοφλήσει τη θετική έκβαση των διαβουλεύσεων, ανακοινώνοντας ήδη από την Πέμπτη πως έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Euro Working Group την Κυριακή προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή και των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει νέα συνάντηση – η τρίτη διαδοχική από το απόγευμα της Τετάρτης – του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων και να περάσει ταχύτατα η διαπραγμάτευση στο δεύτερο πακέτο, η υλοποίηση του οποίου ξεκλειδώνει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης και πριν την έναρξη της συνάντησης των κ. κ. Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των δανειστών συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), κατά τη διάρκεια του οποίου πιστοποιήθηκε ως “απολύτως εφικτή” η συμφωνία έως το Σάββατο.

Τα περιθώρια χρόνου έχουν ήδη στερέψει για την Αθήνα που καλείται μέχρι και αύριο να δώσει οριστικές απαντήσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα του πρώτου πακέτου και δη τα κόκκινα δάνεια, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα ισοδύναμα για τη μη επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Πρώτη κατοικία

Οι πληροφορίες εμμένουν πως μέρος της απόστασης που χωρίζει Αθήνα και δανειστές στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς φέρεται πως έχει διανυθεί.

Το τελευταίο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την προστασία του 50-55% των κόκκινων στεγαστικών δανείων και αναμένεται να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.

Την ίδια στιγμή σενάρια – σοκ που διέρρευσαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης – και τα οποία θέλουν τους δανειστές να πιέζουν ώστε το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας να υποχωρήσει δραματικά στο 25%-30% των δανειοληπτών – δεν επιβεβαιώνονται.

Ρύθμιση 100 δόσεων

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων η Αθήνα φέρεται πως βρίσκεται κοντά σε συμβιβαστική λύση με τους δανειστές.

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να προσανατολίζεται σε σταδιακό περιορισμό του χρόνου απώλειας της ρύθμισης, σε πρώτη φάση στις 20 ημέρες και στη συνέχεια στις 10 ημέρες. Πρόκειται για μια σαφώς βελτιωμένη πρόταση έναντι εκείνης των δανειστών που μέχρι πρότινος πίεζαν για απώλεια της ρύθμισης από την επόμενη κιόλας ημέρα μιας νέας ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Ισοδύναμα για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε ό,τι αφορά την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων ώστε να αποφευχθεί η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιμένει στη λύση της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών. Τη λύση αυτή φέρεται πως αποδέχονται και οι δανειστές, γεγονός που προεξοφλεί την πλήρη αναστολή του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μένει αυτό να επιβεβαιωθεί και από τα επίσημα χείλη της κυβέρνησης.

Η μάχη για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων

Με την κλεψύδρα του χρόνου να βρίσκεται ένα… κλικ πριν αδειάσει, το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου όχι μόνο για να κλείσει το πρώτο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, αλλά και ταυτόχρονα για να “κλειδώσει” τα μέτρα εκείνα που θα συμπεριληφθούν στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων. Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται παράλληλα σε όλα τα μέτωπα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2016 στη βουλή, κάτι που βάσει Συντάγματος θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως τις 20 Νοεμβρίου. Νωρίτερα – και εντός των αμέσως επόμενων 24ώρων – θα πρέπει να προηγηθεί η κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής για την περίοδο 2016 – 2019.

Υπό το πρίσμα αυτό, το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων θα περιλαμβάνει μέτρα όπως:

– Κατάθεση του προϋπολογισμού του 2016 και του νέου Μεσοπρόθεσμου

– Σύσταση ανεξάρτητης ομάδας εργασίας για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων

– Υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στο μέτωπο του φόρου εισοδήματος

– Βελτίωση της ειπραξιμότητας φόρων και εισφορών

– Εφαρμογή πρόσθετων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα

– Έναρξη διαβούλευσης για την αγορά εργασίας

– Εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

– Αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης επενδύσεων

– Αλλαγές στο μισθολόγιο του δημοσίου με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα