Στις αγορές η Ελλάδα με 15ετές ομόλογο
Η διπλή αναβάθμιση της Fitch την περασμένη Παρασκευή άνοιξε το δρόμο στο υπουργείο οικονομικών για την άμεση έκδοση ακόμη και 15ετούς τίτλου στέλνοντας παράλληλα την απόδοση του δεκαετούς στο 1,15%.
- 27 Ιανουαρίου 2020 14:21
Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο ΟΔΔΗΧ ενημέρωσε μέσω του Χρηματιστηρίου ότι προχωρά την έκδοση 15ετούς ομολόγου λήξης του 2035 δίνοντας εντολή για αναδοχή της έκδοσης στις τράπεζες Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs, International Bank, HSBC, και J.P. Morgan προκειμένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες στο άμεσο μέλλον.
Πληροφορίες θέλουν το βιβλίο προσφορών να ανοίγει την Τρίτη, με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ ενώ το μέσο σταθμικό επιτόκια αναμένεται να είναι κάτω από 2% .
Την νέα έκδοση προεξοφλούσαν από νωρίς την Κυριακή οι αγορές στέλνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου το οποίο διαπραγματεύεται τη Δευτέρα με επιτόκιο 1,15% έναντι 1,3% την Παρασκευή μετά την αναβάθμιση της προοπτικής της οικονομίας από σταθερή σε θετική και του αξιόχρεου από ΒΒ- σε ΒΒ .
Στην ίδια κατεύθυνση και το πενταετές τα οποίο διαπραγματεύεται πλέον με απόδοση στο 0,33 % από 0,45% την Παρασκευή.
Με τον αέρα της αναβάθμισης από την Fitch το υπουργείο οικονομικών προχωρά σε μια νέα έκδοση ομολόγου 15 ετών, κάτι που ζητά η αγορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Ως γνωστό με την συμφωνία της ελάφρυνσης του χρέους το 2018, διασφάλιζε πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες ως το 2032. Ένα 15ετές ομόλογο ( αν τελικά επιλεγεί αυτή η περίοδος) που θα εκδοθεί τα ο 2020, θα έχει λήξει το 2035.
Θα πληρωθεί δηλαδή μετά το 2032 που είναι το χρονικό όριο μέχρι το οποίο το ελληνικό χρέος είναι απολύτως ρυθμισμένο με πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις και σίγουρα πολύ μετά την εξάντληση των 32 δις ευρώ που έχουμε ως απόθεμα για το χρέος. Συνεπώς το νέο ομόλογο θα μπορεί να γίνει στόχος κερδοσκοπικών πιέσεων σε μια- αναμενόμενη το επόμενο διάστημα – νευρική περίοδο για τις αγορές Μάλιστα οι αναταράξεις για το συγκεκριμένο ομόλογο θα είναι μεγαλύτερες όσο η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα .
Παρόλα αυτά αν η έκδοση αυτή προχωρήσει και με επιτόκιο κάτω από το 2% όπως αναμένεται η Ελλάδα θα κερδίσει στην αξιοπιστία αφού πλέον θα έχει στην αγορά ένα νέο τίτλο με ωρίμανση μεγαλύτερη της 10ετίας ο οποίος όμως θα ακολουθεί ην λογική των σχετικά χαμηλών αποδόσεων που έχουν οι διάρκειες των 3, 5, 7 και 10 ετών