Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Το “ράλι” στις υπηρεσίες και η εικόνα στα τρόφιμα

Διαβάζεται σε 4'
Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Το “ράλι” στις υπηρεσίες και η εικόνα στα τρόφιμα
EUROKINISSI

Οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό.

Στο 2,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο (όσο και τον Μάιο) και στο 2,5% για την ευρωζώνη (από 2,6% τον Μάιο), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Στο 2,5% διαμορφώθηκε στην ευρωζώνη, ελαφρώς μειωμένος, σε σχέση με το Μάιο, Να σημειωθεί ότι το Μάιο πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στο 2,7% κατά μέσο όρο στο εξεταζόμενο διάστημα, από 2,6% τον Απρίλιο, ενώ της Ευρωζώνης ανήλθε στο 2,6%, από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Η Ελλάδα

Ουσιαστικά με βάση τη Eurostat παρέμεινε σταθερός και τον Ιούνιο, στην Ελλάδα, στο 2,4% καθώς στο ίδιο επίπεδο διαμορφώθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Μάιο. Τόσο το Μάιο όσο και τον Ιούνιο ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο τόσο σε Ευρωζώνη, όσο και σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται ότι το εναρμονισμένο μέγεθος συνέπεσε τον Μάιο με τον ρυθμό αύξησης των τιμών που υπολόγισε η ΕΛΣΤΑΤ σε εθνικό επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι με βάση την ΕΛΣΤΑΤ στο 2,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο του 2024, από 3,1% τον Απρίλιο, Παράλληλα, ο πληθωρισμός τροφίμων «έπεσε» στο 3,1% (από 5,4% τον Απρίλιο), σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Εξετάζοντας, πάντως τον πληθωρισμό Ιουνίου, η Eurostat και τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, σημειώνει ότι οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (4,1%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, έναντι 2,6% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, έναντι 0,3% τον Μάιο).

Οι προβλέψεις

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι με βάση την ΤτΕ, το 2024 ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3,0%, από 4,2% το 2023, αντανακλώντας τη μεγάλη μείωση των τιμών των ενεργειακών αγαθών και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των ειδών διατροφής.

Αναλυτικά, η ΤτΕ αναφέρει ότι ο πληθωρισμός, βάσει του ΕνΔΤΚ, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα έτη. Το 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3,0%, από 4,2% το 2023, αντανακλώντας τη μεγάλη μείωση των τιμών των ενεργειακών αγαθών και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των ειδών διατροφής. Μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα συγκλίνει προς το στόχο της ΕΚΤ για 2%, αλλά θα παραμείνει ελαφρώς πάνω από αυτόν. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αναμένεται να είναι ο πιο επίμονος σε σχέση με τον πληθωρισμό των λοιπών συνιστωσών, αντανακλώντας κυρίως τις αναμενόμενες αυξήσεις στις αμοιβές εργασίας. Ο πυρήνας του πληθωρισμού αναμένεται να μειωθεί σημαντικά σε 3,3% το 2024, και σε 2,4% το 2025, ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης κυρίως του πληθωρισμού των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών.

Επίσης, η ΤτΕ σε εισική ανάλυσή της στην Ετήσια Έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε, πριν λίγες μέρες, αναφέρει ότι ο πληθωρισμός των ειδών διατροφής αυξήθηκε έντονα το 2022 και παρουσίασε αξιοσημείωτη επιμονή το 2023, καθώς δεν ακολούθησε την πτωτική πορεία των ενεργειακών αγαθών. Παρά ταύτα εισήλθε σε καθοδική τροχιά, καταγράφοντας κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2024 σημαντικά χαμηλότερους ετήσιους ρυθμούς.

Ωστόσο, αν και τον Απρίλιο του 2024 η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό ειδών διατροφής στην ευρωζώνη, τον Μάιο παρατηρήθηκε έντονη αποκλιμάκωση και σημαντική σύγκλιση με το μέσο όρο της ευρωζώνης. Τους επόμενους μήνες αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ειδών διατροφής στην Ελλάδα, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς.

Ένα θετικό μήνυμα

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μείωση 1,4% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Μάιο 2024 εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2023, έναντι μείωσης 12,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2023 με το 2022. Κάτι που σε δεύτερο χρόνο ενδέχεται να αποτυπωθεί στις τιμές στο “ράφι”.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 3,7% (ο δείκτης της βιομηχανίας τροφίμων αυξήθηκε 0,9%).

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 5,7% (ο δείκτης της βιομηχανίας τροφίμων αυξήθηκε 16,2%).

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 2,9% τον Μάιο 2024 σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου 2024, έναντι μείωσης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2023.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα