Στο επίκεντρο της ΔΕΘ ο… Freddo του Κυριάκου – Καίει το θέμα των φόρων στον καφέ

Διαβάζεται σε 5'
Καφές
Καφές ISTOCK

Από 1η Ιουλίου υπάρχει αύξηση στον ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24% κάτι που έχει ανεβάσει ήδη τις τιμές

Το θέμα της μείωσης των έμμεσων φόρων στον καφέ εστιάζει εκστρατεία της Ομοσπονδίας της εστίασης της ΠΟΕΣΕ με αφορμή τη ΔΕΘ.

Όπως αναφέρει «οι Έλληνες πλέον, πίνουμε τον ακριβότερο καφέ στην Ευρώπη. Όχι αναλογικά, αλλά σε πραγματικά, αληθή και απόλυτα νούμερα.

Γιατί; Γιατί σύμφωνα με τις μελέτες(*), περισσότερο από το ένα τρίτο της τιμής του σερβιριζόμενου καφέ στην Ελλάδα σήμερα, είναι φόροι, κρατήσεις και εισφορές.

Σαν να μην ήταν αρκετός ο Ειδικός Φόρος Καφέ, που έχει και την παγκόσμια πρωτοτυπία να υπόκειται και σε ΦΠΑ, σαν να μην ήταν αρκετή η αφαίμαξη των δήμων, και οι φόροι υπέρ τρίτων, σαν να μην αρκούσε ο πληθωρισμός και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών, η Κυβέρνηση μας «κέρασε» μόλις, και το «κερασάκι» του ΦΠΑ:

Από 1η Ιουλίου, κόντρα σε όλα τα υπεσχημένα και τα πιστεύω της, τον αύξησε στο 24%! Ήταν φυσικό επόμενο, η Εστίαση με τόσο συμπιεσμένες κερδοφορίες, να μην είναι σε θέση πια, να τον απορροφήσει.

Το μέτρο θα αποδώσει λιγότερα από 42 εκ, τα οποία, μπροστά στα 5,6 δις πρωτογενούς πλεονάσματος, το πρώτο μόλις, επτάμηνο του ’24, είναι ψίχουλα.

Μία ακατανόητη απόφαση, που κόβει την “ανάσα” του Έλληνα, κυριολεκτικά θα κλείσει επιχειρήσεις, ενώ κάνει ζημιά, ακόμη και στην ανταγωνιστικότητα του Τουρισμού μας.

Το μόνο που καταφέρνει με τη στόχευσή της, είναι να δημιουργεί απορία για τα πραγματικά της κίνητρα…

Η Εστίαση απορεί και ζητά εξηγήσεις. Απαιτεί μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Γι’ αυτό ακριβώς, και το «hash-tag» της καμπάνιας μας, είναι το #ΓιατιΚυριακο? Όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση επί τούτου, αλλά γιατί πραγματικά, κανείς μας δεν καταλαβαίνει το γιατί! Ποσώς δε μάλλον, ο μέσος Έλληνας, που θα δει τον καφέ του ξαφνικά, να απογειώνεται στα 4 και στα 5 ευρώ. Ξαφνικά, να κόβεται η «ανάσα» του…» καταλήγει η ανακοίνωση.

Καθολικό αίτημα

Το αίτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ έθεσε και πριν λίγους μήνες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση, «για μία ακόμα φορά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ως πάγιο πρόταγμα, έθεσε στον υπουργό το θέμα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ ο οποίος επιβαρύνει ετησίως τον κλάδο με ποσό 140 εκατομμυρίων ευρώ με την προϋπόθεση βεβαίως ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, αντιπροτείνοντας δε, μέρος των συγκεκριμένων κρατικών εσόδων να διατίθεται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παράνομου εμπορίου στη χώρα μας. Το αίτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, παραμένει επίκαιρο ιδιαίτερα στις ημέρες μας όπου οι τιμές διαπραγμάτευσης του καφέ στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτοξευθεί λόγω επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των αρνητικών γεωπολιτικών εξελίξεων, και των πληθωριστικών τάσεων που διέπουν το παγκόσμιο περιβάλλον γενικότερα επηρεάζοντας δυσμενώς την οικονομία της Χώρας μας με επιπλέον κόστη για το καταναλωτικό κοινό» ανέφερε η Ένωση.

Απόδοση φόρων

Πάντως, φαίνεται ότι η επιβολή του ΕΦΚ ήταν άκρως αποδοτική για το κρατικό ταμείο. Από το 2017 έως και το 2023 συνελέγησαν στα κρατικά ταμεία συνολικά 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, σύμφωνα με όσα είπε τον περασμένο Μάιο σε συνάντηση με δημοσιογράφους, η διοίκηση της ΕΕΚ, που προσέθεσε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του μέτρου ήταν 70 εκατομμύρια ευρώ.

Τον πρώτο χρόνο εισπράχθηκαν 90, αντί για 70 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, και από τότε, ο συγκεκριμένος αριθμός βαίνει ανοδικά, έως και το 2023, που έφτασε τα 140 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι άλλες χώρες όπου εφαρμόζεται ο Ειδικός Φόρος κατανάλωσης, εκτός από την Ελλάδα, είναι η Γερμανία και το Βέλγιο. Ο, δε, ειδικός φόρος κατανάλωσης ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά κιλό στον πράσινο (ωμό) καφέ, 3 ευρώ είναι στον έτοιμο εισαγόμενο καφέ και 4 ευρώ είναι στον στιγμιαίο. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις του κλάδου προπληρώνουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Όταν, δε, πρωτοεπιβλήθηκε ο Ειδικός Φόρος, οι δραστηριοποιούμενες επιχειρήσεις χρειάστηκαν τη διπλάσια ρευστότητα από αυτή που είχαν ανάγκη έως και εκείνη τη στιγμή. Κατά την αρχική του επιβολή, ο φόρος αντιστοιχούσε σε περίπου 80% από την τότε αξία αγοράς του πράσινου καφέ κατά την εισαγωγή του.

Μείωση τιμών και φόροι

Εάν, πάντως, γινόταν η κατάργηση του ειδικού φόρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσο Γιάγκογλου, αυτό θα σήμαινε την ίδια στιγμή την μείωση της τιμής στο ράφι, κατά τουλάχιστον 10%. Κι αυτό, την ώρα που στο τέλος του Ιουνίου εξέπνευσε η περίοδος ισχύος του μειωμένου συντελεστή 13% ΦΠΑ στον καφέ.

Μάλιστα, η κατάργηση του ΕΦΚ ή η παραμονή σε χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» σε μια συγκυρία ανόδου των διεθνών τιμών λόγω, κύρια, της κλιματικής αλλαγής. Να σημειωθεί ότι και φέτος υπάρχει ανοδική τάση στις διεθνείς αγορές, καθώς όπως αναφέρεται, σε διάφορα σημεία παραγωγής υπάρχουν ζητήματα.

Ειδικότερα, σε σχέση με τις αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην αγορά του καφέ, υπάρχει άνοδος τιμών στις ποικιλίες Robusta (38% της παγκόσμιας παραγωγής) που συμπαρέσυραν και τις τιμές της ποικιλίας Arabica (62% της παγκόσμιας παραγωγής). Οι ποικιλίες Robusta έχουν φτάσει να διαπραγματεύονται έως και στο 60% της μέγιστης τιμής τους και οι ποικιλίες Arabica στο 30% της μέγιστης τιμής που έχει πιάσει η ποικιλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα