Στο Eurogroup σήμερα το “κορονομνημόνιο” από τον ESM

Στο Eurogroup σήμερα το “κορονομνημόνιο” από τον ESM
Eurogroup (φωτογραφία αρχείου) AP

Μια ακόμα σύγκρουση αναμένεται στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που θα εξετάσει το ζήτημα των πιστωτικών γραμμών. Τα δύσκολα σημεία.

Μια ακόμη μάχη Βορείων Νοτίων αναμένεται να έχουμε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να εγκριθούν τα τεχνικά κείμενα των πιστωτικών γραμμών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η επιστολή με την οποία εισηγούνται το μέτρο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις αλλά και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής κ Πάολο Τζεντιλόνι προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σχετικά το θέμα της εποπτείας που θα επισύρει ο δανεισμός κάθε κράτους μέλους από τον ΕΜΣ.

Στην πρώτη απόφαση τους οι υπουργοί οικονομικών είχαν αποφασίσει ότι ο ΕΜΣ θα μπορεί να δανείσει κάθε κράτος μέλος με ένα ποσό που θα ισούται κατ’ ανώτερο στο 2% του ΑΕΠ του για να καλύψει άμεσες και έμμεσες δαπάνες που αφορούν το σύστημα υγείας του με στόχο να αντιμετωπίσει τις δαπάνες για κορονοϊό αλλά και τις δαπάνες πρόληψης εξάπλωσης του.

Η επιστολή των υψηλόβαθμών στελεχών της Ευρωπαϊκής επιτροπής λέει σε παραπάνω από δύο σημεία ότι ο μοναδικός έλεγχος που θα γίνεται στα κράτη μέλη αν χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο μέσω του οποίο αναμένεται να δοθούν 240 δις ευρώ είναι το αν όντως το κράτος μέλος χρησιμοποίησε τα χρήματα που πήρε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μάλιστα υπόσχονται ότι ο έλεγχος που θα γίνεται δεν θα είναι αυτός που απαιτεί η ενισχυμένη εποπτεία αλλά θα γίνεται στα πιο ελαφριά επίπεδα του πλαισίου που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό εξάμηνο .

Τονίζουν ότι με δεδομένο ότι το δάνειο θα λαμβάνεται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των αναγκών από τον κορονοϊό δεν θα υπάρχει καμμιά ανάγκη να υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι και μέτρα μέσω των οποίων θα μπορούν αυτοί οι στόχοι να επιτευχθούν όπως συμβαίνει με τις κλασσικές πιστωτικές γραμμές του ΕΜΣ.
 

Τα γκρίζα σημεία

Η μάχη που θα δοθεί  ειδικά από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου είναι τα όρια της χρήσης του δανείου του ESM. Μπορεί για παράδειγμα να θεωρηθεί έμμεση δαπάνη για την πρόληψη κατά του ιού η καραντίνα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους και η κάλυψη εισοδημάτων και ασφαλιστικών εισφορών; Είναι ένα πρώτο σημείο που θα πρέπει να διευκρινιστεί.

Ένα δεύτερο σημείο που θα πρέπει να διευκρινίσει η ίδια η ηγεσία του ΕΜΣ είναι ποια θα είναι η εποπτεία σε όσους δανειστούν από το συγκεκριμένο εργαλείο ανεξάρτητα από την επιστολή Τζεντιλόνι Ντομπρόβσκις . Ο επικεφαλής του οργανισμού κ. Κλάους Ρέγκλινγκ είχε πει στην πρώτη απόφαση για το θέμα στις 9 Απριλίου ότι μετά την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού η κάθε χώρα που θα δανειστεί θα πρέπει να έχει προτεραιότητα την επαναφορά τη3ς δημοσιονομικής2 της σταθερότητας . Και ο νοών νοείτο …

Τέλος σε ότι αφορά την Ελλάδα κρίσιμο θα είναι το πότε και πως θα συζητηθούν και τα άλλα δύο στελέχη του πακέτου των 540 δις ευρώ. Αν δηλαδή θα επιταχυνθούν άμεσα οι διαδικασίες για να εκδοθούν και τα τεχνικά κείμενα για την πρωτοβουλία για την προστασία της απασχόλησης ( SURE) αλλά και τις εγγυήσεις ύψους 200 δις ευρώ που αναμένεται να δώσει η ΕΤΕπ που έχουν παραπεμφθεί για το άμεσο μέλλον .
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα