Στο κάδρο της κρίσης
Οι πιθανότητες για ντόμινο κατάρρευσης των οικονομιών της ευρωζώνης παραμένουν μεγάλες, παρά τη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Στο στόχαστρο των αγορών κάθε χώρα με χρέη και ελλείμματα. Μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, τώρα αρχίζουν τα δημοσιεύματα και για το Βέλγιο
- 01 Δεκεμβρίου 2010 08:42
Παρά τα ευρωπαϊκά χαμόγελα για την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης και την γρήγορη αντίδραση της ευρωζώνης, το φάντασμα της επέκτασης της κρίσης πλανάται πάνω από την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, πέρα από την Πορτογαλία και την Ισπανία, που μέχρι στιγμής ακούγαμε ότι είναι οι επόμενες χώρες που θα κάνουν παρέα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, στον λάκκο της στήριξης και της επιτήρησης, τώρα κινδυνεύει και το Βέλγιο!
Οι επενδυτές έχουν αρχίσει τώρα να αμφισβητούν την ικανότητα του Βελγίου να μειώσει το χρέος του, την ώρα που το Spread του βελγικού 10ετούς ομολόγου (διαφορά επιτοκίου δανεισμού σε σχέση με τη Γερμανία), έφτασε χθες τις 139 μονάδες βάσης -η μεγαλύτερη τιμή του από το 1993.
Ταυτόχρονα παρατηρείται και εκτόξευση του κόστους των ασφαλίστρων κινδύνου της χώρας(CDS). Τα σημάδια αυτά, συνήθως προηγούνται πριν ανοίξει η συζήτηση για προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.
Επενδυτές διψασμένοι για αίμα
Όπως όλα δείχνουν, το πακέτο στήριξης των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ιρλανδία, απέτυχε να καθησυχάσει τις αγορές, οι οποίες πλέον φαίνεται να προεξοφλούν και τη μεταφορά της κρίσης στην καρδιά της Ευρώπης. Αναλυτές εκτιμούν ότι ρόλο έπαιξε και η πολιτική αστάθεια, που άφησε για καιρό τη χώρα, χωρίς σταθερή κυβέρνηση.
“Το Βέλγιο βρέθηκε στο προσκήνιο της κρίσης, καθώς οι επενδυτές ψάχνουν την επόμενη χώρα, που θα ζητήσει βοήθεια” αναφέρει οικονομολόγος και πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος προσθέτει ότι αν και η οικονομία του Βελγίου θεωρείται ισχυρή, η πολιτική αστάθεια δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την προώθηση των απαραιτητων περικοπών.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, έξι μήνες μετά τη διάσωση της Ελλάδας, οι αγορές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πολλές ακόμα χώρες της ευρωζώνης θα ακολουθήσουν τη μοίρα της χώρας μας και ότι οι επενδυτές παραμένουν διψασμένοι για το αίμα κρατών-μελών με μεγάλα χρέη και ελλείμματα.