Στο μικροσκόπιο του SSM οι τράπεζες
Ανατροπή του στόχου για μείωση κατά 10% φέτος στα κόκκινα δάνεια, σημειώθηκε το πρώτο δίμηνο του έτους, όπου περίπου 1,5 δις ευρώ επισφάλειες «ξέφυγαν» από την πορεία τους.... Αιτία; Η καθυστέρηση της αξιολόγησης και οι εκκρεμότητες στο θεσμικό πλαίσιο (εξωδικαστικός, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, απιστία τραπεζικών στελεχών...) που διαμορφώνουν κλίμα αρνητικής για ρύθμιση οφειλών, ψυχολογίας
- 13 Μαρτίου 2017 07:21
Υπό τον αυστηρό έλεγχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), που ούτως ή άλλως βρίσκονται οι τράπεζες, θα τεθούν εκ νέου αυτή την εβδομάδα, καθώς η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί επισκέφτεται αυτή την εβδομάδα την Αθήνα και έχει δρομολογήσει από αύριο επαφές με τις συστημικές τράπεζες, το οικονομικό επιτελείο και φυσικά, την Τράπεζα της Ελλάδος, πέριξ της οποίας, ατύπως αλλά και επισήμως, θα κινηθούν τα νήματα.
Και τα νήματα…κοντεύουν να γίνουν κουβάρι, καθώς η καθυστέρηση στην αξιολόγηση θέτει τις τράπεζες της χώρας σε μια δύσκολη θέση απέναντι στον SSM, απολογούμενες για τον μικρό και ακόμη ελεγχόμενο , μίνι- εκτροχιασμό των κόκκινων δανείων το πρώτο δίμηνο φέτος.
Οι εκτιμήσεις μιλούν για υπέρβαση κατά 1,5 δις ευρώ των κόκκινων δανείων, Ιανουάριο και Φεβρουάριο φέτος, τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί για μείωση έως 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2019. Μπορεί σαφώς να μην ευθύνονται οι ίδιες για αυτή την «ανακόλουθη» πορεία ή αλλιώς το πισωγύρισμα, μπορεί επίσης να μην είναι ακόμη «σοβαρό» το ποσό της ανατροπής, όμως, δημιουργείται κλίμα. Κλίμα και τάση. Και το κλίμα είναι ψυχολογία, που δυστυχώς επηρεάζει και συμπαρασύρει. Τι ακριβώς έγινε αυτούς τους δύο μήνες; Η καθυστέρηση της αξιολόγησης, σαφώς πολιτικού χαρακτήρα εκκρεμότητα, επηρέασε άμεσα την οικονομία και ειδικότερα, το κομμάτι της συνέπειας στην αποπληρωμή κόκκινων δανείων.
Οι δανειολήπτες, με την πρώτη ευκαιρία, αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους, στη λογική του «να δούμε», συνεπικουρούμενοι βέβαια από την εκκρεμότητα των θεσμικών λειτουργιών που διέπουν τα κόκκινα δάνεια. «Εκλεισε ο εξωδικαστικός διακανονισμός» ισχυρίζεται η κυβέρνηση, «ψάχνονται» όμως ακόμη στις τράπεζες να δουν τι ακριβώς συμβαίνει.
Καθυστερεί και η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό, «παγώνουν» οι αιτήσεις για ρύθμιση και διακανονισμό.
Εκκρεμεί το θέμα της απιστίας των τραπεζικών στελεχών και η ευθύνη τους για το παρελθόν στις περιπτώσεις των εκκαθαρίσεων, μπλοκάρονται αντίστοιχα οι ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων. Εξ ου και οι φόβοι της αγοράς, για μια πιθανή νέα γενιά δανειοληπτών του τύπου Νόμου Κατσέλη.
Οσο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Ναι μεν είμαστε στην τελική του φάση, ακόμη όμως δεν υλοποιούνται. Οπότε….
Οπότε, το πρώτο δίμηνο του έτους, αντί να υπάρξει μέιωση, όπως προσδοκούσαν οι τράπεζες, στα καθυστερούμενα και επισφαλή δάνεια, υπήρξε ακριβώς το αντίθετο: αύξηση κατά 1,5 δις ευρώ σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, τα οποία καλώς ή κακώς, θα περιέλθουν σήμερα εις γνώση της κυρίας Νουί!
«Το 2017», σημειώνει γνωστός Ελληνας τραπεζίτης, «θα είναι η χρονιά που θα μπει κανονικά η σφραγίδα στην αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων. Θα το παλέψουμε, είναι ο στόχος μας. Ετσι θα είμαστε συνεπείς και στους στόχους των επιχειρησιακών μας σχεδίων. Φέτος κανονικά, θα πρέπει να μειωθούν οι επισφάλειες, κατά 10% ».
«Ομως ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος δεν ήταν καλοί μήνες. Ήταν δύσκολοι. Περίπου 1,5 δις ευρώ κόκκινα δάνεια, ξέφυγαν….» διευκρινίζει ο ίδιος, Παρά ταύτα, σε μια ύστατη ανάγκη αισιοδοξίας, οι Ελληνες τραπεζίτες θέλουν να πιστεύουν, ότι η κατάσταση δεν θα φύγει από τον ελεγχο. Αν άμεσα κλείσει η αξιολόγηση. Αν άμεσα κλείσουν οι εκκρεμότητες. Αν μέσα σε ένα μήνα, το παιχνίδι συνεχιστεί αντίστροφα….
πηγή φωτογραφίας: AP/Michael Probst