Στο στόχαστρο της Επιθεώρησης Εργασίας εργοστάσια αλλά ακόμη και Δήμοι

Στο στόχαστρο της Επιθεώρησης Εργασίας εργοστάσια αλλά ακόμη και Δήμοι

Την επιβολή προστίμων για παραβάσεις που αφορούν στην ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων σε εργοστάσιο στην Πελοπόννησο και σε δύο από τους μεγαλύτερους δήμους της Αθήνας εξετάζει το ΣΕΠΕ

Σαρωτικούς ελέγχους πραγματοποίησε προ ημερών το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε εργοστάσιο στην Πελοπόννησο, μετά από μηνυτήρια αναφορά που προηγήθηκε, αλλά και σε δύο από τους μεγαλύτερους δήμους της Αθήνας, έναν στη βόρια και έναν στη νότια Αττική.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika.gr τα σχετικά πορίσματα των ειδικών επιθεωρητών συντάσσονται ακόμα, με το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων, να είναι πιθανό, ειδικά για παραβάσεις που αφορούν την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων.

Ειδικά για το εργοστάσιο της Πελοποννήσου, το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε εξονυχιστικό έλεγχο, αφού είχε προηγηθεί και εργατικό δυστύχημα. Μάλιστα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, έχουν γίνει και κατά το παρελθόν μηνυτήριες αναφορές για ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής, με συνέπεια να έχουν υποβληθεί δύο πρόστιμα το 2012, συνολικής αξίας 35.000 ευρώ και άλλο ένα πρόστιμο το 2014, αξίας 13.600 ευρώ. Τα πρόστιμα του 2012, αφορούσαν την εύρεση χειριστή, ο οποίος δεν είχε την απαιτούμενη άδεια (25.000 ευρώ) και την έλλειψη πιστοποιητικού, σε έλεγχο γερανογέφυρας (10.000 ευρώ).

Στους δήμους της Αττικής, που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκαν μεμονωμένα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Οι επιθεωρητές ζήτησαν τη διόρθωσή τους και προέβησαν στις απαραίτητες συστάσεις. Ο έλεγχος όμως δεν ολοκληρώθηκε, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα γίνει προσπάθεια να διαπιστωθεί, εάν οι δήμοι συμμορφώθηκαν και διόρθωσαν όσα εντόπισαν οι επιθεωρητές. Σε διαφορετική περίπτωση, το πρόστιμο που θα επιβληθεί θα είναι «τσουχτερό».

Οι έλεγχοι των επιθεωρητών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν καταγγελίες είτε για αδήλωτη εργασία, είτε για μη καταβολή δεδουλευμένων. Μόλις χθες, κλιμάκιο του ΣΕΠΕ, πραγματοποίησε ελέγχους σε επιχειρήσεις στην περιοχή του Καπανδριτίου και του Σχηματαρίου, όπου υπήρχε η πληροφορία ότι οι εργαζόμενοι δούλευαν απλήρωτοι από τον περασμένο Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Νέα ταυτότητα υποχρεωτικά για όλους με κόστος 10 ευρώ

Συνταξιούχοι καλούνται να επιστρέψουν τις συντάξεις 5 ετών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα