Στον αέρα χιλιάδες ασφαλισμένοι από τις εκκρεμότητες του μνημονίου

Στον αέρα χιλιάδες ασφαλισμένοι από τις εκκρεμότητες του μνημονίου

Το 3ο Μνημόνιο δημιούργησε μια σειρά από εκκρεμότητες που πρέπει να αποσαφηνιστούν καθώς αφήνουν «στον αέρα» πολλές χιλιάδες ασφαλισμένων

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, εκκρεμεί η διευκρίνιση των εξαιρέσεων των κατηγοριών εργαζομένων που θα μείνουν εκτός από τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Μπορεί στο νέο μνημόνιο να γίνεται αναφορά ότι εξαιρούνται όσοι υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον κλάδο των οικοδόμων, κάτι που εκτιμάται ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί με ξεχωριστή υπουργική απόφαση. Επίσης, ο νόμος ορίζει ότι δεν θα θιγούν από τις αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης (έως 17 έτη), εκτός από όσους εργάζονται υπό καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες τέκνων ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία.

Δεν γίνεται όμως η παραμικρή αναφορά για τα άτομα με βαριά αναπηρία, αλλά και για εκείνους που βρίσκονται στα υπερβαρέα ένσημα, όπως είναι οι εργάτες σε ορυχεία ή οι δύτες. Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται με ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις να τακτοποιήσει αυτά τα «θολά» σημεία, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει πολύ μεγάλη κοινωνική κατακραυγή, καθώς οι παραπάνω κατηγορίες πολιτών, είτε εργάζονται σε πολύ σκληρά και επίπονα επαγγέλματα ή αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα αναπηρίας. Σημειώνεται ότι οι βαριά ανάπηροι έως τώρα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 15αετία χωρίς όριο ηλικίας.

Ερωτηματικό επίσης αποτελεί πώς θα ισχύσουν οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι πρότινος με 35αετία χωρίς όριο ηλικίας. Μπορεί το νέο μνημόνιο να θέτει το όριο των 58 ετών, υπάρχει όμως ασάφεια αναφορικά με τη διαδικασία αύξησης μέχρι τα 67 έτη, αλλά και με τα χρόνια ασφάλισης. Επίσης, είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα πλασματικά έτη και εάν θα μπορούν οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι να κάνουν χρήση αυτών, κάτι που δεν ίσχυε έως τώρα.

Χρειάζονται ακόμα, να υπάρξουν διευκρινήσεις για το πέναλτι 10% που ορίστηκε στο νέο μνημόνιο για όσους ασφαλισμένους επιλέξουν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης (67 έτη ή 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας). Μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα υπάρχει ανώτατο όριο στις περικοπές των συντάξεων και εάν η μείωση 10% θα είναι για κάθε έτος πριν από τα γενικά όρια ή εάν θα είναι συνολική προσθήκη.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr

Σώθηκε το επίδομα γάμου – παραμένει σε ισχύ η ΕΓΣΣΕ

Νέες αλλαγές στα capital controls με νέα ρύθμιση

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα