Στουρνάρας: 8-10 δισ. τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας
Κατατίθεται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η πρόταση για bad bank που μπορεί να καλύψει κόκκινα δάνεια 40-45 δισ. ευρώ. Στο 5,6% η ανάπτυξη για το 2021.
- 22 Σεπτεμβρίου 2020 16:37
Στην εκτίμηση ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα δημιουργηθούν από την πανδημία του κορωνοϊού υπολογίζονται σε 8 – 10 δις. ευρώ, προχώρησε πριν από λίγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι είναι πολύ θετικό ότι αυξάνουν οι καταθέσεις, αλλά το πρόβλημα είναι τα πολλά «κόκκινα» δάνεια αλλά και η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών, λόγω της αύξησης του αναβαλλόμενου φόρου. Ενας ακόμα κίνδυνος, τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ είναι η πιθανότητα αύξησης των προβληματικών δανείων, όταν λήξουν τα moratoria. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αν οι τράπεζες κάνουν έγκαιρα τις προβλέψεις και δεν το αφήσουν για μετά.
Ο «Ηρακλής» δεν φτάνει και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, δήλωσε και επανέλαβε ότι η TτE έχει προετοιμάσει λύση με bad bank στην οποία θα μεταφερθούν (εθελοντικά) στη λογιστική τους αξία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα «περισσέψουν» μετά τον «Ηρακλή» και αυτά που θα δημιουργηθούν από την πανδημία. Τα τελευταία τα υπολόγισε σε 8-10 δισ. ευρώ.
Το σύνολο των «κόκκινων» δανείων υπολογίζεται σε 40-45 δισ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει απορρόφηση των ζημιών σε ικανό βάθος χρόνου, ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα ενεργοποιείται όταν υπάρχουν ζημιές. Η bad bank θα αξιοποιήσει την υποδομή των servicers ενώ το σχέδιο θα κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η πρόταση είναι «πολύ καλά δουλεμένη» και θα υποβληθεί στην κυβέρνηση. Όπως είπε, ελπίζει να την καταθέσει μαζί με την κυβέρνηση στους θεσμούς, ώστε να υπάρχει στο τραπέζι. Οι εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού θεωρούνται καλό εργαλείο μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Σημείωσε ότι είναι καλό αυτές οι εταιρείες να μην είναι ούτε πολύ μεγάλες ούτε πολύ μικρές. Εκτίμησε ότι μπορεί -αν ληφθούν οι εγκρίσεις- να ενεργοποιηθεί από τις αρχές της επόμενης χρονιάς. «Δεν προβλέπουμε κρατική βοήθεια», κατέληξε.
Στο 5,6% η ανάπτυξη για το 2021
Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στις γενικότερες μακροοικονομικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει για το 2021 ρυθμό ανάπτυξης 5,6%, ενώ προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το μέγεθος της ύφεσης το 2020.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε πως οι νεότερες εκτιμήσεις της ΤτΕ αφορούν σε ύφεση 7,5% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 5,8% στο βασικό σενάριο με το δυσμενές σενάριο να παραμένει στο -9,4% σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
Για το 2021 το βασικό σενάριο της ΤτΕ αφορά σε ανάπτυξη 5,6% με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης να θεωρείται «κλειδί» , καθώς κρίνεται πως μπορεί να προσθέσει 1,9 πόντους στην ανάκαμψη. Μεγάλο ερωτηματικό σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ παραμένει πότε η παρατηρούμενη σημαντική αύξηση των καταθέσεων θα μετουσιωθεί σε αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Το πρωτογενές έλλειμμα στον φετινό προϋπολογισμό εκτιμάται στο 6% του ΑΕΠ ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει οριακά το 200% του ΑΕΠ χωρίς να εγείρονται προβληματισμοί μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας.
Αναλυτικότερα:
Η πανδημία δημιουργεί προϋποθέσεις μακροπρόθεσμης στασιμότητας, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, με δημοσιονομικές παρεμβάσεις και κινήσεις του τραπεζικού συστήματος. Η αβεβαιότητα θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί εμβόλιο, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ και γι’ αυτό, είπε, μόνο σενάρια μπορούν να γίνουν.
Επισήμανε ότι η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο (ύφεση 7,9%) είναι καλύτερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (9%) και εκτιμάται από την ΕΚΤ ότι στο σύνολο του έτους θα κινηθεί στο 7,1% του ΑΕΠ. Απέδωσε την εξέλιξη στον έλεγχο της πανδημίας στην πρώτη φάση και ενδεχομένως στο ότι η επίπτωση από το lockdown ήταν μικρότερη απ’ ό,τι σε άλλες χώρες.
Το βασικό σενάριο της TτE για τη φετινή χρονιά προβλέπει ύφεση 7,5% του ΑΕΠ έναντι 5,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Το δυσμενές σενάριο μιλά για ύφεση 9,4%. Το 2021 περιμένει ανάκαμψη 5,6% στο βασικό σενάριο. «Κλειδί» είναι το πότε η αύξηση των καταθέσεων που παρατηρείται θα μετατραπεί σε καταναλωτική δαπάνη.
Στο 6% του ΑΕΠ το πρωτογενές έλλειμμα
Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί ορθά τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Από τη μια πλευρά, η ΕΕ προχώρησε σε κοινή δράση με το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτήσει τη χώρα μας με 30,2 δισ. ευρώ. Η χώρα μας παίρνει διπλάσιο ποσό από αυτό που αντιστοιχεί στην «κλείδα» της στην ΕΚΤ, σημείωσε.
Αν τα κεφάλαια αξιοποιηθούν και γίνουν μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα μπορεί να κάνει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή. Θα εξακολουθήσει να έχει υψηλό χρέος αλλά με τις ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν θα συνεχίσει να εξυπηρετείται. Τόνισε όμως ότι αυτό απαιτεί συνετή μεσομακροπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά την επίπτωση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, η TτE υπολογίζει ότι θα φτάσουν το 1,9% του ΑΕΠ κατ’ έτος.
Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για δραματικές συνέπειες των μέτρων στήριξης σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, που κατά μέσο όρο θα φτάσει το 10% στις χώρες της Ευρώπης, ενώ θα προσθέσουν 20-25 μονάδες στον λόγο χρέος/ΑΕΠ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.