Στουρνάρας: Καμία έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα ομόλογα AT1 της Credit Suisse
Με δήλωσή του στo Reuters, ο Διοικητής της ΤτΕ διαμηνύει πως οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές και η έκθεση στην Credit Suisse είναι σχεδόν μηδενική.
- 20 Μαρτίου 2023 14:11
«Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στα ομόλογα AT1 της Credit Suisse» υπογραμμίζει ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Παράλληλα, με δήλωσή του στo Reuters, ο κ. Στουρνάρας που είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαμηνύει πως οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές και η έκθεση στην Credit Suisse είναι σχεδόν μηδενική.
Νωρίτερα, ΕΒΑ – SSM – SBR έδειξαν «κίτρινη κάρτα» στις ελβετικές Αρχές για το «κούρεμα» των ομολόγων ΑΤ1. Πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να «πληρώνουν» για τη διάσωση τραπεζών και μετά οι ομολογιούχοι, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εποπτικές Αρχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές μετά την απόφαση των ελβετικών Αρχών να διαγράψουν την αξία ομολόγων additional tier 1 της Credit Suisse, ονομαστικής αξίας 17 δισ. δολαρίων.
Όπως αναφέρουν, το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενσωματώσει τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση. Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι το βάρος της εξυγίανσης μίας προβληματικής τράπεζας πρέπει να το φέρουν οι μέτοχοι και οι πιστωτές της.
Ειδικότερα, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτείται η απομείωση των ομολόγων ΑΤ 1 (Αdditional Tier 1 bonds). Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της τραπεζικής εποπτείας του SRB και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων. Το πρόσθετο Tier 1 υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, είναι και θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται πως «πληγές» από το deal Credit Suisse με UBS απέκτησαν οι επενδυτές των πιο ριψοκίνδυνων ομολόγων της εταιρείας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς, οι μέτοχοι της Credit Suisse παίρνουν 3,3 δισ. δολάρια, όμως η αξία των ύψους 17 δισ. δολαρίων AT1s της τράπεζας αφανίζεται. Σημειώνεται ότι οι additional tier 1 τίτλοι δημιουργήθηκαν μετά τη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, για να διασφαλιστεί ότι στις διασώσεις τραπεζών, το κόστος θα βαραίνει τους επενδυτές και όχι τους φορολογούμενους. Οι εποπτικές αρχές ήλπιζαν ότι τα AT1s θα λειτουργούσαν σαν ένα πρόσθετο μαξιλάρι κεφαλαίων, ανάμεσα στους μετόχους και τους ομολογιούχους. Όμως, το νομικό πλαίσιο υπήρξε αβέβαιο και αμφιλεγόμενο.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις