Στόχος κυβέρνησης και δανειστών να αλλάξει η ‘κουλτούρα πληρωμών’ των νοικοκυριών

Στόχος κυβέρνησης και δανειστών να αλλάξει η ‘κουλτούρα πληρωμών’ των νοικοκυριών

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία των πραγματικά οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών με "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια. Για τα νοικοκυριά ή το φυσικό πρόσωπο που δεν έχουν εισόδημα, το δάνειο θα "παγώνει" και ο δανειολήπτης δε θα καταβάλλει καμία δόση, ενώ το σπίτι του θα προστατεύεται

Στα εισοδηματικά κριτήρια επικεντρώνεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους δανειστές της χώρας και όχι στο ελάχιστο ύψος της αντικειμενικής αξίας της κατοικίας όσον αφορά την προστασία του από τους πλειστηριασμούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή, το εισοδηματικό κριτήριο που θεωρεί η κυβέρνηση ότι πρέπει να να μπει ως “ταβάνι” προστασίας θα πρέπει να καθοριστεί για ελάχιστο εισόδημα του δανειολήπτη έως και 30.000 ευρώ ετησίως.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία των πραγματικά οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών με “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια. Αυτό προκύπτει κυρίως από τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού και όχι τόσο από την αξία της πρώτης κατοικίας του.

Την ίδια ώρα, πρόθεση της κυβέρνησης και του κουαρτέτου δανειστών είναι να αλλάξει η “κουλτούρα πληρωμών”. Δηλαδή, τα νοικοκυριά που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν ολόκληρη τη δόση, πράγματι να την καταβάλουν στις τράπεζες και εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα για την πληρωμή έστω και μίας ελάχιστης δόσης επίσης να πραγματοποιούν την πληρωμή. Για τα νοικοκυριά ή το φυσικό πρόσωπο που δεν έχουν εισόδημα, το δάνειο θα “παγώνει” και ο δανειολήπτης δε θα καταβάλλει καμία δόση, ενώ το σπίτι του θα προστατεύεται. Συγκεκριμένα, κυβέρνηση και κουαρτέτο επιθυμούν, οι δανειολήπτες να πληρώνουν τις δόσεις τους με βάση τις δυνατότητες τους και να μην εκμεταλλεύονται ένα οριζόντιο μέτρο προστασίας που τους καλύπτει, όπως θα ήταν η αξία της πρώτης κατοικίας.

Για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης που πληροί το κριτήριο της αντικειμενικής αξίας για την α’ κατοικία του και που την ίδια ώρα έχει ικανό εισόδημα για να εξυπηρετήσει τη μηνιαία δόση του στεγαστικού του ή μέρος αυτής, αλλά δεν την εξυπηρετεί θα καλυπτόταν από το οριζόντιο μέτρο που θα προέβλεπε μόνο το ύψος της αντικειμενικής αξίας της κατοικίας.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας συζήτησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και της εξήγησε ότι κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή, εφόσον βγουν σε πλειστηριασμούς σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία για νοικοκυριά που πράγματι έχουν πληγεί από την 6ετή ύφεση της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ακόμη ότι το φλέγον θέμα του προσφυγικού, επηρεάζει σημαντικά την κρίση στην οικονομία και ότι οφείλουν οι υπουργοί οικονομικών να το συνεκτιμήσουν σε αυτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από την προστασία των οικονομικά αδύναμων.

Η κ. Μέρκελ του είπε ότι κατανοεί το ζήτημα και θα το μεταφέρει στον Γερμανό υπουργό οικονομικών Β. Σόιμπλε. Η ίδια περίπου συζήτηση έγινε και με τον επικεφαλής της Κομισιόν, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος επίσης κατανόησε το ζήτημα, αλλά και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φ. Ολάντ, ο οποίος συμφωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Πριν ξεκινήσει η σημερινή διαπραγμάτευση συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι «η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής». Οι ίδιες πληρορφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας τόνιζε ότι “όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων”.

Μήνυμα προς τους δανειστές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την πρώτη κατοικία των πολιτών έστειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα