ΣΒΕ – ΔΕΘ: Καμπανάκι για αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων – Πρωταθλήτρια η Δ. Μακεδονία

ΣΒΕ – ΔΕΘ: Καμπανάκι για αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων – Πρωταθλήτρια η Δ. Μακεδονία
Ανισότητες Getty Images/iStockphoto

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, (ΣΒΕ) αποδεικνύει αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων, την περίοδο 2015 -2022 αφού τέσσερεις περιφέρειες «διευρύνουν» την απόστασή τους από τη "μόνιμα πρωτοπορούσα" Αττική, με "αρνητική πρωταθλήτρια" τη Δυτική Μακεδονία με -16%.

Μπορεί οι τιμές ενέργειας να έχουν πέσει σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο το θέμα ενεργειακού κόστους, αλλά και της διεύρυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων, αποτελούν, ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μείζονα ζητήματα από τους παραγωγικούς φορείς.

Συγκεκριμένα με αναλυτικό υπόμνημα που κατέθεσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος κι άλλοι φορείς παρατίθενται μια σειρά από προτάσεις για την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

“Επειδή με αποζημιώσεις δεν λύνονται τα σημαντικά προβλήματα περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, προτείναμε την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των άμεσων προβλημάτων για τη Θράκη, αλλά κυρίως εκείνων που με βεβαιότητα θα αναδειχθούν πολύ σύντομα σε κοινωνικό, επιχειρηματικό και περιβαλλοντικό επίπεδο στην περιοχή. Στο «Master Plan» ζητήσαμε να προδιαγραφούν συγκεκριμένες ενέργειες, να δημιουργηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, να εξασφαλισθούν οι μηχανισμοί λειτουργικών ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις της περιοχής και να προβλεφθεί το κατάλληλο σχήμα «διακυβέρνησής» του” ανέφερε η πρόεδρος του ΣΒΕ.

Επιπλέον ο ΣΒΕ κατέθεσε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, 8 δέσμες προτάσεων για τη βιομηχανία και την περιφερειακή ανάπτυξη. Οι προτάσεις εστιάζουν μεταξύ άλλων στην έλλειψη προσωπικού, τις υποδομές, την ανάγκη διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, τη μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος, τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία.

Αναλυτικά, οι οκτώ δέσμες προτάσεων του ΣΒΕ είναι:

  1. Ανάσχεση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θράκη
  2. Αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού
  3. Βελτίωση των υποδομών
  4. Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης
  5. Μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος
  6. Βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που αφορά την επιχειρηματικότητα
  7. Εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, και,
  8. Άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία

“Οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησαν προβλήματα λειτουργίας σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους, ενώ διεθνείς προβλέψεις κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών της ενέργειας τον προσεχή χειμώνα” αναφέρει ο ΣΒΕ και προσθέτει: “Πιθανές εκ νέου υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων ενέργειας μπορούν να οδηγήσουν σε κλείσιμο μεταποιητικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τόσο «Υψηλή» όσο και «Μέση» Τάση. Οι αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες, τόσο από ανεπάρκεια εφοδιασμού σε ενέργεια, όσο και σε αυξημένα τιμολόγια ενέργειας, θα διευρύνουν περαιτέρω τις σημερινές περιφερειακές ανισότητες και τη λαϊκή δυσαρέσκεια.”

Περιφερειακές ανισότητες

Αναλυτικά, σύμφωνα, με το ΣΒΕ, “η διαχρονική ύπαρξη περιφερειακών ανισοτήτων μεταξύ των δεκατριών περιφερειών της χώρας αποδεικνύεται από σειρά οικονομικών και κοινωνικών δεικτών. Οι διαπιστώσεις από την ανάλυση αυτών των δεικτών, οδηγούν στην ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής συγκεκριμένης και στοχευμένης πολιτικής περιφερειακής σύγκλισης για την έμπρακτη και βιώσιμη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στη χώρα.”

Συγκεκριμένα με βάση τον ΣΒΕ:

  1. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αποδεικνύει αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων, αφού τέσσερεις περιφέρειες «διευρύνουν» την απόστασή τους από τη «μόνιμα πρωτοπορούσα» Αττική, με «αρνητική πρωταθλήτρια» τη Δυτική Μακεδονία με -16%. Έξι από αυτές παρουσιάζουν ισχνή αύξηση έως 2%, ενώ μόνον η Στερεά Ελλάδα μειώνει ουσιαστικά την απόστασή της από την Αττική, σε ποσοστό 10,2%.
  2. Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται κατά 8% στην Αττική και μόλις κατά 1% στη Δυτική Ελλάδα, την ίδια στιγμή που: α) Κρήτη, Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία και Ήπειρος έχουν μηδενική μείωση του ποσοστού ανεργίας, β) Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά αυξάνουν κατά 1% το ποσοστό ανεργίας την περίοδο 2015 – 2021, ενώ Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία, αυξάνουν το συγκεκριμένο ποσοστό κατά 2%.
  3. Ο δείκτης μέτρησης της ανταγωνιστικότητας των 234 περιφερειών της Ευρώπης αποδεικνύει ότι η Αττική είναι μακράν η ανταγωνιστικότερη περιφέρεια της χώρας (θέση 134 για το 2022) με τις υπόλοιπες να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης: από 199 – Κεντρική Μακεδονία έως 228 – Στερεά Ελλάδα.
  4. Η μελέτη του ίδιου δείκτη για τα έτη από το 2016 έως το 2022, αποδεικνύει ότι όλες οι περιφέρειες της χώρας αυξάνουν την «απόστασή» τους σε όρους περιφερειακής ανταγωνιστικότητας από την Αττική, εκτός από τη Θεσσαλία, η οποία τη μειώνει σε ποσοστό 6,7%.
  5. Ο δείκτης «καινοτομίας» του Regional Innovation Scoreboard 2023 της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει σταθερά πρώτη την Αττική και σταθερά τελευταίο το Νότιο Αιγαίο, από το 2016 έως το 2023. Η «απόσταση» από τον μέσον όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023 είναι για μεν την Αττική 11 μονάδες (97,6/108,5) για την Κεντρική Μακεδονία στο διπλάσιο ακριβώς (22 μονάδες) ενώ το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά υπολείπονται κατά 48 μονάδες και το Βόρειο Αιγαίο κατά 46 μονάδες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ανάγκη αντιμετώπισης του υψηλού ενεργειακού κόστους εστίασε, επίσης, στη συνάντηση των φορέων με τον πρωθυπουργό και ο Γιώργος Βλαχογιάννης, Α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ).

Να μπει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας ζήτησε και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων (ΟΕΕΘ). Μέσω του προέδρου της Γιώργου Μουτσογιάννη η Ομοσπονδία ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό: μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, πάγωμα οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία προς το δημόσιο, προστασία της επαγγελματικής στέγης με διετή παράταση στα συμβόλαια που λήγουν φέτος, επιδότηση θέσεων εργασίας, απαγόρευση διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επαγγελματίες για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, διευθέτηση της εκκρεμότητας με τις ιδιωτικές εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων, επιμήκυνση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις ΛΑΕΚ 1-49, εντατικοποίηση των εργασιών για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ρυθμίσεις οφειλών των επαγγελματιών σε τουλάχιστον 120 δόσεις και μείωση της προκαταβολής φόρου των Ν.Π.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα