Σχέδιο “αναθέρμανσης” της οικοδομής στην Ελλάδα

Σχέδιο “αναθέρμανσης” της οικοδομής στην Ελλάδα
Το εργοτάξιο του βιοκλιματικού κολυμβητηρίου του Δήμου Βύρωνα ,Τρίτη 6 Αυγούστου 2013 (EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Η οικοδομή και τα μέτρα για την ενίσχυσή της συζητήθηκαν στη συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με την τρόικα. Πώς θα σταματήσει η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας

Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικοδομής επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά, όπως η πρόταση για φοροαπαλλαγή του κόστους εργασιών για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και η δέσμευση 800 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για τον ίδιο σκοπό, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου με την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφεραν μετά τη συνάντηση αρμόδιοι παράγοντες, η πρόταση για τη φοροαπαλλαγή είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, καθώς η απώλεια εσόδων που προκύπτει από την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της δαπάνης (έως του ποσού των 15.000 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ) αντισταθμίζεται από την φορολογία του εισοδήματος των επαγγελματιών, το ΦΠΑ σε υλικά και εργασία, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για δέσμευση 400 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) για τη χρηματοδότηση νέου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τον ίδιο σκοπό σε κτίρια του Δημοσίου και επαγγελματικής χρήσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το τρέχον πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ ‘ Οίκον» δημιούργησε 12.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντάσσονται σε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της οικοδομής που πρόκειται να παρουσιαστεί το επόμενο δίμηνο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, οι πολιτικές στους τομείς χωροταξίας-πολεοδομίας και χρήσεων γης, καθώς και η πρόοδος του Κτηματολογίου.

Όπως έγινε γνωστό τις επόμενες εβδομάδες θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε ένα νομό, και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, σύστημα πληροφοριών που θα επιτρέπει στους πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι επιτρεπόμενες χρήσεις σε κάθε σημείο γης.

Η εφαρμογή αυτή συγκεντρώνει σε ενιαίο σύστημα τους δασικούς χάρτες, τις περιοχές προστασίας, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα γενικά πολεοδομικά σχέδια, κ.ά.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και επιμέρους ζητήματα του τομέα ενέργειας, που σχετίζονται με την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ κ.ά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα