Σχέδιο εξπρές για τα ακίνητα του Γηροκομείου Αθηνών

Σχέδιο εξπρές για τα ακίνητα του Γηροκομείου Αθηνών
Γηροκομείο Αθηνών INTIME

Αναμένεται απόφαση ειδικής επιτροπής του Υπ. Εργασίας. Οι αιτιάσεις εργαζομένων και μελών του σωματείου του προνοιακού φορέα.

Συζητήθηκε χθες ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Υπ. Εργασίας το σχέδιο εξυγίανσης του Γηροκομείου Αθηνών, το οποίο συσσωρεύει ληξιπρόθεσμα χρέη που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο καταρτίστηκε από την προσωρινή διοίκηση του κοινωφελούς ιδρύματος, που διορίστηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών τον περασμένο Μάιο, μετά από πρόταση του Δήμου Αθηναίων, που είναι ο αρμόδιος φορέας εποπτείας αντίστοιχων ιδρυμάτων.

Η νέα 11 μελής διοίκηση με διάρκεια θητείας 8 μηνών (έως τον Ιανουάριο του 2023) είχε ως βασικές αρμοδιότητες να διενεργήσει εκλογές για την ανάδειξη οριστικού εκλεγμένου προεδρείου του Γηροκομείου Αθηνών (συγκαλώντας γενική συνέλευση των μελών του Ιδρύματος που υπερβαίνουν τα 1.000 και είναι τα μοναδικά με δικαίωμα ψήφου), αλλά και να συντάξει ένα σχέδιο εξυγίανσης του ιδρύματος.

Επικεφαλής ως πρόεδρος του προσωρινού δ.σ. τοποθετήθηκε ο κ. Σπύρος Χαμακιώτης, ενώ τα υπόλοιπα μέλη συμπληρώνουν οι κ.κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης (του Σήφη), Βάσω Γεννηματά, Άγγελο Λεντή, Γεράσιμο Ζαχαράτο, Γιώργο Πεταλωτή, Ασημίνα Φαναριώτου-Μητράκου, Δημήτρη Καινούργιο, Πανωραία Σπηλιοπούλου, Ευθυμία Καρποδίνη και Διονύση Κυριακόπουλο.

Η προσωρινή διοίκηση – για την οποία είχαν ασκήσει παρεμβάσεις μέλη του σωματείου του Γηροκομείου- δεν έχει προχωρήσει σε εκλογές, οι οποίες κατά τον πρόεδρο κ. Σ. Χαμακιώτη «θα γίνουν έως τον Ιανουάριο», αλλά κατέθεσε το σχέδιο εξυγίανσης του Γηροκομείου, η οποία βασίζεται στην αξιοποίηση ακινήτων του ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον προσωρινό πρόεδρο του δ.σ. του ιδρύματος, κ. Σπύρο Χαμακιώτη η περιουσία του Γηροκομείου Αθηνών αφορά περίπου σε 850 ακίνητα και οικόπεδα, άγνωστης μέχρι στιγμής εύλογης αξίας. Σημειώνεται ότι το Γηροκομείο έχει να εκδώσει κάποιου είδους οικονομικό απολογισμό από το 2014.

Με βάση το νόμο 4262/2014 και ειδικότερα τα άρθρα 55 και 56 η εξυγίανση προνοιακών φορέων, όπως το Γηροκομείο Αθηνών, δεν υπόκεινται στον πτωχευτικό νόμο, αλλά δύνανται να καταρτίσουν σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης το οποίο αναλαμβάνει να εξετάσει ειδική επιτροπή υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας. Το συγκεκριμένο όργανο με την ονομασία Παρατηρητήριο εκδίδει απλή γνώμη, η οποία τίθεται υπόψη των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, οι οποίοι δια της υπογραφής τους το εγκρίνουν οριστικά, ενώ το Παρατηρητήριο αναλαμβάνει να εποπτεύσει την ορθή τήρηση της διαδικασίας εξυγίανσης έως την ολοκλήρωση της.

Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου κατέθεσε το σχέδιο εξυγίανσης στις 14 Αυγούστου, ωστόσο το Παρατηρητήριο συγκροτήθηκε σε σώμα στις 14 Οκτωβρίου 2022, και χθες εξέτασε την υπόθεση, για την οποία αναμένεται ίσως και σήμερα να εκδώσει απόφαση.

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Χαμακιώτη έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση του απαραίτητου 60% των πιστωτών, οι μεγαλύτεροι εκ των οποίων είναι ο ΕΦΚΑ και το Δημόσιο. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Γηροκομείου προς τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 19,4 εκατ.ευρώ και σε 12,1 εκατ.ευρώ προς το Δημόσιο (φόροι, ΕΝΦΙΑ κτλ), οι λοιπές υποχρεώσεις σε τρίτους πιστωτές στα 2,9 εκατ.ευρώ, προς τράπεζες 724 χιλ.ευρώ ενώ διατηρείται και υποχρέωση κάλυψης κληροδοτήματος ύψους 9 εκατ.ευρώ, το οποίο είχε καταχραστεί η διοίκηση Μπούμπα, και οφείλει να αναπληρωθεί βάσει νόμου εντόκως.

Στο σκέλος των εργαζομένων, οι οφειλές που αναγνωρίζονται στο παρόν σχέδιο εξυγίανσης ανέρχονται σε 5,3 εκατ.ευρώ και οφείλουν (όπως ορίζει ο νόμος) να πληρωθούν ακέραια. Στον αντίποδα, ο πρόεδρος εργαζομένων στο Γηροκομείο Αθηνών, Δ. Παπαχρήστου υποστηρίζει ότι η συνολική απαίτηση βάση δικαστικής απόφασης ανέρχεται σε 8,6 εκατ.ευρώ. Ο νυν πρόεδρος του Γηροκομείου υποστηρίζει ότι μέρος της συνολικής απαίτησης έχει αποπληρωθεί μέσω κατασχέσεων επί μισθωμάτων του Γηροκομείου, αναπροσαρμόζοντας τις οφειλές στα 5,3 εκατ.ευρώ. Ο ίδιος δε, ερωτηθείς σχετικά ανάφερε πως η διοίκηση διαθέτει την έγγραφη συναίνεση στο σχέδιο εξυγίανσης εκ μέρους των 83 εκ των 101 ενεργών εργαζομένων στο Γηροκομείο.

Οι αξίες των ακινήτων και τα “φιλέτα”

Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης οι πόροι που μπορεί να αντλήσει το Γηροκομείο θα προέλθουν κυρίως από τις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, και από τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση δυναμικότητας της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα 850 ακίνητα, περιλαμβάνονται «φιλέτα», όπως πολυκατοικία στη λεωφόρο Β. Σοφίας, ξενοδοχείο στο αθηναϊκό κέντρο και διαφιλονικούμενη έκταση 55 στρεμμάτων στο Μαρούσι (υπάρχει δικαστική διαμάχη με τον τοπικό δήμο). Οι προβλέψεις του σχεδίου βασίζονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (και μάλιστα τις μη αναθεωρημένες, αφού δεν υπάρχουν απολογισμοί – ισολογισμοί από το 2014).

Στο παραπάνω πλαίσιο, στο σχέδιο υπολογίζεται ότι οι ενεργές μισθώσεις ακινήτων αντικειμενικής αξίας 37 εκατ.ευρώ, αποδίδουν ενοίκια 2,5 εκατ.ευρώ (yield 7,2%) ενώ από το 2030 και μετά θα προστεθούν ακίνητα αντικειμενικής αξίας 5 εκατ.ευρώ, που μπορούν να αποφέρον έσοδα 3,7 εκατ.ευρώ έως το 2037.

Για το μεγάλο πακέτο αδιάθετων ακινήτων, αντικειμενικής αξίας 68,8 εκατ.ευρώ, το σχέδιο που κατέθεσε η προσωρινή διοίκηση προβλέπει τη μακροχρόνια μίσθωση ή εκμετάλλευση με την πρόβλεψη είσπραξης κεφαλαίων ύψους 21 εκατ.ευρώ στην 4ετία 2023-2026.

Πέρα από την αποπληρωμή χρεών, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει επένδυση 7,5 εκατ.ευρώ για την ανακαίνιση του Γηροκομείου, ώστε από 101 τρόφιμους να δύναται να φιλοξενήσει 551 άτομα, αυξάνοντας τα έσοδα του από 519 χιλ.ευρώ σε 5 εκατ.ευρώ σε βάθος χρόνου.

Το παραπάνω σχέδιο υποστηρίχθηκε συμβουλευτικά από την Grant Thornton, η οποία ωστόσο δεν επεκτάθηκε σε αναλύσεις ισολογισμών (ανύπαρκτων) αλλά και στην ανάλυση των οφειλών. Σημειώνει δε ότι «συνίσταται περαιτέρω ανάλυση από οικονομικούς, νομικούς ή χρηματοοικονομικούς αναλυτές, ώστε η λήψη οποιασδήποτε απόφασης να μην βασίζεται μόνον στην παρούσα έκθεση»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα