Τα Ασφαλιστικά Ταμεία ‘τρώνε από τις σάρκες τους’ για να πληρώνουν τις συντάξεις
"Χέρι" στα αποθεματικά τους χρειάστηκε να βάλουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να αξιοποιήσουν 1,6 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 3,6 δισ ευρώ που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Τεράστιο το πρόβλημα της ρευστότητας
- 17 Σεπτεμβρίου 2015 08:00
“Τρώνε από τις σάρκες τους” για να καταφέρουν να παραμείνουν ζωντανά. Ο λόγος σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, για τα Ασφαλιστικά Ταμεία που μπροστά στην υποχρέωση να συνεχίσουν να καταβάλλουν απρόσκοπτα συντάξεις και επιδόματα σε 2.600.000 συνταξιούχους, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του τρέχοντος έτους, χρειάστηκε να «βάλουν χέρι» στα αποθεματικά τους και να αξιοποιήσουν 1,6 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 3,6 δισ ευρώ που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Η αξιοποίηση του παραπάνω ποσού, κρίθηκε απαραίτητη αφού το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που έχει το σύνολο των Ασφαλιστικών Ταμείων, λόγω μειωμένων εσόδων από υψηλή ανεργία, τεράστια αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία και μη καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Η μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές στο επτάμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης φτάνει στο 5,8%, δηλαδή τα έσοδα ανήλθαν το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου στα 10,33 δισ. ευρώ, από 10,96 ευρώ πέρσι (μείωση κατά 636 εκατ. ευρώ). Αισθητά μειωμένη όμως κατά 16,3% ή 1,58 δισ. ευρώ είναι και η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από 9,74 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του 2014, στα 8,15 δισ. ευρώ φέτος το ίδιο διάστημα.
Η δαπάνη όμως για την καταβολή των συντάξεων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, αναγκάζοντας τις διοικήσεις των Ταμείων να ανατρέξουν στα αποθεματικά τους, για να καλύψουν τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν. Στο επτάμηνο δαπανήθηκαν 14,62 δισ. ευρώ για συντάξεις, 75 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα 14,72 δισ. ευρώ που είχε ανέλθει η δαπάνη το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Το γεγονός ότι τα Ταμεία, πέρασαν το «Γολγοθά» των capital controls αξιοποιώντας 1,6 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά τους και αφήνοντας άλλα 2 δισ. ευρώ στον «κουμπαρά» της ΤτΕ, δείχνει ξεκάθαρα ότι έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά οριακή κατάσταση. Ανάλογη δυσχέρεια είχε παρουσιαστεί μόνο την Άνοιξη του 2010, όταν δηλαδή η Ελλάδα βρισκόταν στην αρχή της κρίσης και ετοιμαζόταν να διαχειριστεί το πρώτο Μνημόνιο. Ειδικά μάλιστα, όσο θα παραμένουν οι απώλειες από την αδήλωτη εργασία, που μόνο για το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ ετησίως, τότε το πρόβλημα ρευστότητας και εσόδων θα παραμένει. Η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα από τα Ταμεία, είναι έστω και με αργούς ρυθμούς κάποια από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν να επιστραφούν πίσω, για να επανέλθει η λειτουργία του συστήματος, σε πιο φυσιολογική ροή.
Διαβάστε ακόμα στα dikaiologitika.gr:
Θα διαγράφεται ο ΑΦΜ σε όσους «κλέβουν» τον ΦΠΑ
Νέα δημοσκόπηση δίνει οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ