Τα “δύσκολα” της οικονομίας

Πολλά είναι τα αγκάθια που θα διαχειριστεί το νέο οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου
- 07 Σεπτεμβρίου 2009 08:06
Τo πρώτο πρόβλημα στο οποίο θα κληθεί να δώσει λύση ο νέος «τσάρος» της οικονομίας θα είναι φυσικά η εκτέλεση του φετινού, αλλά και η σύνταξη του νέου κρατικού προϋπολογισμού που πέρα από τους «σκοπέλους» του ελλείμματος που θα ακροβατεί το επόμενο έτος στο 6%, αλλά και του δημοσίου χρέους που ξεπερνά ήδη το 100% του ΑΕΠ, θα έχει να αντιμετωπίσει πρόσθετες δαπάνες πχ.για τη νέα γρίπη.
Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί δημοσιονομική κατάρρευση (μείωση εσόδων, αύξηση δαπανών), η δραματική απώλεια ανταγωνιστικότητας, η έκρηξη της παραοικονομίας (φοροδιαφυγή) και η δημόσια διοίκηση η οποία απορροφά τα 2/3 των πόρων του προϋπολογισμού.
Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στις 24 – 27 Οκτωβρίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κοινοτικό επίτροπο κ. Χοακίμ Αλμούνια και θα πρέπει να του παρουσιάσει συγκεκριμένο πλέγμα διαρθρωτικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος σε ποσοστό τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, ώστε να υποχωρήσει από 7,5% κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2012.
Από τα μέτρα εξάλλου αυτά θα εξαρτηθεί εάν τελικά ο κ. Αλμούνια θα είναι «ελαστικός» όσον αφορά στο θέμα της παράτασης του χρόνου εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την επιτήρηση.
Για να γίνει αυτό θα απαιτηθεί δέσμη μέτρων για τον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου ξεκινώντας από τους μισθούς που απορροφούν το ένα τρίτο των πόρων του προϋπολογισμού και των λειτουργικών δαπανών και επιχορηγήσεων στο σύστημα υγείας και κοινωνικής προστασίας.
Είναι προφανές ότι οι Βρυξέλλες απαιτούν να περιορισθεί ο δημόσιος τομέας τόσο ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων όσο και ως προς το ύψος των αμοιβών.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, εκφράζονται ανοικτά φόβοι ότι η Ελλάδα πρέπει, μία ακόμη φορά, να προστρέξει στο δανεισμό προκειμένου να πληρώσει δώρα Χριστουγέννων, μισθούς και συντάξεις. Από τις αρχές του 2009 η χώρα έχει δανειστεί περισσότερα από 50 δισ. ευρώ, ενώ η προοπτική είναι, έως το τέλος του χρόνου, το ποσό να φτάσει ακόμα και τα 60 δισ. ευρώ.
Άλλα βάρη που θα κληθεί να διαχειριστεί ο επόμενος υπουργός Οικονομίας είναι η πιθανή αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, η έλλειψη εσόδων για τη μείωση των ελλειμάτων, η έναρξη του ΕΣΠΑ, η ψήφιση της οδηγίας απελευθέρωσης της αγοράς υπηρεσιών και το θέμα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο.
(Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)