Τα “δώρα” Ντράγκι σε Ευρώ και επιτόκια
Τα «δώρα» που θα μοιράσει ο Ντράγκι αποχωρώντας από την προεδρία της ΕΚΤ αναμένουν σήμερα οι αγορές.
- 12 Σεπτεμβρίου 2019 07:24
Η Ελλάδα αν και δεν έχει ακόμη «εισιτήριο» θα συμμετέχει στο πάρτι που θα στήσει η ΕΚΤ για να αντισταθμίσει την σημαντική επιβράδυνση Γερμανίας Ιταλίας και – λιγότερο – της Γαλλίας.
Θέλοντας να ανοίξει το νομισματικό του οπλοστάσιο την κατάλληλη στιγμή ο «Σούπερ Μάριο» είχε προϊδεάσει για τις κινήσεις του από τον περασμένο Ιούλιο. Είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι τα στοιχεία που συλλέγει η ΕΚΤ δεν είναι καλά ούτε για τον πληθωρισμό ούτε και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Για το λόγο αυτό επανέλαβε άλλη μια φορά ότι η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειαστεί για να στηρίξει το Ευρώ.
Η πρώτη κίνηση που αναμένεται είναι η επανεκκίνηση της ποσοτικής χαλάρωσης έστω και σε μια πιο light εκδοχή της. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων αυτή την φορά δεν θα ξεπερνούν τα 20-30 δις ευρώ το μήνα από τα 60 δις που αγόραζε στο QE που έληξε το 2018
Το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης δεν αφορά ούτε και σε αυτή την φάση την Ελλάδα αφού και τώρα δεν έχει την επενδυτική βαθμίδα και τα ομόλογα της δεν μπορούν να αγοραστούν από την ΕΚΤ . Εμμέσως όμως δημιουργεί ένα κλίμα χαμηλότοκου δημόσιου δανεισμού για την Ευρωζώνη που θα συμπιέσει περισσότερο και τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων οι οποίοι κινούνται ήδη σε ιστορικά χαμηλά.
Επιπλέον αναμένεται να επαναλάβει την θέση της ΕΚΤ να παρέμβει ακόμη και με μείωση των επιτοκίων προκειμένου να σταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Οικονομία . Και σε αυτό το θέμα η Ελλάδα θα έχει όφελος καθώς η μείωση των επιτοκίων θα είναι συνολική . Μαζί δηλαδή με τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια θα μειωθούν και τα επιτόκια του δημοσίου αλλά και τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών.
Επίσης θετικό είναι και το γεγονός ότι η περίοδος χαμηλών επιτοκίων με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις της ΕΚΤ δεν πρόκειται να αναστραφεί πριν από το τέλος του 2020 .Στους περίπου 15 μήνες που έχει μπροστά της η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τις σωστές κινήσεις ώστε να βρεθεί κοντά την επενδυτική βαθμίδα που θα σταθεροποιήσει τα επιτόκια δανεισού σε χαμηλά επίπεδα.
Τέλος ζητούμενη είναι αν θα ανανεώσει και τα βραχυπρόθεσμα χαμηλότοκα δάνεια για τις τράπεζες ( TLTRO’s) τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για τις ελληνικές τράπεζες που πάσχουν από χαμηλή κερδοφορία και το τελευταίο που θα ήθελαν ήταν να εξοφλήσουν μαζεμένα δάνεια ύψους 2,8 δις ευρώ.