Τα fake news του Τραμπ για τους δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάζεται σε 7'
Τραμπ και φον ντερ Λάιεν
Τραμπ και φον ντερ Λάιεν AP Photo Evan Vucci

Η ΕΕ, είναι “έτοιμη για εμπορικό πόλεμο” με τις ΗΠΑ, και προβλέπεται “να πλήξει τις ψηφιακές υπηρεσίες”. Ποια άλλα μέτρα εξετάζονται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών σε εισαγωγές προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής που παρουσίασε, σοκάροντας όλο τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, οι δασμοί προς την ΕΕ περιλαμβάνουν:

  • Γενικός δασμός 20% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από την ΕΕ. ​
  • Επιπλέον δασμός 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, πλήττοντας κυρίως τις αγορές της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. ​

Τα ποσοστά που ανακοίνωσε ο Τραμπ ανά χώρα:

34% στην Κίνα, 20% στην ΕΕ, 46% στο Βιετνάμ, 32% στην Ταϊβάν, 24% στην Ιαπωνία, 26% στην Ινδία, 25% στη Νότια Κορέα, 36% στην Ταϊλάνδη, 31% στην Ελβετία, 32% στην Ινδονησία, 24% στη Μαλαισία, 49% στην Καμπότζη, 30% στη Νότια Αφρική, 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 10% στην Αυστραλία, 10% στη Βραζιλία, 37% στο Μπαγκλαντές, 17% στο Ισραήλ, 10% στην Τουρκία, 29% στο Πακιστάν, 10% στη Σιγκαπούρη.

Η ΕΕ προετοιμάζεται να απαντήσει με δύο κύματα αντιμέτρων:​

  • Πρώτο κύμα: Δασμοί έως 50% σε αμερικανικά προϊόντα, όπως ουίσκι, μοτοσικλέτες και βάρκες. Αρχικά προγραμματίστηκαν να τεθούν σε εφαρμογή την 1η Απριλίου, αλλά η ΕΕ αποφάσισε να τα καθυστερήσει μέχρι τα μέσα Απριλίου για να επιτρέψει περαιτέρω διαπραγματεύσεις και εσωτερικές διαβουλεύσεις. ​Οι διαπραγματεύσεις, τινάχθηκαν εντελώς στον “αέρα”.
  • Δεύτερο κύμα: Θα εξειδικευθεί μετά την εφαρμογή των ανταποδοτικών δασμών που ανακοινώθηκαν τώρα από τις ΗΠΑ.

Ως πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Γαλλίας – που αποτελεί μαζί με τη Γερμανία τα κράτη που πλήττονται περισσότερο – ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί όλους τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών τομέων που πλήττονται από τους εισαγωγικούς δασμούς που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο παλάτι των Ηλυσίων.

Η ΕΕ, είναι “έτοιμη για εμπορικό πόλεμο” με τις ΗΠΑ, και προβλέπεται “να πλήξει τις ψηφιακές υπηρεσίες”, επεσήμανε η Σοφί Πριμά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γαλλίας.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Washington Post, η ΕΕ αναμένεται να απαντήσει “πάρα πολύ άμεσα”, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των θεσμών υπό ανωνυμία.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το πρώτο “πακέτο” περιλαμβάνει δασμούς έως και 50% σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς ουίσκι, μοτοσικλετών και μηχανοκίνητων σκαφών. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε πως η ΕΕ πέρα από το ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει, “προετοιμάζει ήδη περαιτέρω πακέτα μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της”. Διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα επιδείξει ενιαία στάση και επέμεινε στο ότι η Ένωση είναι η δύναμη των κρατών μελών της. Υποσχέθηκε πως η ΕΕ θα σταθεί στο πλάι όσων πλήττονται.

Ορισμένοι από τους δασμούς είχαν αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την 1η Απριλίου, αλλά μετατέθηκαν στα μέσα Απριλίου για να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και εσωτερικές διαβουλεύσεις σχετικά με τα προϊόντα του καταλόγου.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι το μπλοκ σχεδιάζει να απαντήσει στους δασμούς για τις εισαγωγές οχημάτων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ή για το είδος των μέτρων που θα μπορούσαν να εκδοθούν.

Τα fake news του Τραμπ

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Τραμπ, η ΕΕ επέβαλε δασμούς ύψους 39% στις ΗΠΑ. Προφανώς, πρόκειται για fake news όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία.

Οι δασμοί που διατήρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την προεδρία του Τζο Μπάιντεν σχετίζονται κυρίως με τα απόνερα του πρότερου εμπορικού πολέμου που είχε ξεσπάσει υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

eurostat

Το αλουμίνιο και ο χάλυβας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εμπορικής διαμάχης μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ. Τότε οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% στον ευρωπαϊκό χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο επικαλούμενες την “εθνική ασφάλεια”. Η ΕΕ αντέδρασε φορολογώντας το ουίσκι Bourbon, τα Harley-Davidson και μια σειρά άλλων προϊόντων. Οι δασμοί καταργήθηκαν προσωρινά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά μόνο μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Ακόμη, η Ένωση επέβαλε φορολογία σε αμερικανικά αεροσκάφη Boeing και ανταλλακτικά τους καθώς και “κυρώσεις” σε συγκεκριμένα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, όπως τυριά, ξηρούς καρπούς, χυμούς και κρασιά. Ωστόσο, το 2021 ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν να περιοριστούν οι δασμοί ύψους 25% σε προϊόντα αεροσκαφών και ανταλλακτικών αεροσκαφών από την Boeing, ως αντίποινα για τις αμερικανικές επιδοτήσεις προς την εταιρεία.

Συνοπτικά:

– Τον Ιούνιο του 2018, η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ εισήγαγε δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, με στόχο προϊόντα της ΕΕ αξίας 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (8 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση τις ροές και τις αξίες του 2024). Τον Ιανουάριο του 2020 ακολούθησαν πρόσθετοι δασμοί, οι οποίοι επηρέασαν περίπου 40 εκατ. ευρώ εξαγωγές της ΕΕ ορισμένων παράγωγων προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου

Το 2018, τα αντίμετρα της ΕΕ διαρθρώθηκαν σε δύο δέσμες μέτρων (παραρτήματα I και II), που επηρεάζουν διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων. Το παράρτημα Ι στόχευε αμερικανικά προϊόντα αξίας 2,8 δισ. ευρώ, ενώ το παράρτημα ΙΙ επρόκειτο να στοχεύσει σε προϊόντα αξίας 3,6 δισ. ευρώ.

– Παρόμοια αντίδραση της ΕΕ ακολούθησε τη δεύτερη δέσμη δασμών των ΗΠΑ το 2020. Όσον αφορά τα μέτρα επανεξισορρόπησης του 2018, ενώ το παράρτημα Ι τέθηκε σε ισχύ αμέσως τον Ιούνιο του 2018, το παράρτημα ΙΙ είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του 2021. Πριν από την προγραμματισμένη εφαρμογή του παραρτήματος ΙΙ, η ΕΕ ανέστειλε όλα τα μέτρα (δηλαδή και τα δύο παραρτήματα) έως τις 31 Μαρτίου 2025.

Η ΕΕ διατήρησε δασμούς ύψους 25% σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, όπως:

  • Ουίσκι

  • Γενικά τρόφιμα και ποτά, όπως τα τυριά και τα ελαιόλαδα

  • Γεωργικά προϊόντα, όπως τα αμύγδαλα και τα φιστίκια

  • Μηχανήματα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα

Η ΕΕ διατήρησε τους δασμούς ύψους 15% στα αεροσκάφη της Boeing, ως μέρος του εμπορικού πολέμου μεταξύ της Airbus και της Boeing, που αφορούσε τις κρατικές επιδοτήσεις των δύο εταιρειών. Οι δασμοί αυτοί αφορούσαν κυρίως τα αεροσκάφη που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Η ΕΕ είχε επιβάλει δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ, κυρίως σε ψηφιακά αγαθά και προϊόντα από εταιρείες όπως η Google και η Amazon, ως αντίποινα για την επιβολή ψηφιακής φορολογίας από τη Γαλλία. Ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν για την επίλυση αυτών των διαφορών, οι δασμοί παρέμειναν σε ισχύ.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είχαν ωστόσο συμφωνήσει να διαπραγματευτούν για την πλήρη επίλυση αυτών των εμπορικών διαφορών, αλλά οι διαφορές σχετικά με τις επιδοτήσεις στον αεροπορικό τομέα και την πολιτική της αγροτικής παραγωγής εξακολουθούσαν να παραμένουν κρίσιμα ζητήματα. Από τα παραπάνω πάντως δεν προκύπτει πουθενά πως η ΕΕ είχε “χτυπήσει” τις Πολιτείες με δασμούς ύψους 39%. Ένα ποσοστό που μάλλον βγήκε από το κεφάλι του Τραμπ.

Η αλήθεια

Στην πραγματικότητα, ο μέσος συντελεστής των δασμών που εφαρμόζει η ΕΕ στα αμερικανικά προϊόντα είναι 4% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , πολύ μακριά από το 39% που ανακοίνωσε ο Τραμπ.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εταίρος της ΕΕ για τις εξαγωγές αγαθών και ο δεύτερος μεγαλύτερος για τις εισαγωγές αγαθών. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 2023 η ΕΕ είχε εμπορικό πλεόνασμα αγαθών ύψους 157 δισ. ευρώ με τις ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα